reklam
reklam

GÜL BAKIMI

Köşe Yazarı: CEVDET ÇETİN   Eklenme Tarihi: 4 Temmuz 2022, Pazartesi - 23:13   Okunma Sayısı: 872891

Gül bakımı iyi yapıldığı takdirde görüntüsüyle ve kokusuyla bahçelerinizi, evlerinizi güzelleştirir. En popüler ve en çok yetiştirilen süs bitkileri arasındadır. Gül bakımı nasıl yapılır, sizlere biraz bahsetmek istiyoruz. Güllerin budanması çok önemlidir çünkü budanmadığı zaman aşırı büyük, odunsu görüntüye sahip olacak ve hastalıklara duyarı artacaktır. Her yıl gülünüzdeki hastalıklı, zayıf veya yaşlı olan sürgünleri çıkarmanız gerekmektedir. Yoksa budanmamış dallar tüm gülünüzü kaplayarak bitkinizi öldürecektir. Bahçenizdeki güller için en uygun budanma zamanı, güllerin dinlenmeye bırakıldığı zamandır. Yani bu zaman sonbahar sonu ile kış bitimi arasındaki zamandır. Bu zamanda gül bitkisinin yaprakları azalır ve çiçeklenmesi durur.

Bu şekilde açığa çıkan fazlalık dallar kolaylıkla budanabilir. Gül budama işlemi çok önemlidir. Budama işlemi zamanında yapılmazsa bitkileriniz kötü bir hal alır. Zamanlamayı iyi planlamak ise önemlidir güller kış uykusundan uyanmadan hemen önce budanmalıdır. Havaların soğuduğu kasım aylarında budama yapmak sakıncalıdır. Daha ılık olan nisan gibi aylar tercih edilmelidir. Düzenli budanan güller güzel ve sağlıklı bir görüntü oluştururlar. Bahçenizin ve evinizin bakımı görünmesini sağlarlar. Her bitkide olduğu gibi güller için de sulama işlemi çok önemlidir. Bahçenizde gül ve evde yetiştirdiğiniz gül arasında farklar vardır. Peki saksıda yetişen güllerin sulama işlemi nasıl olmalıdır? Saksıda yetiştirdiğiniz güllerin öncelikli olarak toprağın neminin kontrol edilmesi gerekir çünkü bitkiler kökleri sayesinde hayata tutunurlar. Dış etkenler kadar toprak yapısı önemlidir. Döktüğünüz suyun ise oda sıcaklığında olması lazımdır. Suyu döktüğünüz zaman saksının her yerine eşit dağıldığına dikkat ederseniz gülünüz daha sağlıklı bir biçimde sulanmış olacaktır. Gülünüzün ihtiyacı olan su miktarı ve sulama aralığı bulunduğu mevsime göre değişecektir. İçerde bulunan güller için özellikle bu konu çok önemlidir. Kış dönemi güneş ışığı yoğunluğunun az olduğu bir dönemdir. Bu dönemde iki günde bir defa yarım çay bardağı su verilmelidir. Bahar döneminde yine iki günde bir defa fakat bu sefer yarım yerine tam çay bardağı su verilmelidir. Gül Nasıl Çoğaltılır? Güllerinizi çoğaltarak ister hediye edebilir ister başka saksılara koyarak evinizin farklı yerlerine koyabilirsiniz.

Bir gülden birçok gül elde edebilirsiniz. Peki gül fideleri nasıl çoğaltılır. 3 farklı gül çoğaltma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar tohumla çoğaltma çeltikle çoğaltma ve aşı ile çoğaltmadır. Tohum ile çoğaltma yöntemi daha çok ıslah çalışmalarında kullanılır. Güllerin tohumları sert olduğu için toplanır toplanmaz çimlenmeye hazır değildir. Tohumlar nemli yosun içinde 4 derecede 4, 6 ay dinlendirildikten sonra çoğaltılır. Çeltikle çoğaltma yöntemi gül çoğaltmada oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Çeltik yöntemi kasım ayından mart ayına kadar uygulanabilmektedir. Yaz aylarında ise köklendirme oranı azalmaktadır. İşlemin temel mantığı kültür çeşitlerinden alınan odunsu çeltiklerin çeşitli ortamlarda köklendirilerek yeni güller elde edilmesidir. Çeltiğin sağlıklı bir gülden alınması çok önemlidir. 1 veya 3 gözlü çelikler alındıktan sonra elde edilen fidan köklendirme hormonuna batırılır. 21 derece sıcaklık olan bir ortamda perlit veya kum gibi maddelere 3, 7 cm olacak şekilde aralıklarla dikilir. Köklenme hemen hemen bir buçuk ay sürecektir. Köklenme işlemi gerçekleştikten sonra hemen kökleri toprağa aktarmalısınız. Çukurlara kökler ekildikten sonra yepyeni güllere kavuşmuş olacaksınız.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam