reklam
reklam

Zehirsiz Sofralar

Köşe Yazarı: BARBAROS ÖZSOY   Eklenme Tarihi: 15 Şubat 2020, Cumartesi - 09:03   Okunma Sayısı: 5085592

 

Bakteri ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ''Pestisit'' ismi veriliyor. İsmi bize yabancı gelse de yaşamımızda çokça karşılaştığımız Pestisitler; sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasının yanında kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturabilmekteler. Bitkileri korumak amacıyla uygulanan bu Pestisitler, besin sistemlerinde hassas bir rol oynamakta. Ancak çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri de bulunabiliyor. Uygulanan kimyasalların önemli bir kısmının hem endüstri ülkelerinde, hem de gelişmekte olan ülkelerde aşırı yüksek maliyeti nedeniyle gereksiz olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle başlatılan “Zehirsiz Sofralar” projesi pestisitlerin olumsuz etkileri ve pestisitlere alternatif yöntemler hakkında üretici ve tüketicilerde farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Proje, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürütülüyor. Buğday Derneği, bir sivil toplum ağı kurulmasına ön ayak olmayı, pek çok bilgilendirici materyalin olduğu bir web sitesi hazırlamayı ve oldukça kapsamlı bir kampanya yürütülmesini hedefliyor. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, çalışma alanları gıda güvenliği ile kesişen, daha az pestisit kullanımı ve alternatif tarım ve mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması için savunuculuk yapacak. Farklı alanlardan sivil toplum örgütleri ve sivil girişimleri bir araya getiriyor. Bu ağın birlikte hareket etmesi, sivil aktörlerin seslerinin daha güçlü çıkmasını, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ve daha etkin bir kampanya yürütülmesini sağlayacak. Çalışma alanları, gıda güvenliğini kapsayan ya da gıda güvenliği ile ilişkili olan, genellikle birlikte çalışma fırsatı bulamayan ama daha az ve son çare olarak pestisit kullanımı, alternatif tarım ve istenmeyen böcek, ot vb. ile mücadele  yöntemlerinin yaygınlaştırılması için savunuculuk yapacak. Proje etkinlikleri sırasında ağın üyeleri PAN Europe ile işbirliği yapacak ve bu işbirliği, üyelerin bilgilerinin artmasına, deneyim kazanmalarına ve iletişim, farkındalık artırma çalışmaları, kampanya yönetimi, lobicilik ve savunuculuk konularında kapasitelerinin gelişmesine katkı sunacak.

Bu halde ilk aklımıza gelen Zehirsiz Sofralar mümkün mü? sorusu olacak. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın ilk aşama toplantılarında ağın yapısı, işleyişi ve çalışma alanları tartışıldı; ağın, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyerek hareket etmesi karara bağlandı ve ağa ait bir Yürütme Kurulu oluşturuldu. Paydaşların sorumluluk alanları tanımlandı ve Zehirsiz Sofralar Projesi hakkında görüş alışverişi yapıldı. Kalıcı olması hedeflenen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı Eylül ayında kadar kuruluş aşamasını tamamladı ve Kasım 2019’da pestisit kullanımının azaltılması ve alternatif yöntemlerin geliştirilmesi ile ilgili ortak bir kampanyaya başladı.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Zehirsiz Sofralar Uluslararası Konferansı gerçekleşti. Endüstriyel tarımda kullanılan pestisitlerin zararları, doğa dostu yöntemler ve iyi örneklerin konuşulduğu Zehirsiz Sofralar Uluslararası Konferansı’nda bilim insanları, tüketiciler, üreticiler, sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler “Zehirsiz gıda mümkün” demek için buluştu.

Konferans, pestisitlerin zararları konusunda farkındalık yaratmak ve Türkiye’deki pestisit kullanımını azaltmak için, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında desteklenen ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği – PAN Europe (Avrupa Pestisit Eylem Ağı) ortaklığında yürütülen Zehirsiz Sofralar projesi kapsamında gerçekleşti.

Proje kapsamında 93 kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, konferans sırasında bir basın toplantısı düzenleyerek, “Zehirsiz Kampanya” hakkında bilgi verdi. Zehirsiz Kampanya, Dünya Sağlık Örgütü’nün “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirlediği pestisitlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanmasını amaçlıyor.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Zehirsiz Kampanya ile herkesi, insanların sinir ve hormonal sistemine zarar veren, pek çok kanser türüne, lösemiye, kısırlığa neden olan, çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açan, arılara ve diğer canlılara verdiği zararla biyoçeşitlilik kaybına sebep olan, ekosistemi tahrip eden, toprağımızı ve suyumuzu zehirleyen bu pestisitlere karşı harekete geçmeye çağırıyor.
İnsan sağlığına, ekolojik döngüye, ekosisteme ve biyoçeşitliliğe zarar veren pestisitler, Türkiye’de konvansiyonel tarım yöntemleri uygulanan tarım alanlarında oldukça fazla kullanılıyor.  

İnanıyorum ki, yürütülecek kampanyalarla ve medyanın da desteği ile ülkemizde pestisit kullanımı kademeli olarak azalacaktır.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam