reklam
reklam

Kupa canavarı: Sevilla

Eklenme Tarihi: 16 Ağustos 2023, Çarşamba - 08:42   Okunma Sayısı: 50966
Kendi liginde son 20 yılda en iyi derecesi üçüncülük olan İspanyol takımı Sevilla, inanılmaz bir kulüp yönetimi ve muhteşem bir sportif planlama ile bu süre içinde tam 7 kez Avrupa Şampiyonluğunu kazandı

İspanya Futbol Ligi La Liga'da tek şampiyonluğunu 1946'da kazanan Sevilla, son 20 yılda Avrupa futboluna damgasını vurdu. Kendi liginde son 20 yılda en iyi derecesi üçüncülük olan İspanyol takımı Sevilla, inanılmaz bir kulüp yönetimi ve muhteşem bir sportif planlama ile bu süre içinde tam 7 kez  Avrupa Şampiyonluğunu kazandı. Aslında Sevilla'nın Avrupa mucizesi 1992’de kırmızı-beyazlı takımda futbol oynadığı yıllarda yedek kaleci olarak görev alan Monchi'nin sekiz yıl sonra takımın başına sportif direktör olarak getirilmesiyle başladı. Hiç kimse onun bir futbol mucizesine imza atacağını aklının ucundan bile geçiremezdi. İspanya Ligi'ndeki tek şampiyonluğunu 1945-1946 sezonunda elde eden Sevilla'nın son 20 yılda La Liga'daki en büyük başarısı 2007 ve 2009'da elde ettiği Lig üçüncülüğü olurken, aynı dönemde tam tamına 7 UEFA Ligi şampiyonluğu kazandı. Her şey aslında Sevilla'nın lig sonuncusu olarak küme düştüğü 1999-2000 sezonunda başladı. Türkiye'nin tarihindeki ilk UEFA Kupası'nı kazandığı sene alt lige düşen Sevilla, 20 yılda 7 Avrupa Şampiyonluğuna imza attı. Küme düştüğü senenin ardından takımın başına eski sporcusu, takımın yedek kalecisi Monchi'yi getiren kırmızı-beyazlılar, dünyada eşine rastlanmayacak bir kulüp idaresiyle sadece Avrupa Kupalarına ambargo koymakla kalmadı, ucuza aldığı futbolcuları da milyon dolarlara satarak ticari bir başarıya imza attı.

 

Yedinci UEFA Avrupa Şampiyonluğu

 

İspanya temsilcisi Sevilla, geçtiğimiz sezon UEFA Avrupa Ligi finalinde İtalya ekibi Roma’nın karşısına çıktı. Bugüne kadar hiç final kaybetmemiş Sevilla'nın karşısında, onlar gibi yine hiç fşnal kaybetmemiş biri isim Roma teknik adamı Jose Mourinho vardı. İki testiden birisin kırılacağı maç nefesleri kesen bir mücadeleye sahne oldu. Maçın ilk golü Roma adına 35. dakikada Dybala'dan geldi. Bu skorla öne geçen Roma, 55. dakikada Mancini’nin kendi ağlarına attığı gole engel olamadı ve maç 1-1’e geldi.

90 dakikalık normal süresi 1-1’lik skorla biten maçta, 15 dakikadan oluşan iki uzatma devresinde de gol çıkmayınca maç penaltı atışlarına gitti. Penaltı atışlarında Roma’ya 4-1 üstünlük kuran Sevilla, bu kupanın 7.kez kez sahibi oldu. Sevilla, kupada son 16 turunda temsilcimiz Fenerbahçe'yi elemişti.

 

2020'de rakip yine bir İtalyan takımıydı

 

Sevilla'nın 6. Avrupa şampiyonluğunu kazandığı 2019-2020 sezonu, belki de İspanyol takımının en zor kazandığı kupa oldu. Pandeminin gölgesinde oynanan maçlarda Sevilla, son 16 turunda İtalya takımı Roma'yı korona sonrası tek maçlık sistemde 2-0, çeyrek finalde İngiltere'nin Wolverhampton takımını 1-0 ve yarı finalde bir diğer ada ekibi Manchester United'ı 2-1 mağlup ederek adını 6.kez finale yazdırdı. Finalde maçın daha ilk dakikalarında 1-0 geriye düşmesine rağmen Sevilla maçı 3-2 kazanmayı başardı ve 6. kez final oynadığı UEFA Avrupa Ligi'nde 6. kupasına uzandı.

 

İlk Avrupa şampiyonluğu

 

Sevilla 2004-2005 La Liga sezonunu 6.sırada tamamladı ve UEFA Kupasına ilk turdan katılma hakkı elde etti. O yıl grupta temsilcimiz Beşiktaş JK'yı 3-0 ile geçen İspanyol takımı, son 16'da Fransız Lille'i, çeyrek finalde Rus Zenit'i yarı finalde ise Alman Schalke'yi kupa dışında bıraktı. Finaldeki rakip ise kulüp tarihinin en parlak dönemini yaşayan İngiliz Middlesbrough takımı oldu. Maçı baştan sona üstün götüren Juande Ramos'un öğrencileri, sahadan Luis Fabiano, Vicenzo Maresca (2) ve Frederic Kanoute'nin golleriyle 4-0 galip ayrılarak, tarihindeki ilk Avrupa Şampiyonluğunu elde etti. Ardından Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona'yı Monaco'da Renato Dirnei, Frederic Kanoute ve Enzo Maresca'nın golleriyle yenerek Süper Kupayı de Sevilla'ya götürdü. O sezon Sevilla İspanya ligini 5.tamamladı ve yine UEFA Avrupa Ligine katıldı. Ertesi sezon çeyrek finalde Tottenham'ı eleyen Sevilla, yarı finalde bir başka İspanyol takımı Osasuna'yı saf dışı bıraktı. Finaldeki rakibi ise yine bir İspanyol takımı Espanyol oldu. Adriano ve Kanoute'nin golleri eşitliği bozamayınca penaltı atışlarına geçildi. Teknik direktör Juande Ramos'un belirlediği listede Luis Garcia, Pandiani, ve Torrejon gol vuruşunda başarılı olunca rakibini 3-1 ile geçen Sevilla üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonu oldu.

 

Düşüşten Avrupa Şampiyonluğu'na

 

2012-2013 sezonuna kadar Sevilla İspanya Liginde iki kez 3.lüğün ötesine geçemedi. 2012'de ki düşüş, ertesi sezon da devam etti ve takım ligi yine 9.sırada tamamladı. Ancak, UEFA tarafından Malaga'nın kupalardan men edilmesi, Rayo Vallecano'nun ise UEFA lisansı alamamasıyla, Sevilla'ya UEFA Kupası yolu açılmış oldu. Bu sezonun belki de en çok konuşulacak olayı, 3.turda şehrin diğer takımı Real Betis ile eşlenilmesi oldu. UEFA Avrupa Ligi 3. tur ilk maçında, Türk hakem Cüneyt Çakır'ın yönettiği karşılaşmada, İspanyol ekipleri Sevilla ile Real Betis karşılaştı. Müsabakayı, deplasman ekibi Real Betis, 2-0 kazanarak, rövanş maçı için büyük bir avantaj elde etti. Ancak rövanş maçını Reyes ve Bacca'nın golleriyle 2-0 kazanan Sevilla ezeli rakibini penaltılarla saf dışarı bırakmayı başardı.Ardından Porto ve Valencia'yı eleyen kırmızı-beyazlılar finalde Benfica'ı penaltılar sonunda 4-2 yenerek 3.kez Avrupa Şampiyonu oldu. O sezon İspanya Lal Liga'yı 5.bitiren Sevilla, ertesi yıl UEFA Kupası gruplarına doğrudan katıldı. Yine bir İspanyol takımı Villareal'i kupa yolunda saf dışı bırakan Sevilla, Rus Zenit, İtalyan Fiorentina ve finalde Ukrayna'nın Dnipro takımını yenerek bu kupayı 4.kez kazandı. O sene La Liga'da 5.olan Sevilla, ertesi sezon Şampiyonlar Ligi'ne davet edildi. Şampiyonlar Ligi grubunda 3.olan İspanyol takımı UEFA Avrupa Ligine geçti. Her yıl gelenek haline geldiği gibi yine bir İspanyol takımını bu kez Athletic Bilbao'yu kupa dışına iten Sevilla, Ukrayna'nın Shakhtar takımını da eledikten sonra Liverpool ile final maçına çıktı. İlk yarıyı 1-0 yenik kapatan Sevilla, 2.yarıda Coke'nin 2 ve Gameiro'nun bir golüyle sahadan galip gelerek üst üste 3., toplamda ise 5.Avrupa Şampiyonluğunu elde etti. 2018-2019 sezonunda La Liga'da 6.sırayı alan Sevilla, doğrudan Avrupa Ligi gruplarına gitti. Roma'yı İngiliz Wolwerhampton ve M.United'ı yenen kırmızı-beyazlılar finalde de İnter'i De Jong'un iki golü ve Lukaku'nun kendi kalesine attığı bir golle 3-2 yenerek 6.Avrupa Şampiyonluğunu kazandı.

 

Monchi ile gelen başarı hikayesi

 

Avrupa futboluna son dönemlerde damgasını vuran sportif direktör  Monchi,  2000-2017 yılları arasında görev yaptığı sürede Sevilla'nın elde ettiği başarıların baş mimarı oldu. Uygun fiyatlarla transfer edilen oyuncularda kilit rol oynayan Monchi'nin sportif direktörlük yaptığı 17 yılda 5 UEFA Kupası, 2 İspanya Kral Kupası ve birer UEFA Süper Kupa ile İspanya Süper Kupa kazandı. 2017'de Roma ile anlaşan İspanyol futbol adamı Monchi, 2019 Nisan ayında yeniden Sevilla'ya dönerek

yarım bıraktığı şampiyonluklara devam etti. Sevilla'nın sırrı aslında "Değişmeyen tek şey değişimdir" kavramının futbol aklına dayalı bir sistem ile bütünleşmesinde yatıyor. Yıldız adaylarını cüzi paralara alıp kulübe hem başarı, hem de önemli paralar kazandıran Monchi, "Ben sihirbaz değilim, takım çalışmasıyla bunları yapıyoruz" dese de ortaya koyduğu organizasyonun sihirli bir tarafı var.

 

Ucuza aldıklarını milyon dolarlara sattılar

 

Avrupa Ligi'nde yedinci şampiyonluğunu kazanan Sevilla, Real Madrid kadar başarılı, Barcelona kadar şaşalı, Atletico Madrid kadar köklü bir kulüp olmayabilir ama onlarla rekabet edebilecek bir futbol aklına sahip. Monchi'nin sırrı çok yüksek bedeller ödemeden, iyi kadrolar kurması. İşte onun altına imza attığı bazı transferler; Reyes, Dani Alves, Sergio Ramos, Babptista, Navas, Adriano, Fabiano, Kanoute, Rakitic, Carlos Bacca, Negredo, Banega, Krychowiak, Vitolo ve Carrico. Rakitic’i 17.5 milyon avro karla Barcelona'ya satan Sevilla, Kanoute, Fabiano ve Alves'i çok genç yaşta keşfetti. Örneğin Alves'i 19 yaşında 200 bin avroya alan kırmızı-beyazlılar, 36 milyon avroya Barcelona'ya satmayı başardı. Sevilla ayrıca, 8 milyon Avro'ya FC Brugge'den Carlos Bacca'yı Milan’a 33 milyon Avro'ya verdi. Sevilla'nın elde ettiği 6 Avrupa Şampiyonluğunda tam tamına 58 değişik futbolcu final maçlarında görev yaptı. Banega, Carrico, Coke, Gameiro, Jesus Navas ve Vitolo takımın 6 şampiyonluğunun üçünde yer alan isimler oldu.

 

Sportif direktörlüğün kitabını yazdı

 

Monchi, Sevilla'da kazandığı Avrupa şampiyonluklarının sırrının, güvendiği ve inandığı takımı tasarlamasında yattığını söylüyor. Bunun için kulüp yönetiminden tam yetki alan Monchi, futbol dünyasında sportif direktörlüğün adeta kitabını yazdı. Modern bir sportif direktörde olması gereken, Yabancı dil,  Spor pazarlaması, Spor finansmanı, Personel yönetimi, İletişim uzmanlığı ve Spor hukuku bilgilerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Tüm bu donanımlara ek olarak Yönetim'den alınan tam yetki sportif direktörü başarıya götüren sırrın anahtarları oldu. Ülkemizde hala ağalık, ağabeylik ile sportif direktörlük kavramları birleştirile dursun, futbolda söz sahibi olmak isteyen kulüpler çoktan Monchi modelini uygulamaya soktular bile.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam