reklam
reklam

İstanbul'daki Hatay lezzetleri

Eklenme Tarihi: 18 Ağustos 2023, Cuma - 08:43   Okunma Sayısı: 52496
Özgün mutfağı ve geleneksel pişirme teknikleriyle damak çatlatan Hatay yemekleri, Türk mutfağının ve gastronomisinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Bu lezzetlere İstanbul'da ulaşabileceğiniz çeşitli restoranlar bulunuyor.

Farklı tarihlerde yaşamış sayısız medeniyetin kültürlerinin birbiriyle etkileşimiyle ortaya çıkan, sebze, baklagil ve tahılların bolca yer aldığı toplam 650 yemeğin reçetesine sahip Hatay; biberli ekmek, zeytin salatası, humus, kısır, tepsi kebabı ve künefe ile tanınıyor. Hatay menüsünün her bir bileşeni yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle atıksız bir şekilde hazırlanarak Türkiye gastronomisinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Zengin mutfağı ile ünü şehrin sınırlarını çoktan aşan Hatay yenmekleri, aslında İstanbullulara çok da uzak değil. Bulgurun en leziz hali Fellah köftesinden, peynirin ayrı bir lezzet kattığı künefeye dek mükellef bir sofra oluşturmak için Hatay'a gitmenize gerek yok. İstanbul'un da dört bir yanına dağılmış, Hatay mutfağının temsilcileri bu muhteşem lezzetleri gastronomi sevdalılarına ulaştırıyor. Hatay mutfağının İstanbul'da bulabileceğiniz en sevilen yemekleri arasında; Ekşi Aşı, Kumbursiye, Ispanak ve Kabak Borani, Ayazma, Yoğurt Aşı, İç Pilav, Etli Firik, Etli Makbule ve Etli Kepse Pilavları, Zahter, Sürklü, Gavurdağı, Taş fırında yapılan Oruk Kebab çeşitleri, Kaytaz Böreği, Biberli Ekmek, Firikki Kuru Patlıcan, Mumbar, Şıhılmahşi, Tuzda tavuk ve kuzu, Cerra kebabı, Belen Tava, Sini Kebab, tatlı olarak Antakya Künefesi, Kıtır Kabak, Çıtır Fıstıklı Kadayıf, Hasır ve Belluriye gibi pek çok ürün çeşidi bulunuyor. Lezzetli mezeler arasında ise Muhammara, Haydari, Yaprak Sarma, Humus, Pastırmalı Humus, Halhali Zeytin Salatası, Yoğurtlu Sakız Murcu, Tebbuli, Acılı Ezme, Abagannuş yer alıyor.

Etlerin hepsi Hatay'dan geliyor

Beyoğlu Asmalımescit'te hizmet veren Antiochia, Hatay'ın en güzel yemekleriniz bulabileceğiniz mekanların başında geliyor. Türkiye'de üç Antiochia (Antiokehia) antik kentinden bahsedilir. Bunlardan biri Isparta Yalvaç’ta diğeri Aydın'ın Kuyucak'ta, bir diğeri ise Hatay ‘da yer alır. Adını bu antik kentlerden alan Antiochia, Antakya lezzetlerine İstanbul’da hayat veriyor. Kültürü ve yaşamı, lezzeti ve keyfi bir arada bulmak için doğru adres olan Antiochia'da Antakya'nın en lezzetli mezelerinden humus, abagannuç , muammara, yoğurtlu patlıcan ve muhteşem lezzetli zahterli zeytin ve cevizli roka salatasını bulabilirsiniz. Etlerin hepsi Antakya'dan gelirken, özel olarak dinlendiriliyorlar. Soslu Antiochia dürümü ise özel şekilde soslanmış ve marine edilmiş etten yapılıyor. Ayrıca, şiş et, katıklı ekmek, kağıt kebap  ve tabi ki künefe. Suvla şaraplarından kendilerinin eşleştirerek belirlediği muhteşem aromalı şaraplar ise yemeklere ayrı bir tat katıyor.

Ürünlerde üç tip geleneksel yöntemi kullanıyorlar

Fatih ilçesinde Vatan Caddesi üzerindeki yeni yeriyle Akdeniz Hatay Sofrası özellikle gençler arasında oldukça popüler. Bir esnaf lokantası olarak Laleli'de işe başlayan Akdeniz Hatay Sofrası'nın Hatay'da ürettiği ürünleri İstanbul’a ulaştıran bir de Antakya Bakkalı markası bulunuyor. Üretilen ürünlerde üç tip geleneksel yöntemi kullanıyorlar. Kısık ateşte pişirme, gölgede ve güneşte kurutma ve salamura yöntemi. Bu geleneksel yöntemlerdeki en önemli amaç ise ürünlerin raf ömrünü bu yöntemler ile uzatmak. Zengin bir menüye sahip olan Akdeniz Hatay Sofrası'nda Ekşi Aşı, Kumbursiye, Ispanak ve Kabak Borani, Ayazma, Yoğurt Aşı, İç Pilav, Etli Firik, Etli Makbule ve Etli Kepse Pilavları, Taş fırında yapılan Oruk Kebab çeşitleri, Kaytaz Böreği, Firikki Kuru Patlıcan, Mumbar, Şıhılmahşi, Tuzda tavuk ve kuzu, Cerra kebabı, Belen Tava, Sini Kebab, tatlı olarak Antakya Künefesi, Kıtır Kabak, Çıtır Fıstıklı Kadayıf, Hasır ve Belluriye gibi pek çok ürün çeşidi bulunuyor. Mekanın bir de Ataşehir'de bulunan Hatay Gurme adlı bir restoranı daha bulunuyor. Ortaya Karışık adı verdikleri 3 kişilik yemekte; Zahter ile terbiye edilmiş dana bonfile olan Kazbaşı, yufkaya sarılı zırh köfte ve Antep fıstığı karışımı ile Gurme Sarma, Zırh dana ve kuzu eti, çam fıstığı, kaşar peyniri ve Antep fıstıklı Paşa Kebabı, özel terbiyesi ile tavuk but parçalarının yer aldığı Harbiye Usulü Piliç, Kuzu Şiş ve Firik Pilavı yer alıyor.

En sevilen mezeleri Humus ve Abagannuç

Beyoğlu İstiklal Caddesinde meşhur Mısır Apartmanın tam karşısındaki sokakta yer alan Varka Antakya Lezzetleri, mezesinden ana yemeğine kadar adeta damak çatlatıyor. Mekanın en büyük özelliği, etinden acı biberine kadar tüm malzemelerin Hatay'dan getirtilmesinde yatıyor. En sevilen mezelerden Humus ve Abagannuç sipariş ederek başlayabilirsiniz. İçli köfte ve Saç Oruğu ile yemeğe devam edip, Tepsi kebabıyla noktayı koyabilirsiniz. Adının neden tepsi kebabı olduğunu tadına bakınca anlayacağız muhteşem lezzetin sırrını öğrenmek isteyebilirsiniz. Tepsi kebabının tüm sırrı etin  zırhla iyice macun kıvamına getirip tepsiye yaydırılıp pişirildikten sonra, fırından yeni çıkmış pideyle servis edilmesi.

Sanatçıların uğrak noktasıydı

Bağdat Caddesinde bulunan Hatay Restoran, yıllarca sanatçıların buluşma noktası olmuş. Mekanın duvarları bir çok sanatçının fotoğraflıyla dolu. Hatay Restoran'ın oldukça fazla müdavimi bulunuyor. Buram buram nostalji kokan Hatay Restoran'a rezervasyonla gitmenizde fayda var. Haftada iki kez canlı müzik oluyor. Hatay kırık zeytini ikram olarak masalara geliyor. Menü kapsamında birer dilim beyaz peynir yanında kavun, altı çeşit meze; acılı ezme, tekmil fava, fasulye pilaki, semizotu salatası, deniz börülcesi, şakşuka, iki çeşit ara sıcak; pastırmalı humus ve yaprak ciğer, roka salatası ve seçeceğiniz bir ana yemeği alabiliyorsunuz. Finalde ise tatlı veya meyve tabağı var.

Çok özel lezzetler burada

Bakırköy Florya'da bulunan Halk Evrensel Hatay Sofrası, Amik Ovası’nın uzanıp giden fısıltılarını dinleyebileceğiniz, Amanosların serinliğini hissedeceğiniz, Kadim toprakların kültürünü bulabileceğiniz bir yer. Türk, Suriye ve Lübnan mutfaklarından izler taşıyan mekan, Hatay’dan özel olarak getirilen malzemeleri; taze ve doğal ürünlerle harmanlayıp tadı damağınızda kalacak tatlarla buluşturuyor. Testi kebabından tuzda tavuk dolmasına; Lübnan sarmasından tuzda kuzu terletmeye kadar çok özel lezzetler, Hak Evrensel Hatay Mutfağı’nın menüsünde sizleri bekliyor.

Sosyal medya videolarıyla ün yaptı

İstanbul'da Taksim, Aksaray ve Etiler'de de şubeleri olan Hatay Medeniyetler Sofrası, otantik bir iç mekana sahip. Hatay Medeniyetler Sofrası'nda Taş Fırında Kaburga, Fırında Tuzda bütün kuzu, Fırında Testi İncik, Fırında Testi Kebap, Kebseli Kuzu İncik, Zahter Kebabı, Fırın Sarma Kebap, Aşur, Kıymalı veya kuşbaşılı Humus, Şembusek, birbirinden lezzetli mezeler ve tatlıları bulabilirsiniz. Sosyal medyadan paylaştığı yemek videoları ile ünlenen CZN Burak'a ait olan restoranlar zinciri Hatay Medeniyetler Sofrası, muhteşem şovlarıyla lezzetli yemeklerini tüm dünyaya sunmaya devam ediyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam