reklam
reklam

Vitaminler

Köşe Yazarı: YİĞİT CİĞERLİ   Eklenme Tarihi: 2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:28   Okunma Sayısı: 421320

Değerli okurlarım; vitaminler çocuk ve gençlerde büyümemiz için, hücrelerimizin yenilenmesi ve enerji üretimimiz için
en temel zorunlu maddelerdir. İnsan vücüdu vitaminleri kendiliğinden üretemez.

Bu yüzden sağlığımız için
gerekli olan vitaminleri ya
yediğimiz yiyeceklerden veya çeşitli ilave vitamin preparatlarından sağlamamız gerekir.

Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere iki alt gruba ayrılırlar. A, D, E ve k vitamininden oluşan yağda eriyen vitaminler sentezleri için kolesterol gerektiren, yağ dokusunda depolanabilen ve ihtiyaç anında salınabilen vitamin- lerdir.

B vitamin kompleksleri ailesinden ve C vitaminin den oluşan suda eriyen vitaminler ise vücutta de- polanamazlar ve her gün belirli miktarlarda dışarıdan alınmaları gerekmektedir. Sağlığımız kadar gençlik ve güzelliğimizin de temel taşlarını oluşturan vitamin- lerin eksiklikleri birçok sorunu getirmektedir.

Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttıran ve hücre yenilenmesini sağlayan A vitamini yeşil se- bzeler, domates, tahıllar, bitkisel yağlar, havuç, la- hana, bal ve kuruyemişlerde bol bulunur.

Eksikliği halinde görme bozuklukları, yüksek tansiyon, saçta ve tırnaklarda kırılmalar, ciltte ku- ruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülür.

Sinir sisteminin sağlığını korumada önemli bir rol oynar. kan dolaşımını düzene sokar.

Peynir, yumurta, balık ve tahıllarda bol miktarda bu- lunur. B1 vitamini eksikliği sinir ve dolaşım sistemi ra- hatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve yorgunluğa sebep olur.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam