reklam
reklam

Futbol gelişim projesi devam ediyor

Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2024, Salı - 11:34   Okunma Sayısı: 78929
Futbol Gelişim Projesi İş Birliği çerçevesinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ilkokul ve ortaokullarda öğrencilere futbol eğitimi veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu iş birliğiyle hayata geçirilen Futbol Gelişim Projesi devam ediyor. 100 bin çocuğun futbolla buluşturulması hedefiyle 2023 yılının kasım ayında Sakarya'daki pilot uygulama ile startı verilen proje, 13-14 Ocak 2024 tarihlerinde Trabzon, Rize, Erzurum illerinde verilen online eğitimler ile sürdü. Ardından 15-16 Ocak'ta Trabzon, 16-17 Ocak'ta Erzurum, 17-18 Ocak'ta ise saha eğitimleri gerçekleşti. Projenin ilk etabı için belirlenen 16 ilde 316 ilköğretim okulunda, 324 ortaokulda 3 bine yakın sınıf öğretmeni ile bine yakın beden eğitimi öğretmenine ayrıca Eğitim Yönetim Sistemi içerisinde yer alan 200 antrenör ile 220 BESYO öğrencisine eğitim verildi. Böylelikle belirlenen hedefe ulaşıldı. Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, projenin paydaşların da büyük desteğiyle planlanan takvimde başarıyla ilerlediğini söyledi. Çetin, futsalın da proje kapsamına alınması ve okullarda oynanmasına yönelik çalışmaları başlattıklarını ifade etti. Çetin, 100.000 çocuğu futbolla buluşturma hedefiyle başlanan Futbol Gelişim Projesi'ni ülke çapında büyüterek 2024-2025 öğretim yılında 41 ile taşımak için hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı.

İlk saha çalışması Sakarya'da yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu iş birliğiyle hayata geçirilen Futbol Gelişim Projesi'nin pilot uygulaması geçen yıl Kasım ayında Sakarya'da yapıldı. Proje kapsamında öncelikle  Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında görev alacak olan sınıf öğretmenlerine, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ndeki Eğitim Yönetim Sistemi Antrenörlerine ve ayrıca Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Spor Fakültesi Futbol Uzmanlık Alanı 4. sınıf öğrencilerine Grassroots Gönüllü Liderlik Sertifika Programı kapsamında futbola özgü temel dersler online olarak aktarıldı. Ardından pratik saha çalışmalarının uygulanması ile 240 öğretmenin eğitim programı bitirildi. Projenin ortaokullar bölümünde görev alacak beden eğitimi öğretmenlerine yönelik yapılan eş zamanlı eğitim programında ise çocuk futbolu antrenör lisansı sertifika programının teorik dersleri online olarak işlendikten sonra pratik saha çalışmalarına geçildi. Yoğun ilginin olduğu bu projede TFF'nin sekiz antrenör eğitimcisi görev aldı. Bu eğitim programının ardından 80 beden eğitimi öğretmeni okullarında çalışmalara başlayacak.

''Futbolu okullara taşımak son derece önemli''

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, proje ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Futbol Gelişim Projesi'ne Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin verdiği büyük destek ve öneme dikkat çeken Çetin, "Sayın Başkanımızın her aşamasını yakından takip ettiği Futbol Gelişim Projesi'nin Sakarya'daki ilk uygulamasında teorik dersleri ve saha çalışmalarını yaptık. Öğretmenlerimiz, eğitmenlerimiz, öğrencilerimiz çok konsantre bir şekilde eğitimlere katıldı. Herkes binlerce çocuğa ulaşma hedefi olan bu büyük projeye katkı sağlamak için gayret sarf ediyor. Futbolu okullara taşımak geleceğimiz açısından son derece önemli. Şu ana kadar gösterilen ilgi memnuniyet verici. Futbol Gelişim Projesi kısa süre içinde diğer illere de taşınacak." şeklinde konuştu.

Avrupa'da çocukların futbola 6 yaşında başlıyor

Çocukların çok küçük yaşta yani henüz filizken doğru ve sağlıklı yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ünlü Fransız teknik adam Arsene Wenger'in, 'Futbolcular bitki gibidir. Fiziksel, zihinsel, teknik, taktik becerilerini geliştirmek ve iyi futbolcu, iyi insan olmalarını sağlamak için küçük yaştan itibaren iyi eğitim almaları gerekir' sözünü hatırlatarak kısacası ağacın yaşken eğileceğinin önemine vurgu yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu iş birliğiyle hayata geçirilen Futbol Gelişim Projesi imza töreninde konuşan Büyükekşi, ''Bizler, Avrupa'da yaptığımız incelemelerde çocukların futbol eğitimine 6 yaşında başladığını gördük. Ayrıca bu eğitim, Avrupa'da kulüplerin ve okulların iş birliği ile organize bir şekilde yürütülüyor. Biz de imzalayacağımız iş birliği protokolüyle her iki bakanlığımızın koordinasyonunda ilkokul ve ortaokullarda çocuklarımıza futbol eğitimi vereceğiz. Projemizle birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bin çocuğa ulaşmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Toprağa ilk tohumu Futbol Akademileri Projemiz ile attık"

Bu anlamda toprağa ilk tohumu Futbol Akademileri Projesi ile attıklarını hatırlatan TFF Başkanı Büyükekşi "Süper Lig kulüplerimize akademi kurma mecburiyeti getirdik. 2024 yılının sonuna kadar tüm Süper Lig takımlarının akademi kurmaları gerekiyor. Bu alanda antrenörlerimizi eğitmeye başladık. Şu anda 6-9 yaş arası için 2 antrenör, 9-13 yaş arası için 2 antrenör, 14-17 yaş arası için 3 antrenör, yine 17-19 yaş arası için 3 antrenör, 1 de direktör olmak üzere 11 kişi yetiştiriliyor. 20 takımımız var ve toplam 220 kişi eğitiyoruz. Nisan ayında çalışmayı başlattık. 6 ay boyunca antrenörlerin ücretlerini TFF olarak biz karşılayacağız. Gelecek yıl 1. Lig için de akademi zorunluluğu getireceğiz. Bu çalışmalar bugünden yarına olacak şeyler tabii ki değil. Biz toprağa bir tohum atıyoruz. İyi niyetle gece gündüz çalışıyoruz. Futbol Akademileri projemizin tam olarak işler hale gelmesiyle hem kulüplerimiz hem Milli Takımlarımız büyük bir kazanım sağlayacak."

"Öğretmenlerimize ücretsiz antrenörlük eğitimi vereceğiz"

Çocuklarımıza okullarda futbol eğitimi verebilmek için öncelikle, çocuklara okullarda bu eğitimi verecek olan öğretmenleri eğitmeleri gerektiğini belirten Büyükekşi. "Hedefimiz her ilde kriterlere uyan yaklaşık 20 okul seçmek. Toplam 300 civarında okuldaki öğretmenlerimize antrenörlüğün ilk aşama eğitimini vermek. Burada, ilkokulda 3 bin - 3 bin 500 sınıf öğretmenine, ortaokulda 2 bin 500-3 bin beden eğitimi öğretmenine antrenörlük eğitimi vermeyi planlıyoruz. İlkokul öğretmenlerimize antrenör eğitiminin en alt basamağı olan "Gönüllü Liderlik Antrenör Eğitim" programı çerçevesinde eğitim vereceğiz.   Ortaokulda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerimize ise futbol uzmanlık alanında eğitim vereceğiz. Bu eğitimler yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Antrenörlük eğitimi alan öğretmenlerimize diploma vereceğiz. İlköğretimde başlatacağımız bu proje ile çocuklarımıza okullarda genç yaşta futbol kültürü kazandırmış olacağız. Ayrıca, futbol alanındaki öğrencilerimizin okuldan kulüplere geçişine daha sistematik bir yapı kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, spor liselerinde futbol branşına yönelik özel çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Futbol temalı spor liseleri ile yan branşı futbol olan spor liseleri sayısının ortak geliştirme çalışmaları ile arttırılmasını planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sırada Antalya ayağı var

Futbol gelişim projesinin Antalya ayağında TFF Bilgi İşlem, Yazılım ve Futbol Turizmi Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Üçdan, TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, TFF Antalya Bölge Müdürü Sibel Bal ve TFF yetkilileri ziyaretler gerçekleştirdi. Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde Dekan Prof. Dr. Abdurrahman Aktop ile yapılan görüşmede futbol uzmanlık dalında eğitim gören üniversite öğrencilerinin projeye katkıları, projede gerçekleştirecekleri saha uygulamalarının mesleki kariyerlerine olumlu etkileri ve Türkiye Futbol Federasyonu ile yapılabilecek diğer iş birlikleri üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.  Ziyaretlerin son derece faydalı geçtiğinin altını çizen TFF Futbol Gelişim Direktörü Oğuz Çetin, ''Futbol Gelişim Direktörlüğü Proje Ar-Ge Müdürü Doç. Dr. Emrah Serdar'ın sorumluluğunu üstlendiği futbol gelişim projesi pilot bölge olarak seçilen Sakarya'da başladı. Önce projede vazife alacak sınıf öğretmenleri, beden eğitimi öğretmenleri, spor fakültesi öğrencileri ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü antrenörlerine Türkiye Futbol Federasyonu tarafından eğitim verildi. Böylelikle geniş bir eğitmen kadrosu oluştu. Sonrasında ise öğretmenlerimiz, antrenörlerimiz çalışmalara başladı. Şu anda Sakarya'da eğitimler yoğun bir şekilde devam ediyor. Antalya'da gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde bu ilimizde yapılacak uygulamalar hususunda yetkilileri ve paydaşlarımızı bilgilendirdik. Aralık ayı içinde Sakarya'nın ardından Antalya'da ve diğer illerde de futbol gelişim projesi uygulamaya koyulmuş olacak" diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam