reklam
reklam

'Efsane' olmuş

Köşe Yazarı: MURAT İLTER   Eklenme Tarihi: 5 Şubat 2024, Pazartesi - 04:56   Okunma Sayısı: 112555

Sıra dışı konusu ve birbirinden deneyimli oyuncularıyla izleyenlerin karşısına çıkan ''Efsane'' filmi bu hafta merceğimize takılan ilk yapım oldu. Film Çorum'da yoğurtçuluk yapan bir ailenin hikayesini konu ediyor. Zaten film de muhteşem manzarasıyla büyüleyen Çorum'un Hacıhamza Köyü'nde çekildi. Senaryosunu yazıp yönettiği ''Düğün Dernek'' ve ''Düğün Dernek 2: Sünnet'' filmlerinden tanıdığımız Selçuk Aydemir'i bu kez yine kendisinin yazıp yönettiği "Efsane" filminin başında görüyoruz. Usta senaristi aslında senaryo ve yönetmenliğini yaptığı ''Kardeş Payı'' dizisinden tanıyoruz ki, zaten filmde de ''Kardeş Payı'nda rol almış Ahmet Kural, Ayhan Taş, Şinasi Yurtsever, Sadi Celil Cengiz'i görmek mümkün. Aytaç Medya imzalı "Efsane" filminde ayrıca Cengiz Bozkurt, Serdar Gökhan, Elif Ongan, Cemile Canyurt, Rojhat Özsoy, Tuana Tezsay, Devrim Saltoğlu, Ferhan Vural, Burcu Gönder gibi başarılı oyuncular da yer alıyor.

 Binlerce yıllık yoğurt efsanesi

Çorum’da yaşayan Sadık (Ahmet Kural) ve ailesi binlerce yıllık aile geleneği olarak şifalı olduğuna inanılan lezzetli özel bir yoğurt üretmektedirler. Bu efsane yoğurdun sırrı ise ailenin en büyüğü olan Dede (Serdar Gökhan) tarafından saklanmakta ve yoğurtları o yapmaktadır. Ancak bir yaz günü dede dağdaki evinden yoğurt göndermez. Aile dedeye bir şey olduğunu düşünerek dağa çıkarlar. Dede, aileye efsaneyi anlatır ve zamanın geldiğini söyler. Efsaneye göre sırra sahip olanın çatısına yaz günü kar yağarsa, o kişi sırrı el verip başka birisine aktarması gerekmektedir. Aksi takdirde ailenin başına büyük felaketler gelecek ve hepsi helak olacaktır. Bu nedenle Yoğurtçuoğlu ailesinin tüm erkekleri bir araya gelir. Bunların içerisinde yıllar önce ailesini terk edip İstanbul’a yerleşen Sadık'ın ikiz kardeşi Özgür de (Ahmet Kural) bulunmaktadır. Baba (Cengiz Bozkurt) ve Özgür'ün oğlu Umut (Rojhat Özsoy) yaşlarından dolayı Alemdar olmaları mümkün değildir. Geriye Sadık-Özgür kardeşler kalır. Alemdar olacak kişinin ailenin tüm üyelerinin oyunu alması gerekmektedir. İki farklı karaktere hayat veren Ahmet Kural, başarılı performansı ile alkış alıyor. Kural, birbirine zıt iki karakteri başarıyla oynuyor. Yıllar önce Osmaniye halinde çıkan fırtınada şemsiyeyi tutmaya çalışırken uçan üç esnafa gönderme yapılan dev şemsiye ile uçma sahnesinde dublör kullanmayan Ahmet Kural, sete kurulan dev fanlar aracılığı ile oluşturulan fırtınada vinç yardımıyla uçtuğu sahne filme damgasını vuracağa benziyor.

Oy kapma yarışı ve felaketler

Özgür ikiz kardeşi Sadık'ı pek sevmemektedir. Çünkü küçüklüğünde hem annesi, hem de babası tüm tercihlerini Sadık'dan yana kullanmışlardır. Ailesine de kırgın olan Özgür son derece zengin bir iş insanı olarak yıllar sonra baba evine döner. Sadık aile geleneğini yaşatmak için Alemdar olmayı çok istemektedir. Babası Faruk ve kız kardeşi Aynur (Cemile Canyurt) onu desteklemektedir. Özgür ise aile sırrını öğrenip yoğurdu dünyaya satarak zenginliğine zenginlik katmak istemektedir. Oğlu Umut'u yanına çeken Özgür'e annesi Öznur'un (Elif Ongan Tekçe) da oy vermesiyle durum eşitlenir. İlk oylamadan sonra iki tarafta oyları kendi tarafına çekebilmek için amansız bir mücadeleye girerler. Tabi bu arada yaşanan felaketler de onlara kararlarını bir an önce almaları için birer uyarıdır. Filmdeki fırtına sahnesi ve dolu yağması oldukça güzel hazırlanmış. Hele ki fırtınada kopan bir ağacın evinin içinden geçmesi oldukça esprili bir şekilde işlenmiş.

Sezai usta yine tamirci rolünde

''Kardeş Payı'' dizisindeki Sezai usta karakteriyle gönüllerde taht kuran Ayhan Taş'ı yine bir tamirci rolünde görüyoruz. Özellikle Özgür'ün soda şişesini onun dişleriyle açması sahnesi oldukça komik. Filimde gülünecek pek çok sahne var. Yine ''Kardeş Payı''nda Hilmi karakteriyle sevdiğimiz Şinasi Yurtsever bu kez köyün kasabı rolünde. İki başarılı oyuncunun replikleri biraz daha uzun tutulabilirdi. Hamamcı tiplemesiyle karşımıza çıkan Sadi Celil Cengiz'in ise rolü çok kısa tutulmuş ki Leyla ile Mecnun'daki Telat Abi tiplemesi ve Telatabi esprisi ile unutulmazlar arasına giren oyuncu biraz daha fazla sahnede yer alabilirdi. Sadık ve Özgür'ün kız kardeşi rolündeki Aynur'u (Cemile Canyurt) çok başarılı buldum. Özellikle ''Yangın Aynur'' esprisi izleyenleri fazlasıyla güldürdü. Sadık'ın sevdiği kız Sevim'i çektiği makyaj videolarıyla ünlenen sosyal medya fenomeni Tuana Tezsay canlandırıyor. Filmin sonlarında ortaya çıkan Özgür'ün nikahsız eşi ve Umut'un bakıcısı sandığı annesi Banu'yu Burcu Gönder oynuyor. ''Hükümet Kadın'' serisindeki Güle Nuroğlu karakteriyle izlediğimiz oyuncu filmin ilerleyen sahnelerinde ortaya çıksa da başarılı performansından hiç bir şey kaybetmediğini gösteriyor. Baba rolüyle karşımıza çıkan usta oyuncu Cengiz Bozkurt'a aslında ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Başarılı oyuncu yine harika bir performansa imza atıyor. Bu rol için seçilmiş en doğru kişi olduğunu oyunculuğu ile ortaya koyan Bozkurt, Ahmet Kural ile birlikte bir çok güleceğiniz sahneye imzasını atıyor.

 Sürpriz bir sonla bitiyor

Her zaman sürpriz sonla biten filmleri ayrı bir yere koymuşumdur. ''Efsane'' filmi de sıra dışı konusunu tamamlarcasına sürpriz bir sonla bitiyor. Ancak onun öncesinde Ahmet Kural'ın el verme töreni öncesi Seviyorum İşte Var mı Diyeceğin şarkısını seslendirerek girdiği bölümü son derece beğendim. Dede'nin filmin sonunda sırrı açıkladığı sahne ise oldukça gizem dolu ve kadim bir geleneğin izlerini son derece güzel tamamlıyor. Yoğurdun sırrını öğrendiğinizde siz de eminim çok şaşıracaksınız. Aslında filmde iki tane sürpriz son var. Birincisi seçilen kişinin Alemdarlığı bırakması ve ikincisi ise Dede'nin diğer adayı Alemdar olarak seçip sırrı ona söylemesi. Film için eleştirecek bir yer bulmak son derece zor. Oldukça keyifli ve komik bu yapımı ailecek izleyebilirsiniz.    

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam