reklam
reklam

5000 yıllık Türk sporumuz ABA GÜREŞİ

Eklenme Tarihi: 26 Ağustos 2022, Cuma - 13:21   Okunma Sayısı: 78939
Uluslararası Dünya Aba Güreşi, rekor katılım ve muhteşem organizasyon ile 3 Eylül 2022 de başlayacak ve iki gün devam edecek.
Haberimize başlamadan önce Ata sporumuz Güreş hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Güreş; İki güreşçinin birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir spor türüdür. Güreşte sırtı yere değen güreşçi güreşi kaybeder.
Güreş sporunun tarihi MÖ. 648 yılına kadar uzanır.  Güreş sporu Antik Yunan'da Olimpiyat Oyunlarında "Pankreas" adıyla bulunuyordur. Pankreas'ın günümüzdeki güreşten farkı o zamanlar bu sporun boks-güreş karışımı bir spor dalı olarak yapılmasıdır. Romalılar bu sporun sert yanlarını ortadan kaldırıp greko-romen stilini ortaya çıkardır. Greko-Romen, İlkçağ sonlarında Akdeniz havzasına egemen olan kültüre verilen isimdir.
Güreş sporunda ulusal stiller
1. Türkiye; Yağlı Güreş, Karakucak güreşleri, Aba Güreş
2. Japonya; Sumo Güreşi
3. Moğolistan; Moğol Güreşi
4. ABD; Amerikan Güreşi
5. Hindistan;  Pehlwani
Dünyadaki güreş sporu stilleri
1. Greko-Romen
2. Serbest stil
 
Güreş sporunda oyunun süresi 10 dakikadır. Güreş yarışmaları 8X8 metre genişliğinde, yanında 2 metrelik boşluk bulunan minderde yapılır. Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası karşılaşmaları ise 6X6 metre genişliğindeki minderlerde yapılır. Güreş sporunda 1 orta hakem, 3 de yan hakem bulunmaktadır.
Güreş sporunun bazı kuralları
Greko-romende güreşçiler ayaklarını kullanamazlar, rakiplerini ancak bellerinin üstünden tutabilirler. Buna karşılık, serbest güreşte, canını yakmamak, faul yapmamak kaydı ile rakibinin her yanından tutarak güreş yapılabilmektedir.
Greko-Romen güreş stilini ilk uygulayan türk güreşçiler
1. Koca Yusuf
2. Kara Ahmet
3. Hergeleci İbrahim
4. Filiz Nurullah
5. Kurtdereli Mehmet
6. Adalı Halil
7. Mandıralı Ahmet
8. Kara Osman
 
“Hatay Türk yurdudur ve Türkün olacaktır” “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir bırakılamaz.” “Hatay Benim Namusumdur. "  
 
 
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, birkaç kez Hatay’a en yakın ilimiz Adana’ya gelerek, buradan işgalci Fransa’ya ve tüm dünyaya; “Hatay Türk yurdudur ve Türkün olacaktır” “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir bırakılamaz.” “Hatay Benim Namusumdur. Hatay’ı mutlaka alacağım.”  diyerek haykırmıştır. Büyük Atamız Oğuz Kağan’ın binlerce yıl önce Samandağı sahillerinde denize girdiği Hatay, 19 yıl süren bir ayrılıktan sonra 5 Temmuz 1938’de Türk ordularının Hatay’a girmesiyle ayrılık sona ermiştir. Hatay’ın kurtuluş bayramımız kutlu olsun.
Avrupa ve Asya’da sınırları zorlayan 5000 yıllık Türk sporumuz Hatay’ımızda 11 yıldır yapıyoruz.
Bugün artık Aba güreşi Hatay sınırlarından Türkiye sınırlarına, oradan da Asya ve Avrupa sınırlarına uzandı. Uluslararası Aba Güreşi adı altında yüzlerce hakem antrenör ve sporcular yetiştirdik. Kitaplarını yazdık.
Dünyada 40’a yakın federasyon kurduk. Bu yıl Onbirincisini yapacağımız Dünya Kupası şampiyonasının Hatay ilimizin kırkdan fazla kadar ülkeyi misafir ettiğine hepimiz şahit olduk. Bu yıl daha fazla katılım bekliyoruz. Bu şampiyona ile Hatay ilimizi, tarih, kültür, gelenek, görenek ve birçok zenginliğimizi tüm dünyaya tanıtmaktayız. Bu görev önemli bir milli görevdir. 5000 yıllık Aba Güreşimiz, bugün layık olduğu 11. Dünya Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonasına 
Katılacaklar.
 
Şampiyonadan bir gün önce yapılacak hakem seminerine de 60 hakem katılacaktır. 
Yarışma alanı Mersah, özel bir şekilde dizayn edilmiş Dünyanın ilk ve tek Aba Güreşi müsabaka alanıdır. 3000 seyirci kapasiteli bu eser de Hatay Büyükşehir belediye başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eseridir.  
Federasyonumuz, İç İşleri Bakanlığına bağlı kanunla kurulmuş Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel/Ananevi Sporlar Federasyonudur (12 eylül 2013-5253 sayılı kanun). Başkanlığını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile birlikte yürüttüğümüz bu Federasyon,  Türkiye’de gerçekleştirilen ilk Dünya Federasyonudur. Kıymeti bilinmelidir. Uluslararası Aba Güreşi Dünya Kupası Şampiyonası dünyanın en kapsamlı ve en muhteşem geleneksel spor organizasyonudur. Bunda en büyük pay Doç.Dr. Lütfü Savaş’ındır. Kendisini candan kutluyoruz.  
 
Tüm hakemlerimiz Uluslararası kuralların önemini anlamak ve öğrenmek zorundalar.
 
Sosyal etkinlikler, sportif etkinlikleri zenginleştiren çok önemli unsurlardandır. Hatay’ın sahip olduğu pek çok tarihi güzellikleri; Habibi Naccar’ı, Sen Piyeri ve Büyük müzeyi görmeden gitmemek gerekir.
 
 
  Türkiye Olimpian Derneği Başkanı, Dünya Uluslararası Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Fed. Kurucu Başkanı ve Dünya Uyuşturucu ile Mücadele eden Sporcular Fed. Onursal Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek’ e çalışmalarından ve de bize verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerimizi borç bilir ve çalışmalarının devamını dileriz. 
 
 
Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI, SİNAN BERATLIGİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam