reklam
reklam

Adana'nın lezzetleri İstanbul'da

Eklenme Tarihi: 26 Aralık 2023, Salı - 11:01   Okunma Sayısı: 84551
Üsküdar'ın Acıbadem Mahallesindeki Acıbadem Caddesi üzerinde hizmet veren Birbiçer Kebap, Adana'nın sevilen ve özlenen tüm lezzetlerini, işinin ustası Adanalı ustalarla İstanbul'a taşıyor.

Adana’da kebap ve ciğer denildiği zaman ilk akla gelen mekanların başında gelen Birbiçer Ciğer Kebap, aynı lezzetleri işinin erbabı Adanalı ustalarla İstanbulluların ayağına getiriyor. İlk olarak 1947 yılında Adana Bakımyurdu caddesinde açılan restoran, deden, babaya, babadan ise oğla ulaşarak lezzet fırtınası estiremeye devam ediyor. Üçüncü kuşak torun Alparslan Birbiçer ile ‘Keyfi Saray Künefe’ sahibi Fırat Topan ve ortağı Oğuz Keleş, ‘Birbiçer Ciğer Kebap’ markasını Acıbadem Caddesi üzerindeki şubelerinde yaşatıyorlar. ''Herkesin İstanbul'da bir iş yapma hayali vardır. Birbiçer kebap olarak biz de İstanbul'da daima bir yer açalım düşüncemiz vardı'' diye Birbiçer Kebap ve Keyfi Saray Künefe işletmecisi Fırat Topan şöyle devam ediyor; ''İstanbul'un en güzel Kebapcısıyız, aynı zamanda en lezzetli kebapcısıyız. Çünkü kebabı kebap gibi yapıyoruz. Adana usulü yapıyoruz. Adana'yı İstanbul'a getirdik. Etleri taze, taze getirtiyoruz. Bu etleri ustalarımızın maharetleriyle güzelce işliyoruz. Sonuçta ortaya çok güzel bir tablo çıkıyor'' diye konuştu.

Kebabın kıyması zırhta çekiliyor

En sevilen ürünlerinin aynı zamanda Adana kıyması da denilen zırh kebabı olduğuna dikkat çeken Birbiçer Kebap ve Keyfi Saray Künefe işletmecisi Fırat Topan, ''Burada genelde Adana kıyması da deniliyor. Biz niye zırh kebabı diyoruz? Çünkü kıymayı zırhla çekiyoruz. Yani makinede çekmiyoruz. Tattığınızda lastik gibi olmadığını göreceksiniz. Yoksa olduğu gibi dağılır. Bu kebabın orijinal olduğunu gösterir.  Kimisi Adana kıyması der, bazıları da zırh kıyması diye geçer. Lezzetlidir. Çok sevilen bir yemeğimizdir. Zırh kebabımızı tattığında, herkesin damak zevkine hitap edeceğine eminim.  İşletmemizdeki tüm kebap çeşitleri, kuzu etinden yapılır. Artı erkek kuzu etidir. Bu konuda çok seçiciyiz. Etlerimiz haftada üç gün Adana'dan geliyor. Biz kendi yöremizin etlerini tercih ediyoruz. Özellikle Antep bölgesi.  Bu bölgenin hayvanları kebap yapmaya uygun hayvanlar.  Kebapta kesinlikle dana eti kullanmıyoruz. Çünkü dana etinden kebap olmaz. Kebap erkek kuzu etinden olur'' ifadelerini kullandı. Ekmeklerini kendilerinin yaptığına vurgu yapan Topan, şöyle devam ediyor; ''Adana usulü, tırnaklı ekmek kullanıyoruz.  Fırınımızda pişiriyoruz. İstanbul'da bir çok meslektaşımız, lavaş ekmek kullanıyor. Bizim farkımız burada ortaya çıkıyor. Kendi taş fırınımız var. Kendi ekmeğimizi kendimiz üretiyoruz. Adana'da orijinal kebap ekmeği tırnaklı pidedir. Hiç kimse lavaş ekmeği ile kebap yemez. Lavaş ekmek tavuk dönerde kullanılan ekmek çeşididir''

 

Ciğer'de de Birbiçer bir numara

Birbiçer Kebap Acıbadem'in kebap çeşitleriyle olduğu kadar ciğeriyle de ünlü olduğuna vurgu yapan Topan, ''Tüm Adanalılar bilir ki, Birbiçer, kebabıyla meşhur olduğu kadar  ciğeri ile de çok meşhurdur. Ciğerin en büyük özelliği taze olmasıdır. Bazen Adana'da şöyle bir terim kullanılır. 'Sabah 5'de bunlar canlıydı' derler. Yani o kadar taze ürünler hazırlıyoruz. Bir de kuzu ciğerinin özelliği apayrıdır. Fazla pişmemiş, yumuşak, suyu kaçmamış, ciğer az pişer, et gibi olmaz. Etler sulu kalır ama ciğer ne kadar az pişerse o kadar lezzetli olur'' dedi.

Üç değişik lahmacun çeşidi bulunuyor

Lahmacunları bizzat kendilerinin yaptığına dikkat çeken Birbiçer Kebap ve Keyfi Saray Künefe işletmecisi Fırat Topan, ''Kebapta ve ciğerde çok iddialıyız. Ancak son zamanlarda şuna dikkat ettik. Birbiçer Acıbadem Şubesini açtığımız günden, bugüne kadar olan zamanda lahmacun satışımız iki katına çıktı. Tüm ürünlerimiz artıyor, ama lahmacunda çok büyük bir artış var. Bunun nedeni, lahmacunu çok kaliteli etlerden yapıyor olmamız. Arta kalmış etleri kullanmıyoruz. Kaliteli etle birlikte, içindeki karşımda kullandığımız domates, biber, baharat hepsinin kalitelisini kullanıyoruz. Normal bir kebapçının haricinde çok daha lüks, çok daha özel baharatlar kullanıyoruz. Biz üç çeşit lahmacun yapıyoruz. Fındık lahmacunumuz 10 adet, bir porsiyon. Onun bir büyüğü Adana lahmacun beş tanesi bir porsiyon yapıyor. Bir de üçüncü olarak en çok sevilen lahmacunumuz İstanbul lahmacun var. Onunda iki tanesi bir porsiyon olmak üzere üç değişik lahmacunla dileyenlere servis yapıyoruz'' diye konuştu.

Yedi çeşit salatayı ücretsiz sunuyor

Müşterilerin Birbiçer Kebabı tercih etmesinin bir diğer nedenin de salataları olduğunun altını çizen Topan, ''Her biri taze lezzetli salatalarımız bulunuyor.  Bize özel Birbiçer salatamız var. Ayrıca tablacı salatası, ciğerin ve kebabın vazgeçilmezi  sumaklı soğan salatası, mevsim salata, pişmiş sopan salatası gibi toplamda 7 çeşit salatayı  kebaplarımızın yanında ücretsiz ikram olarak veriyoruz. Siz bir tane istiyorsunuz biz 7 tane ile size geliyoruz. Ayrıca dileyenlere Manda yoğurdumuz, kebapların yanında vazgeçilmez çiğ köftemiz var. Ayranımızı kendimiz yapıyoruz. Şalgamı Adana'dan getirtiyoruz.  Kısacası tamamen Adana usulü kebaplar yapıyoruz'' şeklinde konuştu.

Çöp şişten pideye, kanattan pirzolaya bir çok seçenek var

Birbiçer Kebap Acıbadem olarak Kebap ve ciğer haricinde bir çok çeşide ev sahipliği yaptıklarına dikkat çeken Topan, ''Kuşbaşının küçüğü çöp şişimiz var. Yemesi kolay. Tavuğu sarmadan yapıyoruz, kemiksiz. Ayrıca çıtır kanatlarımız bulunuyor. Tavuklarda kullandığımız özel sosumuz var. Onunla marine ediyoruz. Bu arada pide çeşitlerimizde var. Kaşarlı, kıymalı, kuşbaşılı pidemiz bulunuyor. Patlıcan kebabımız, Beytimiz, Özel Spesiyal kebaplarımız var.  Kebap çeşidimiz oldukça fazla. Bir de 'Birbiçer Usta Kebap' dediğimiz, zırh kıymasının üstüne bonfile sardığımız bir lezzetimiz bulunuyor. Pirzolalarımız da çok lezzetlidir. Ancak pirzolayı, pirzola gibi yemeniz gerekiyor. Hakkını vermek için çatalı, bıçağı bir kenara bırakmak gerekiyor. İstanbul'da kebapçılara gittiğimizde, kebabın yanında bulgur pilavı verdiklerini gördük. Elbette bu onların tarzı, bir şey diyemeyiz. Ancak Adana'da böyle bir tarz yok. Adanalılar çok iyi bilirler, Adana'da kebabı, kebap olarak yersiniz. Yanında pilav olmaz, değişik salatalar olur. Bu salatalar masaya gelmese, bir daha o kebapçıya kimse gitmez. Bunlar bizim Adana'nın hoşgörüsünün, gönlünün bol olduğunu, kebabın böyle yenmesi gerektiğini ispatlayan unsurlardır'' şeklinde konuştu.

Ustaların hepsi Adana'dan geliyor

Birbiçer Kebap'ta lahmacun ve kebap ocağında çalışan tüm ustaları Adana'dan getirdiklerini belirten Topan, ''Sağ olsunlar, o maharetli elleriyle kebapları yapıyorlar. Çünkü her yöreye has yiyecekler vardır ya, onlarında ustaları vardır. En güzel kebap ustaları da Adana'dan çıkıyor. Biliyorsunuz Adana kebabıyla meşhur. Yıllardır bildiğimiz, tanıdığımız, bizimle birlikte yürüyen ustalarımızla devam ediyoruz. Elbette yeni nesiller de yavaş, yavaş aramıza katılıyor'' dedi.

 

20 çeşit künefeleri var

‘Keyfi Saray Künefe’ ile 'Birbiçer Kebap' olarak bir birleşim sağladıklarına değinen Fırat Topan, ''Burada 20 çeşit künefe yapıyoruz. Hepsi de taze olarak, sipariş anında hazırlanıyor. Hazırlanması 20 dakika sürüyor. Müşterilerimiz buna alıştı. Bu lezzetli künefeyi yemek için 20 dakika bekliyorlar. Bildiğiniz Hatay künefeden başlıyoruz, Hasır künefe, Fıstıkzade, Billuriye, Karışık üçlü, Karışık dörtlü, özel üçlü, özel dörtlü, ezme künefe gibi çeşitleri harmanlayarak 20 çeşit künefe hazırlıyoruz. Künefelerimizin vazgeçilmezi sade yağımızdır. Sade yağ, bir künefe için çok önemlidir. Ortalama 2 kilo tereyağından, yaklaşık bir kilo sade yağ çıkar. Künefelerimizden yiyenlerin hiç bir şekilde yağından dolayı boğazı ya da midesi yanmaz. Ayrıca şerbetlerimizi de günlük yapıyoruz. Künefelerimizin kadayıfı Gaziantep'den geliyor. Peynir ise Hatay'dan geliyor. Sade yağı ise Urfa ve Konya'dan alıyoruz. Tüm bu kaliteyi de çok uygun fiyatlara veriyoruz. Kalitenin adı Birbiçer Kebap ve Keyfi Saray Künefe'' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam