reklam
reklam

Turizmin ve tarımın başkenti Balıkesir

Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2022, Salı - 10:50   Okunma Sayısı: 82089
Marmara ve Ege Denizi’ndeki eşsiz sahilleri, termal kaplıcalarıyla turizm sezonunu 12 ay kesintisiz yaşayan Balıkesir; zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık ormancılık ve hayvancılıkta da Türkiye’nin öncü şehirlerinden

İstanbul Gazete, TV ve İnternet Habercileri Derneği’nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği 3 günlük gezi programına gazetemizi temsilen yazarlarımızdan İsmet Akkoç katıldı.

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde görev yapan 63 gazetecinin katıldığı programı düzenleyen İstanbul Gazete, TV ve İnternet Habercileri Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldız, gezinin sıkıntısız tamamlanması için elinden geleni yaptı. Ali Rıza Yıldız, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Genel Sekreter Dr.Mustafa Küçükaptan’a misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ev sahipliğinde yapılan gezide Başkan Yılmaz zorunlu programlarının dışında kalan zamanlarını konuklarıyla birlikte geçirirken Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Küçükkaptan 3 günlük gezi boyunca konik gazetecileri bir dakika bile yalnız bırakmadı.

3 günlük gezi programına gazetemizi temsilen katılan yazarlarımızdan İsmet Akkoç, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Başak Ertekin’e geziyle ilgili izlenimlerini anlattı.

SIRA DIŞI BİR BAŞKAN

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz "Biz Balıkesir'i tanımlarken dağlarından bal ovalarından yağ akan kuva-yi milliye şehri diyoruz.” demiş.

Aslında bu sözü Evliya Çelebi’nin Aydın için söylediği rivayet edilir, Başkan Yılmaz bu sözü ilk söylediğinde Aydınlılar’dan tepki almış ama Balıkesir’i sindire sindire gezdiğinizde Balıkesir’e de çok yakıştığını hemen görüyorsunuz.

Başkan Yücel Yılmaz’ı dinlediğinizde zaten konuşurken aman birilerini kızdırır mıyım, söylediklerim yanlış anlaşılır mı pek de umursamadığını görüyorsunuz. Son yıllarda bu kadar içten bu kadar samimi ve açık sözlü belediye başkanına pek rastlamadık dersek abartmış olmayız doğrusu. Gezinin 2.günü sabahında gazetecilerle Adrina Termal Health & Spa Hotel’de kahvaltıda buluşan Başkan Yılmaz, aslında yarım saat bilemediniz 1 saat sürecek sohbetin ardından diğer bir programa katılmak için ayrılacaktı ama sohbet 3 saati aşan bir süre devam etti.

Başkan öğretmen kökenli olunca, bir de karşısında 63 İstanbullu gazeteciyi bulunca konu konuyu açtı, bütün samimiyeti ve açık sözlülüğüyle Balıkesir’i, Balıkesir’e yapılan hizmetleri anlattı.

Balıkesir’in geleneksel yiyeceklerini, tarihini, ilçelerini ve kültürünü İstanbul Yerel Basınına tanıtan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Balıkesir’in birçok binası Unesco’dan tescilli. Balıkesir’imizin güzide ilçeleri var. Balya ilçemizde Türkiye’nin sayılı maden ocaklarından biri var. Bu madenden kurşun ve çinko çıkarılıyor. Cunda’da tarihimizi, binaları ve doğamızı bozacak büyük yatırımlara ruhsat vermeyiz” dedi.

Balıkesir’de yaşayanların %60’ının tarımcılık yaptığını dile getiren Başkan Yücel Yılmaz, “Balıkesir’in sahile yakın kesimi zeytincilik, bağcılık ve balıkçılıkla uğraşmakta, iç kısımlarda ise her türlü toprak mahsulü, ormancılık ve hayvancılık alanlarında faaliyet görülmektedir. Hayvancılıkta ise küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, tavukçuluk, balıkçılık, arıcılık başlıca uğraş alanlarıdır. Bölge halkımız erime kültürü içerisinde huzurlu bir şekilde yaşıyor. Burası Balkanlardan Kafkaslardan ve birçok kültürden gelen özgüveni yüksek insanlardan oluşuyor. Balıkesir İstanbul’a çok yakın. Önceden Çanakkale’den teknelerle gidilirken şimdi buradan arabayla 2.5 saatte Kadıköy’de oluyorsunuz. Tüm İstanbulluları Balıkesir’e davet ediyorum” dedi.

Balıkesir çevresinde doğal güzellikler içinde kurulmuş tarihi kalıntılarıyla pek çok kasaba bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Edremit Körfezi ve oksijen yoğunluğu bakımından dünyada ikinci sırada gelen Altınoluk  (Oksijen Cenneti) , zeytinlikler içinde yer alan Ayvalık ilçesi ise güzel kumsalları,  karşısındaki küçük adalar ve tarihi kalıntılarıyla ünlü Sarımsaklı Yarımadası ve Cunda  (Alibey)  adası otantik özellikleriyle  görülmeye değer yerlerdir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından olan Koca Seyit adıyla anılan Seyit Onbaşı’nın Balıkesir, Havran İlçesi doğumludur. Kaybedilmek üzere olunan savaş kazanılmıştır. Koca Seyit ulusal savaşımızda bir halk kahramanı olmuştur.”  dedi.

BALIKESİR’E GELDİ DÖNEMEDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kücükkaptan aslında İstanbullu, Başkan Yücel Yılmaz’ın birlikte çalışma isteği ve daveti üzerine Balıkesir’e gelmiş, aslında kısa bir süre çalışıp dönmek niyetindeymiş ama bir türlü dönememiş. Bundan da oldukça memnun olduğu her halinden anlaşılıyor.

İstanbul da görev yaptığı sürece İstanbul’un yerel basını ile yakından tanıdığını dile getiren Dr. Mustafa Kücükkaptan “İstanbul da uzun yıllar birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlarımızı Balıkesir’de ağırlamak bizi mutlu etti. Yerel basın mensuplarının çektiği zorlukları biliyoruz ve yerel basın mensuplarının yaşadığı sıkıntıları bildiğimiz için bizler Balıkesir’de ağırlayarak stres atmalarını istedik. Balıkesir son yılarda kabuğunu kıran ve hak ettiği yere yeni gelmeye başlayan bir büyükşehir. Balıkesir 20 ilçesi ve bir milyon üç yüz bin yaklaşık nüfusu olan bir ilimiz. Gazeteci arkadaşlarımız ile Balıkesir’e dair benimde ilk defa duyduğum Balıkesir’in farklı yüzünü tanımak fırsatımız oldu. Balıkesir’e dair bu gezi ile basın mensuplarımızda güzel anı olması bizleri mutlu ediyor. Davetimize katılan tüm basın mensuplarımıza teşekkür dilerim” ifadelerini kullanırken bu 3 günlük gönüllü rehberlikten büyük mutluluk duyduğu gözlerinden hissediliyordu.

Susurluk, Ayvalık, Cunda Adası ve Havran’ı da kapsayan gezinin Balıkesir etabına Balıkesir'in en yüksek tepesine inşa edilen ve şehrin her tarafını kuş bakışı izleyebildiğiniz ÇAMLIK TEPESİ Millet Parkı’ndan başladık.

Yapımına 2016 yılında başlanan ve 261 bin 827 metrekare alan üzerine kurulan parkın 124 bin metrekare alanı ise yeşil alan olarak kullanılacak şekilde dizayn edilmiş. Dr. Mustafa Küçükkaptan, yaz günlerinde Balıkesirlilerin bu alanda Balıkesir’i kuşbakışı seyrederek piknik yaptığını ve parkın adeta iğne atsanız yere düşmez hale geldiğini vurguladı.

Balıkesir’in en hakim tepesinde yine bu alanın içinde yapılan Çamlık Şehitler Camii’ni farklı kılan da hilal şeklinde ve 38 metre yüksekliğinde minaresi ve hilale bakan bir yıldız gibi konumlandırılan aynı anda yaklaşık 5 bin kişinin namaz kılabileceği bir cami olması.

Millet Parkı’nda yer alan 100 bin kitaplı Ahmet Tor Kütüphanesi de Balıkesir kültürüne katkıda bulunmayı sürdürüyor.

Sırada Balıkesir’in en önemli tarihi yapılarından Zağnos Paşa Camisi ve Külliyesi vardı.

. Dr. Mustafa Küçükkaptan’ın anlattığına göre cami  Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından 1461’de yaptırılmış. Külliyeden sadece hamam orijinal durumunda günümüze gelebilmiş. 1897 yılında yıkılan cami ve türbe 1908’de Balıkesir mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmış. 07.02.1923 tarihinde Atatürk bu camide ünlü hutbesini okutmuş. Büyük Şair M. Akif Ersoy da 23 Ocak 1920’de Zağnos Paşa Camisinde toplanan Balıkesir halkına Cuma namazında  Milli Mücadeleyi destekleyen bir vaaz vermiş.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, caminin etrafındaki işgalleri kaldırarak ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesine imkan sağlamış, caminin yanındaki inşaat tamamlandığında Balıkesir’in çok güzel bir park kazanacağını da burada öğrenmiş olduk.

Zengin bir tarihe sahip Balıkesir’de Zağnos Paşa dışında çok sayıda tarihi caminin bulunduğunu öğrendik.

Balıkesir’in bir başka tarihi simgesi olan  Saat Kulesi 1829 yılında Girit’li Mehmet Paşa tarafından İstanbul Galata Kulesi’nin benzeri olarak silindir şeklinde yaptırılmış. 1897 yılındaki deprem nedeniyle yıkılınca, 1901 yılında bugünkü şekliyle yeniden yaptırılmış. Kare prizma şeklindeki bina, beyaz kesme taş ile yapılmış ve kabartma işçiliklerle de süslü hale getirilmiş.En üst kat kubbe ile örtülmüş ve büyük bir çan eklenmi. Buranın hemen altındaki katta ise dört yöne de birer saat konmuş.

Balıkesir’de gezecek çok yer ama vakit dar. Bizde gezinin bu bölümünü Tarihi Balıkesir Garı ile noktaladık., Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde yer alan  Balıkesir Tren Garı,

1912 yılında inşa edilmiş ve halen kullanılıyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam