reklam
reklam

Yelkenler Cumhuriyet aşkıyla doldu

Eklenme Tarihi: 3 Kasım 2023, Cuma - 14:50   Okunma Sayısı: 43151
Ülkemizin en önemli uluslar arası yat yarışlarının başında gelen Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışları'nda birinciliği Ahmet Köroğlu kaptanlığındaki MSI Sailing Team kazandı.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları’nda şampiyon ve sınıf birincileri, İstanbul'daki 2.etap mücadelesinden sonra belirlendi. Yatlar, Temmuz ayında  Bodrum - Marmaris - Bodrum rotasındaki Halikarnas 100. Yıl Kupası adıyla düzenlenen ilk etabın ardından Cumhuriyet 100. Yıl Kupası adıyla gerçekleşen İstanbul etabında mücadele ettiler. İstanbul Boğazı’nda planlanan coğrafi rotalı yarış, Cumhuriyetin 100. Yıldönümü kutlamaları ile eş zamanlı olarak amfibi hücum gemisi TCG Anadol'nun liderlik ettiği Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı fırkateyn, ada sınıfı korvet, mayın tarama, amfibi, karakol, lojistik destek ve hücumbotlar ile denizaltılardan oluşan 100 parçalık savaş filosunun İstanbul Boğazı’ndaki geçiş törenine katılması sebebiyle bir gün öncesine alındı. Katılımın ücretsiz olduğu yarışlara IRC, Sports Boat ve Gezgin gruplarında 104 tekne katıldı. Cumhuriyet 100. Yıl Kupası’nda yarışları Caddebostan - Adalar parkurunda gün içinde ikisi şamandıra, biri coğrafi rotalı üç yarış ile başladı. İstanbul etabının 2.gününde yatlar İstanbul Boğazı’nda buluştular. Dolmabahçe Sarayı önündeki saygı duruşunun ardından verilen startta tekneler Galataport ile Anadolu Hisarı ve Ortaköy dönüş şamandıraları arasındaki coğrafi parkurda mücadele ettiler. İstanbul Boğazı'ndaki güçlü rüzgar teknelere keyifli bir mücadele yaşattı. Ancak bir çok tekne süresi içinde rotasını tamamlayamadığı için DNF puanı verildi. Gezi sınıflarında yarışanlar ise yarışta abandone ilan edildi. Üçüncü gün 104 yelkenli 29 Ekim sabah saatlerinde Cumhuriyet’in 100. Yıldönümü nedeniyle İstanbul Boğazı’nda düzenlenen korteje katıldı. Türk bayraklarıyla donatılmış tekneler, Boğaz’da renkli görüntülere sahne oldu. Yatlar daha sonra mücadeleye Moda-Adalar parkurunda devam etti. Hava şartlarının yetersiz olması, istenen rüzgarın çıkmaması nedeniyle planlanan coğrafi yarışın rotasında kısaltma yapılmak durumunda kalındı. Son yarışın ardından Cumhurbaşkanlığı  4. Uluslar arası Yat Yarışları’nın şampiyonu ve sınıf birincileri belli oldu.

Bayraklarla süslenen tekneler korteje katıldı

Türkiye Yelken Federasyonu'na bağlı İstanbul Yelken İl Temsilciliği tarafından organize edilen Cumhuriyet 100. Yıl Korteji Kalamış Koyu’nda düzenlendi. Bayrak teknesi Knidos'un liderliğinde tekneler koy içine atılan dört şamandıranın etrafında dönerek kortej geçişini tamamladılar. Kortej geçişinde Optimist sınıfındaki tekneleri, ILCA ve hareketli salma sınıfındaki tekneler takip etti.  Yatlar ise kortejin son grubunda yer aldı. Türk bayraklarıyla süsleyen tekneler, boğazın mavi sularında birer gelincik demeti görüntüsü verdi. Tören kortejinin ardından Hareketli Salma sınıfları Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği Cumhuriyet Kupası’nın ikinci gün yarışları için Caddebostan yönüne seyrederek filodan ayrıldılar. Fenerbahçe Yarımadası'nda gerçekleşen ve 3 gün boyunca süren yarışlara milli ve olimpik sporcular da dahil olmak üzere tüm kategorilerden 250 sporcu katıldı.

Şampiyonluk kupasını MSI Sailing Team kazandı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları ve İstanbul Valiliği işbirliğinde, İstanbul Açıkdeniz Yat Yarış Kulübü tarafından organize edilen ve DHL Express ana sponsorluğunda düzenlenen Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışları'nda şampiyonluğa, iki etapta da başarı sağlayan MSI Sailing takımı ulaştı. Cumhuriyet 100. Yıl Kupası'nı kaldıran Ahmet Köroğlu kaptanlığındaki MSI Sailing aynı zamanda DHL Express’in yeşil lojistiğin öncüsü olma misyonu doğrultusunda Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından atıklardan ileri dönüşümle tasarlanan DHL Özel Ödülü’nün de kazandı. MSI Sailing Team, Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışları’nın şampiyonu olarak, bir yıl boyunca koruyacağı Döner Kupa'nın da sahibi oldu.

Cumhuriyetin 100.yılında 104 tekne yarıştı

Muğla ve İstanbul etaplarında yarışarak dereceye giren takımlar ödüllerini, Fişekhane’de düzenlenen törenle aldılar. Kulüp olarak yıllardır bu anı beklediklerinin altını çizen İstanbul Açıkdeniz Yat Kulübü Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, ''Cumhuriyet’in 100. Yıldönümünde yaklaşık 1000 sporcu yarıştı. Biz yıllardır bugünü bekledik. Bizim için çok büyük bir gurur” dedi. Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışlarında her yıl olduğu gibi yelken sporundaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla üniversite ve kadın kategorilerinde ödüller verildi. Bu özel ödüller, üniversitesi takımlarına ve kadın sporculardan oluşan yelken ekiplerine destek olma amacını taşıyor.

Sınıflarda kupalar sahiplerini buldu

Cumhurbaşkanlığı 4. Uluslararası Yat Yarışları sınıf birincileri ve sıralama şu şekilde oluştu;  IRC 0 sınıfında Deniz Fıçı yönetimindeki Arçelik birinci, Murat Yavuzcan yönetimindeki MSÜ Deniz Harp Okulu ikinci, Levent Peynirci yönetimindeki ENKA Cheese üçüncü, IRC 1 sınıfında Ahmet Köroğlu yönetimindeki MSI Sailing Team birinci, Barış Koncagül yönetimindeki Fenerbahçe Doğuş ikinci, Timofey Zhbankov yönetimindeki Rossko Racer üçüncü, IRC 2 sınıfında Can Obuter yönetimindeki MediaMarkt birinci, Boran Burcu yönetimindeki Jacques Philippe ikinci, Igor Rytov yönetimindeki Bogatyr üçüncü, IRC 3 sınıfında Kaan Parlas yönetimindeki Cygnus Sailing Team birinci, Viktor Zakharov yönetimindeki pace Jockey ikinci, Evren Koncagül yönetimindeki Yapı Kredi üçüncü, ·         IRC 4 sınıfında Hasan Çıplak yönetimindeki M2-Olive Farm birinci, Robert De Liefde yönetimindeki Jerapi ikinci, Serdar Öner yönetimindeki Papara Alto üçüncü, Gezgin A sınıfında Hasan Basri Aslan yönetimindeki Blue Dreams birinci, Semih Pekyörür yönetimindeki Haliç Su Sporları Kulübü ikinci, Mustafa Erol yönetimindeki Air Act-Orion üçüncü, Gezgin B sınıfında Hakan Yemlihaoğlu yönetimindeki DHL Sailing Team birinci, Yalım İşleyici yönetimindeki Aruna ODTÜ ikinci, Tunay Can yönetimindeki Team Shine Away üçüncü, Gezgin C sınıfında Ali Erdoğan yönetimindeki Sarı 1 birinci, Özcan Özverim yönetimindeki Fora Marine ikinci, Coşan Yeğenoğlu yönetimindeki Salty Dog üçüncü sırayı aldı.

DHL As One ile Gezgin B Sınıfı’nda birinci oldu.

Hakan Yemlihaoğlu kaptanlığında, DHL Express Türkiye çalışanlarından oluşan ekibiyle yarışa katılan DHL Yelken Takımı, Gezgin B Sınıfı’nda birinci oldu. Bu yıl ilk defa suya indirilen DHL As One yelkenlisi, yarışların Muğla etabı olan Halikarnas 100. Yıl Kupası’nı da kendi sınıfında birincilikle tamamlamıştı. DHL Express Türkiye, ayrıca geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Trofesi Kupası’nın kazanan takım özel bir ödül verdi. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından atıklardan ileri dönüşümle tasarlanan ödül heykelciğini Cumhuriyet 100. Yıl Kupası’nı kazanan MSI Yelken Takımı’na DHL Express Türkiye Ticari Birimlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selver Yıldız Küçükkoyuncu takdim etti.

 

Toplam 12 farklı sınıfta mücadele yaşandı

Yelken yarışlarına, yelkene  sahip olan bütün teknelerin katılabileceğini söyleyen İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü Sportif Direktörü ve Başkan Yardımcısı Engin Yuvaktaş, ''Federasyonun düzenlediği tescilli yelken yarışlarına katılmak için sadece teknenin yelkenli olması, ekibin de Türkiye'ye yelken federasyonundan sporcu lisansı alması gerekiyor. Yarışların tescilli olması için festival yelken festivallerine lisans zorunluluğu yok. Ama bizim yaptığımız gibi federe bir yarış yapıyorsak o zaman muhakkak lisansının olması gerekiyor. Onun dışında yelken donanımında da yelken olması yeterli dediğim gibi ama yarış sınıflarında yarışmak isteyen tekneler daha üst düzey yelken alabilirler ve bir sertifikaya başvurabilirler. Yarış sertifikasına başvurabilirler. Onun dışında bizim yaptığımız gibi gezgin sınıfında sadece normal teknelerini alıp yelkenlerini açıp yarışabilirler. Bizim yarışımızda öğrenci sınıfında, yani yarış sınıfında sertifikalılar sınıfında toplamda 46 tekne var. Bu 46 tekniği biz sıfırdan beşe kadar 6 farklı gruba böldük. Aynı şekilde gezi sınıfında da 46 tekne kayıt verdi. Gezi sınıfında da ABCD olarak 4 farklı sınıfa böldük. Bir de sports sınıfımız var. Burada da 12 tekne kayıt verdi, orada da yine a ve b olarak 2 sınıfa böldük. Sonuçta Cumhurbaşkanlığı  4. Uluslar arası Yat Yarışları 12 farklı sınıfta teknenin katılımı ile düzenlenmiş oldu'' diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam