reklam
reklam

U17B 3.hafta

ÖZEL HABER

BİZE KUDÜS'Ü ANLATAN EN İYİ KİTAPLAR

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2019, Pazar - 13:55   Okunma Sayısı: 171610
Kudüs ah kudüs bizler için bir şehrin adı değilsin sen. Hz.Adem ve çocuklarının yurt edindiği, Hz. İsa’nın dünyaya geldiği, Hz. İbrahim’in yıllarını geçirip ruhunu teslim ettiği; Hz. Yakup’tan Hz. Yusuf’a, Hz. Musa’dan Hz. Süleyman’a yüzlerce peygamberin doğduğu, yaşadığı, vefat ettiği topraklarsın.Kabe’den önce ilk kıblemiz, Peygamber Efendimiz’in (asm) Mirac’a yükseldiği yer…Önce Hz. Ömer (ra) sonra Selahaddin Eyyubi ve en son Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen ve 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde huzur bulan şehir…

Kudüs ah kudüs bizler için bir şehrin adı değilsin sen. Hz.Adem ve çocuklarının yurt edindiği, Hz. İsa’nın dünyaya geldiği, Hz. İbrahim’in yıllarını geçirip ruhunu teslim ettiği; Hz. Yakup’tan Hz. Yusuf’a, Hz. Musa’dan Hz. Süleyman’a yüzlerce peygamberin doğduğu, yaşadığı, vefat ettiği topraklarsın.Kabe’den önce ilk kıblemiz, Peygamber Efendimiz’in (asm) Mirac’a yükseldiği yer…Önce Hz. Ömer (ra) sonra Selahaddin Eyyubi ve en son Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen ve 400 yıl Osmanlı hakimiyetinde huzur bulan şehir…Bugün ise, Yahudi işgaline direnen, bir insanın evden çıktığında geri dönüp dönmeyeceğini bilmediği topraklar… Kudüs'ün yetmiş yıldır boynu bükük.Sizler iö

Çin bu kadim, kutsal ve üzerinde savaşların bitmediği toprakları en iyi analtan kitrapları topladık.

 

MEHMET AKİF ERSOY- TÜNEL-GAZZEDE YAŞAMAK

Uzun yıllar Orta Doğu'da görev yapan ve savaşın ardında bıraktığı sayısız hikayeye şahit olan savaş muhabiri Mehmet Akif Ersoy, hatıralarını bir kitapta topladı. Ersoy'un abluka altındaki Gazze'de yaşadıklarını anlattığı 'Tünel' isimli kitabı, geçtiğimiz ay Kapı Yayınları'ndan çıktı. Kitapta Gazze'nin dünya için önemi, nasıl bu güne geldiği, gazetecinin yaşanmışlıkları ve Gazzeli insanların hikayeleri gibi bir çok başlık bulunuyor. Kitap aynı zamanda içerisindeki belgeler ve istatistik bilgiler sayesinde okuyucunun tarihe de tanıklık etmesini sağlıyor. Kitabın ismi ise Gazze için büyük öneme sahip olan yeraltı tünellerinden geliyor.

 

İLKNUR KOÇ AYTAÇ-KUDÜSLÜ ÖMER

Kudüs, biz Müslümanlar için neden önemli? Tarihinde neler yaşanmış? Bugün neden işgal altında? Yahudiler neden zulmediyor, bizi neden öldürüyor, evlerimizi neden elimizden alıyor, etrafımıza neden duvarlar örüyorlar?Var mısınız yol arkadaşlığına? Hadi o zaman kemerlerinizi bağlayın ve sıkı tutunun. Ya da en iyisi abdest alın. Çünkü gezimiz camiler, türbeler, muhteşem tarihî eserlerle dolu…

 

 

LARRY COLLİNS VE DOMİNİQUE LAPİERRE- KUDÜS EY KUDÜS

 

 

Kudüs… Ey Kudüs, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında iki kesim tarafından parçalanan Kutsal Kent'in, Kudüs'ün dramatik ve olağanüstü öyküsünü anlatıyor. Larry Collins ve Dominique Lapierre, titiz ve sıkı bir araştırma süreci elde ettiği bilgileri etkileyici bir üslupla okuyucuya aktarıyorlar. Filistin'i bölmek için Birleşmiş Milletler’deki oylama ve oylamanın Yahudiler arasında yarattığı sevinç ve Araplar arasında yaşanan keder, Tel-Aviv - Kudüs karayolu boyunca yaşanan savaşlar, 1948 yılı Mart ayı sonlarında Kudüs'ün neredeyse aç bırakılması, Hurva’nın tahrip edilmesi ve Eski Şehir’in yıkılmasına neden olan saldırılar, İsrail Devleti’nin ilan edilişi, Arap Lejyonu’nun Kudüs’e girişi, Deir Yassin ve Hadassah Hastanesi katliamları gibi dramatik, önemli ve günümüze dek yankıları devam eden olayları Arap ve Yahudi aktörler üzerinden tüm ayrıntılarıyla anlatıyorlar.

 

KUDÜS GÜNLÜKLERİ - GUY DELİSLE

Usta çizer Guy Delisle, bu kez en güçlü işlerinden biriyle karşımızda. Pek az insanın gidebildiği ülkelere dair gezi günlükleriyle adından söz ettiren Guy Delisle, günümüz Kudüs'üne dair kültürel bir yol haritasını ustaca göz önüne seriyor.Pyongyang, Shenzhen ve Burma Günlükleri'nde yaptığı gibi, dışa kapalı ülkelerde gündelik hayatın neye benzediğini, tipik bir yabancının bakış açısından yola çıkarak anlatıyor.

 

RAMAZAN ŞEŞEN-KUDÜS FATİHİ SELAHADDİN EYYÜBİ

 

Selâhaddin Eyyûbî bütün hayatını Ortadoğu’da kuvvetli bir Müslüman siyasi birliği tesis etmek, Haçlılar’ın elindeki İslâm topraklarını kurtarmak için mücadele ile geçirmiştir. Bunun yanında imara, çeşitli müesseselerin tesisine, ilim ve edebiyata da değer vermiştir. Devri, İslâm tarihinin en verimli çağlarından biridir. Bunun yanında şatafattan uzak, sade, temiz, mütevazi bir hayat sürmüştür. Devrindeki ve daha sonraki insanların sevgi ve takdirini kazanmış, tarihin ölmez şahsiyetleri arasına girmiştir. Bu kitap Haçlı Seferleri karşısında İslâm dünyasının en ünlü kahramanı, Kudüs’ün fatihi, örnek insan ve hükümdar Selâhaddin Eyyûbî’nin hayatının ve mücadelesinin kronolojik tarihidir.

 

 

NURİ PAKDİL -ANNELER VE KUDÜSLER

Nuri Pakdil'in dördüncü kitabı olan ''Anneler ve Kudüsler'', 1970 - 1984 yılları arasında yayımlanan şiirlerinden oluşuyor. Onun şiirleri, anne lirizmi ile Kudüs gerçeği arasında gidip gelen gergin bir yay gibidir. Kâh lirik bir geyiktir sözcükler kâh ateş hattındaki savaşçıdır. Kudüs, somut bir mekân olduğu kadar, soyut bir algıdır. Onun için çoğuldur Kudüs ve anne. Anne Kudüs'tür, Kudüs de anne. Kudüs, Ulu Önder'in gök yolculuğunun, Miraç'ın mekânıdır. Medeniyet haritasının da temel ve vazgeçilmez ayaklarından biridir.

ETGAR KERET VE SAMIR-EL YOUSSEF- GAZZE BLUES

 

İsrailli Etgar Keret ve Filistinli Samir El-Yusuf; Gazze Blues'da farklı mevzilerden yükselen sesleri bir araya getiriyor. Tuhaf, kafası bozuk, komik ve keskin anlatılarıyla bu iki parlak yazar; sınırlanmayı reddeden bir yaşam enerjisiyle dopdolu karşımızda. Savaşa, iç sıkıntısına, ümitsizliğe ve hem sarsıcı hem de sancılı bir insanlık tecrübesine dair samimi, hüzünlü ve esprili Gazze Blues; kolay kolay akıllardan silinmeyecek ve nabzı enerji, öfke ve mizahla gümbür gümbür atan bir kitap. 
"Bomba saldırısından sonra Samir beni aradı ve 'Bir şeyler yapmamız gerek,' dedi. 'Evet ama hiçbir işe yaramayacak bir imza kampanyası daha başlatmak istemiyorum,' dedim. Bunun üzerine, 'Hayır, bir fikrim var,' dedi. 'Birlikte bir kitap yapalım. Seni okuyan ve beni hiçbir zaman okumayacak o kadar çok insan var ki... İki tarafı da insanlıktan çıkarmanın çok kolay olduğu bir konuda tarafları insancıllaştırmak için bir çaba göstermiş oluruz.'"

 

PİERRE LOTİ- KUDÜS 

  1. yüzyıl, Batılı seyyahların genelde Doğu ülkelerine ve özellikle de Ortadoğu’ya seyyahların akın ettiği bir dönemdir. Bu nedenle, Avrupalı seyyahların Kudüs ile ilgili birçok seyahat notları bulunmaktadır. Burada, özellikle hem Osmanlı ve Türk kültürünü yakından tanıyan hem de yaşadığı dönem itibariyle Batılı edebiyatçılar ve entelektüeller arasında seçkin bir yere sahip olan Pierre Loti’nin (1850-1923), 1895’te Kudüs’e yaptığı seyahate dair notlarına değinilecektir. Pierre Loti’nin Kudüs seyahati, aslında 19. Yüzyılda Osmanlı Şam vilayetinin genel bir panoramasını yansıtması bakımından da önemlidir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam