reklam
reklam

Gastronomi sokağı açıldı

Eklenme Tarihi: 5 Temmuz 2022, Salı - 15:58   Okunma Sayısı: 170051
Türkiye'nin ilk gastronomi sokağı, tarihi nalbur ve hırdavatçıların olduğu Uncular Caddesi'nde düzenlenen Gastronomi Festivali ile Üsküdar'da açıldı.

Gastronomiye gönül verenler ve lezzet tutkunları ile kariyerlerini gastronomi dünyasında yapmak isteyenler Türkiye'nin ilk Gastronomi Sokağı'nın açılışında bir araya geldi. Üsküdar'da tarihi nalbur ve hırdavatçıların olduğu Uncular Caddesi'nde düzenlenen Gastronomi Festivali ile Gastronomi Sokağı da hizmete açılmış oldu. Üsküdarlıların ve İstanbulluların büyük ilgi gösterdiği festival bir lezzet şölenine dönüştü. Seksenler dizi ile milyonları kalbinde yer edinen ünlü oyuncu Ceyhun Fersoy'un sunumu ile başlayan etkinlik, gastronomi dünyasının tanınmış isimlerinin de katılımı ile bir şenliğe dönüştü. Uncular Caddesi'nde yapılan "Gastronomi Sokağı" projesi bir bütün olarak Balık Pazarı ve Selmani Pak Caddesi’nin çıkışına kadar Prestij Caddesi olarak devam etmesi düşünüldü. Proje kapsamında caddedeki tüm binaların dış cephelerini yenilenip, balkonlarını çiçeklendirildi ve kaldırımları genişletildi. Şehir ve yaşam kültürüne katkı sunacak projelerden biri olan Uncular Caddesi, Anadolu ve Avrupa Yakası'nın en önemli geçiş merkezi olan Üsküdar’ın gastronomi noktası olarak bütün İstanbullulara hizmet verecek. Trafiğe kapalı olacak Uncular Caddesi yeme, içme kültürünün yeni adresi olarak hem mideye hem de göze hitap edecek.

Dünyaca ünlü şefler de katıldı

Üsküdar Gastronomi Sokağı'nın açılışında sunum yapan ünlü oyuncu Ceyhun Fersoy, konuklarla söyleşilerler yaparken, stant açan bütün mekanları gezerek gastronomi ustalarıyla sohbetler yaptı. Büyük ilgi gören festivale gastronomi şefleri Masterchef jürisi Somer Sivrioğlu ile Sefa Özyaykılıç, Türev Uludağ, Kemal Can Yurttaş ve Umut Reçber de katıldı. Festivalde Geleneksel Mutfak, Yurtdışında Türk Mutfağı, Vegan Tatlılar, Sushi Teknikleri, Adana Kebap Teknikleri gibi mutfağın farklı uzmanlık alanlarına dokunan workshoplar düzenlenirken, Gastronomi Sokağı'nın amacının Türk mutfak zenginliğini yerli ve yabancı turistlerimizle buluşturmak olduğunun altı çizildi.

Amaç Türk mutfak zenginliğini tanıtmak

Yemek kültürünün sadece mutfakla ilgili olmadığına değinen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ''Yemek kültürü sadece mutfakla, yemekle, alakalı bir mesele değil. Antropolojisiyle, kültürüyle, tarihiyle, medeniyetiyle, coğrafyasıyla tam bir mozaik, tam bir kültür, tam bir zenginlik. Bu kültürümüzü hem yaşatmak hem değerlerimizin üzerine ilave zenginlikler katmak hem de bu süreci işletmek, pazarlamak gerekiyor. Bizim asıl amacımız Türk mutfak zenginliğini hem gelecek kuşaklara tanıtmak hem de yerli ve yabancı turistlerimizle buluşturmak. Bu bir pazarlama meselesidir. Bu aynı zamanda bir tarih, kültür meselesidir. Kültürümüzü gençlerimizle birlikte daha iyi noktalara taşımak istiyoruz. Bunun da İstanbul'da en güzel yapılacağı yer burasıdır" şeklinde konuştu.

 

 

 

Workshoplar etkinliğe renk kattı

Türkiye’nin ilk Gastronomi Sokağı’nın açılışı iyi, kaliteli ve güzel yemeğin izinden gidenlerin verdiği workshoplar ile renklendi. Workshoplarda; serpme kahvaltıdan sıcak yemeklere, salatalardan tatlılara kadar pek çok lezzeti sunan, İzmir ve Bursa'da şubesi olan Gökhan Aperatif 'Aperatif Sunumları', MasterChef 2020 ana kadroya yedeklerden dahil olan ve çıkardığı tabaklar ile adından söz ettirerek son 6'ya adını yazdıran Sefa Okyay Kılıç 'Geleneksel Mutfak', henüz 15 yaşındayken başlayan mutfak serüvenini başarılı şekilde sürdüren ve bugün Aila İstanbul'da Chef de Cuisine olarak görev alan Kemal Can Yurttaş, 'Sakatatların Türk Mutfağındaki Yeri', Anneannemin Tenceresi isimli kitabıyla tanınan yazar, aşçı eğitmeni ve sunucu Asuman Kerkez 'Anadoludaki Bulgur', Vegan Pişirici adlı kitabın yazarı Umut Reçber 'Vegan Tatlılar', yaptığı TV yemek programları ve reçelleriyle tanınan Türev Uludağ 'Bir Yemek Olsam', MasterChef Türkiye'nin 2019 sezonunda son beşe kalan ismi Batuhan Bayır 'Tatlı Tarifler', kurduğu online kanaldan doğal, açık besi, yerli et ürünlerini Karkas Çiftliği ile tüketicilerle buluşturan Mert Tutak 'Burger ve Sosları', Bursa’nın zengin mutfak kültürünü her alanda anlatmayı ve yemekleriyle de Türkiye’ye tanıtmayı hedef edinen Bülent Şef 'Süt Helvası', Ahmet Said 'Sushi Teknikleri', Adana'nın meşhur Hasan Usta kebabının lezzetini İstanbul'a taşıyan İzzettin Oral Adana Kebap Teknikleri, Mehmet Usta'nın sahibi olduğu ve 1986'da doğan ikiz çocuklarından esinlenerek açtığı Özikizler Künefe 'Künefe' yapımıyla ilgili bilgiler verildi.

Konularının uzmanları paneller gerçekleştirdi

Üsküdar'da tarihi nalbur ve hırdavatçıların olduğu Uncular Caddesi'nde düzenlenen Gastronomi Festivali ile Gastronomi Sokağının açılışında düzenlenen panellerde Türk mutfağı hakkında bilgiler paylaşıldı. Masterchef jüriliği ile bilinen ünlü şef Somer Sivrioğlu 'Yurtdışında Türk Mutfağı Paneli',
yeni ve sağlıklı tarifleri ile bilinen ve alkali beslenme üzerine çalışmalar yapan Sinem Çapraz 'Lezzet Atlası Paneli', Türkiye'nin ilk baharat kütüphanesini kuran ve 'en yaratıcı şef' ödülü sahibi Umut Karakuş 'Anadolu Tapas Hikayeleri Paneli', kahve danışmanlığı alanında uzman Özgür Kızıl 'Kahvenin Geleceği Paneli'ni gerçekleştirdi.

Lezzetin sanatla buluşması

Anadolu’nun en eski lezzetlerinin izinden giden Şef, Yazar Ömür Akkor imzasını taşıyan Ömür Akkor Resim Koleksiyonu Sergisi’ni Üsküdar’a getiriyor. Şefliği ve yazarlığının yanı sıra araştırmacı kişiliğiyle de binlerce yıllık Anadolu lezzetlerinin izinden giden Şef, Yazar Ömür Akkor’un sanata ilgisi resim sergisine dönüştü. Usta şefin ellerinde şekillenen onlarca eserden oluşan Ömür Akkor Resim Koleksiyonu Sergisi, yemeğin asırlar öncesine uzanan köklerini yaşamdan izler taşıyan unsurlarla bugüne ulaştırıyor. Şef, Yazar Ömür Akkor’un Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi boyunca ortaya çıkan farklı lezzetlerden ilham alarak şekillendirdiği eserlerden oluşan Ömür Akkor Resim Koleksiyonu Sergisi, Nevmekân Sahil Galeri’de 22 Ağustos tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Her damak zevkine hitap edecek

Gastronomi Sokağı, herkesin damak zevki ve bütçesine göre bir çok lezzeti bünyesinde barındırabilecek. Üsküdar Belediyesi’nin şehir ve yaşam kültürüne katkı sunacak projelerinden biri olan Gastronomi Sokağı, Anadolu ve Avrupa Yakası'nın en önemli geçiş merkezi olan Üsküdar’ın gastronomi noktası olarak bütün İstanbullulara trafiğe kapalı şekilde hizmet verecek. Cadde ayrıca tek tip tasarımla düzenlenen ve çiçeklendirilen mekanları ile de dikkat çekiyor. Şehir hatları vapurları, Marmaray ve Üsküdar-Çekmeköy metro hatlarıyla entegre olan Gastronomi sokağına ulaşım son derece kolay. Lezzet mekanlarına ayrıca Doğancılar üzerinden sefer yapan Kadıköy-Üsküdar dolmuşları ve İETT'nin 12 hat nolu otobüsleriyle de ulaşmak mümkün.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam