reklam
reklam

Pırlanta ihracatında anne ilhamı

Eklenme Tarihi: 3 Ocak 2018, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 181257

İSTANBUL

Mardin’de küçük bir atölyede mücevherat işine başlayan Güzeliş ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Kerim Güzeliş, annesinden ilham alarak pırlantayı yeniden tasarladı. Güzeliş'in bu inovasyonu, şirketini, 32 ülkeye 10 milyon dolar tutarında ihracat yapar hale getirirken, Ariş Pırlanta, Turquality kapsamında 5 ülkeye markasını ihraç ediyor.

Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, markanın başarı hikayesini AA muhabirine anlattı.

Kuyumculukta toptancılığı kendisinin başlattığını belirten Güzeliş, "Diyebilirim ki 1973'te Türkiye'de ilk kuyumcu toptancılığı yaptık. Gelen 5-6 yere uğramak durumunda kalmıyordu, direkt benden alacağını alıp gidiyordu." dedi.

Güzeliş, Türkiye'de 1977'de kuyumculuk alanında fiyatta rekabetin başlamasının ardından İngiltere, İtalya, Avusturya ve Almanya'ya giderek sektöre ilişkin izlenimlerde bulunduğunu ve pırlanta üretmeye karar verdiğini, ülkeye döndüğünde çalışmalarını tamamen bu yöne çevirdiğini anlattı. Güzeliş, pırlantaya yönelmesinde etkili olan bir diğer durumu ise şöyle aktardı:

"Annem yıllarca babamdan pırlantalı bir alyans istedi. Babam da 'Bu taşa para verilir mi?' diyordu. Bir gün annem pırlantalı beş taşlı bir yüzük aldı getirdi ve babama da, hiç unutmuyorum, 4'te bir fiyatını söyledi. Kendi birikimiyle aldı. Babam kıyameti kopardı ama annem taksitlerini ödedi, borcunu bitirdi. Burada ilginç olan bir baktım ki annem pırlanta alyansı alınca çevremizdeki teyzem, halam ve diğer kadın akrabalarımın her biri bir ayda, 2 ayda bir pırlanta alıyor. Bir baktım ki bizim aileden birkaç ay içinde 8-10 kişi daha pırlanta aldı. 'Eğer yeni bir iş kolu arıyorsam iş bu' dedim. Sonuç olarak annemden ilham aldım, pırlanta sektörüne birçok yeniliği getirdim. Avrupa'da da sektörü incelediğimden karar vermekte zorlanmadım."

"Avrupa'da 10 mağaza açmayı hedefliyorum"

Kerim Güzeliş, Ariş Pırlanta'nın faaliyetlerine ilişkin bilgi verirken, "1995'te şöyle karar aldım; 10 yıl içinde Türkiye'de tanınan bir marka olacağım, ikinci 10 yılda Avrupa'da ve dünyanın bilinen yerlerinde tanınan bir marka olacağım, üçüncü 10 yılda da dünya markaları arasında yerimi alacağım. İlk hedefimi başarıyla gerçekleştirdim. 2005 geldiğinde Turquality'e müracaat ettim. Berlin'de bir mağaza açtım Turquality adına, Hong Kong'da bir mağaza açmayı tasarlıyorum ve Almanya'da ikinci mağazamı açmak için hazırlık başladı. Kısa sürede Avrupa'da 10 mağaza açmayı hedefliyorum." ifadelerini kullandı.

Markasının dış pazar odaklı olduğu dönemde 32 ülkeye 10 milyon doların üzerinde ürün ihracatı yaptığını belirten Güzeliş, halihazırda ise büyüme planlarını Turquality Programı'na göre şekillendirdiklerini söyledi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam