reklam
reklam

Kokusu Yemen'den geldi

Eklenme Tarihi: 4 Ekim 2023, Çarşamba - 17:19   Okunma Sayısı: 79441
‘Yeni trendler, yeni konseptler’ teması ile yerli ve yabancı kahve sektörünün önemli oyuncularını bir araya getiren Kahve Zirvesi'nde ziyaretçiler, dünyanın dört bir yanından gelen kaliteli kahveleri tatma imkanı buldu.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kahve Zirvesi 2023’te, kahveye dair her şey ayrıntılı olarak masaya yatırıldı. Kahve'nin Anadolu'ya Yemen'den geldiğine inanıldığı için 'Kahvenin kokusu Yemen'den gelir' halk arasında çok kullanılan bir deyim halini aldı. Yatırımcıların buluşma noktası halini alan zirvede güncel bilgiler, stratejiler, öneriler ve yol haritalarının konuşuldu. Katılımcıların stantlarda hedef kitleleri ile direkt görüşme ve iletişim ağlarını genişletme, yeni pazarlar edinme şansı yakaladığı Kahve Zirvesi 2023'de iki gün boyunca devam eden etkinliklerde toplamda 12 oturum düzenlendi. Oturumlarda konusunda uzman 60 konuşmacı yer aldı. ‘Yeni trendler, yeni konseptler’ teması ile yerli ve yabancı kahve sektörünün önemli oyuncularını bir araya getiren Kahve Zirvesi'nde ziyaretçiler, dünyanın dört bir yanından gelen kaliteli kahveleri tatma imkanı buldu.  Oturumlarda; Dünya kahveleri ve Türkiye’de yeşil çekirdek kullanımı, Kafelerde fark yaratarak rekabetin önüne geçmek, Gelişen soğuk kahve pazarı, Kahve kavurma makineleri, Yeme-içme sektöründe kahvenin yeri, Kahvede global marka yaratmak, Kahve makineleri, Tüketici tercihlerindeki değişim ve kahvede yeni trendler, yeni konseptler, Türk kahvesinin çeşitlenme ve yayılma stratejileri, Kahvede su kullanımı nasıl olmalı?, Büyüme stratejileri, şubeleşme ve franchising, Patisserie / Kahve yanı lezzetler; Patisserie’de değişen kriterler ve yeni tercihler konuları konuşuldu.

Anadolu'nun unutulmuş kahveleri

İstanbul'da 150 yıllık aile geleneğini sürdürerek en kaliteli kahve çekirdeklerini ustalıkla odun ateşinde kavurarak bu zanaati kahveseverlerle buluşturmaya devam eden İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri , Kahve Zirvesi 2023!de Anadolu'nun unutulmuş kahvelerini gün yüzüne çıkarttı. Firmamızın son kuşak temsilcisi Aslı Tapucu ile Mynk Coffe'nin kurucusu Mine Erhan’ın ortaklaşa yürüttükleri atölye çalışmasında lavantalı kahve ziyaretçilerin ilgisini çekti. İhsan Kurukahvecioğlu Halefleri'nin 6.kuşak temsilcisi Aslı Tapucu, ''Kahvelerimiz odun ateşinde kavruluyor. İlk kavurma makinelerinden bir tanesini kullanıyoruz. Odun ateşinde kavrulmasından dolayı kahvelerimizi ekstra bir meşe odunumsu, isli bir tat oluyor. O da bir farklı bir aroma zenginliği katıyor. Biz 152 senelik bir firmayız. Ben de bu firmanın altıncı kuşak temsilcisi olarak bugün kahve zirvesindeyim. Sevgili dostum Mine Erhan ile Kahve atölyesi çalışması yaptık. Anadolu'nun unutulmuş kahvelerinden, lavantalı kahve, yandırma, fıstıklı, fındıklı kahve gibi farklı kahveleri yapıp ikram ettik. Bizim farklı iki tane kahve çekirdeğimiz var. Biri Kolombiya, Sen Rosado. Türkiye'nin damak tadına çok uygun olan bu kahvelerde fındıkımsı, vanilyamsı, çikolatamsı orta kavrulmuş içimi kolay bir kahvedir. Elek boyu sınıflandırmasından dolayı  Supremo adını alır. Diğer kahvemiz ise House Blend.  Kendi harmanımız olan bir kahve çeşidi. Papua Yeni Gine, Kosta Rika, Ruanda ve Kolombiya kahve çekirdeklerinin mükemmel karışımı. Bu sıra dışı harmanı oluştururken tat ve denge tutarlılığını koruyoruz. Zengin aromaları ve parlak tadıyla kahve tutkunlarını mest edecek yeni House Blend'imizi kahve severlerin mutlaka denmesini tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

 

Paneller ilgiyle takip edildi

Kahve Zirvesi 2023, Dünya Kahveleri ve Türkiye’deki Yeşil Çekirdek Kullanımı isimli panelile başladı. İlk panelde Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin, Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia ve Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban konuşmacı olarak yer aldılar. Guatemala’da üretilen kahvelerin sınıflandırmasının bölgesel olarak gerçekleştiğine değinen Guatemala Ticaret Ateşeliği Stephanie Garcia, “Dört farklı türde kahve üretiliyor ve hepsinin birbirinden farklı tatları var. Türk kahvesini çok seviyorum. Siz çay içerken biz sürekli kahve içiyoruz. Farklı tarzda kahveleri deneyimleme fırsatı çok değerli” diye konuştu. Ekvator'da her market için aynı koşullarda üretim sağladıklarına dikkat çeken Ekvador Ticaret Ateşesi Cristobal Alban, “Dolar merkezli ekonomide biz de yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalıyoruz. Kahve üretiminde yüksek kalite standartlarını koruyoruz. İhracat standartlarımız var. Kaliteyi düşürmemiz mümkün olamaz” diye konuştu. Uygun iklim koşullarının büyük önem taşıdığının altını çizen Alperen Gıda CEO’su Mustafa Sait Durak, “Hepimizin bildiği gibi şu an Türkiye'deki kahve ithalatının yüzde yetmişi Türk kahvesi için yapılıyor. Yavaş yavaş yeni kahveler ön plana çıkmaya başladı. Espresso ve kahvelere yönelik yeni çiğ kahveler getiriyoruz. Bu da biraz Türkiye için pahalı kalıyor. Ticari kahveler getirmeye çalışıyoruz. Hem kalite olarak insanların beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz. Hem fiyat olarak keselerine de hitap etmeye çalışıyoruz” dedi. Ülkenin Ekvador ve Guatemala’dan çok farklı bir iklim yapısına sahip olduğunu belirten Türk Kahve Yetiştiricisi Yaşar Dağtekin, ''İklimi verimli ülkelerde üretim esnasında kahve kendine bırakılırken, bizim sulamamız, budamamız gerekiyor. Sürekli bakım aşamaları gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyacımız var. İstihdam sağlayacak kişi bulamıyoruz” dedi.

Kahvede global marka olmak

Arzum, kahve sektörünü buluşturan Kahve Zirvesi 2023’te sektör devleriyle buluştu. Türkiye’de kahve sektörünün gelişimi ve geleceğinin yanı sıra bu alandaki vizyon ve stratejilerin “Yeni Trendler Yeni Konseptler” temasında masaya yatırıldığı zirvenin ilk günü “Kahvede Global Marka Yaratmak” oturumundaki konuşmasıyla bilgi, deneyim ve gelecek öngörülerini paylaşan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, zirvenin ikinci günü “Türk Kahvesinin Çeşitlenme ve Yayılma Stratejileri” oturumunun moderatörlüğünü üstlendi. Türk kahvesinin global bir marka olması, Türkiye’den daha fazla global kahve markası çıkması için atılması gereken adımları katılımcılarla paylaşan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Arzum’un Türk kahvesi kültürünün dünyada tanınması için hayata geçirdiği çalışmaları paylaştı. Oturumda, dünyada kahve kültürleriyle ön plana çıkan ülkelerden örnekler veren Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, “Kahvede global marka yaratmak için atmamız gereken adım makineleşme. Ancak makineleşmeyi, basit bir şekilde ve bireysellikle ele almamamız gerek. Türk kahvesinin kendine has çekim zorluğu, özel pişirme ve sunum yöntemiyle makineleşmeyle tanışması yüz yıl kadar gecikmiş olsa da ülke olarak bugün birçok dünya ülkesini yakalamış hatta geride bırakmış durumdayız. Ülke olarak dünyanın birçok ülkesine kahve makineleri ihracatı gerçekleştiriyoruz. Yine dünyanın onlarca ülkesinde ürünlerimizle Türk kahvesinin yanı sıra farklı kültürlere ait kahvelerin yapılmasını sağlıyoruz. Kahve makinelerinde son derece önemli bir know how’a, üretim gücüne sahibiz. Kahve markalarımız ve küçük ev aletleri sektörü makineleşme anlamında iş birliğine gitmeli. Üretim güçlerini, tecrübelerini, hedeflerini ortak amaçta birleştirmeli. Farklı lezzetler için ortak makineler ya da cihazlar üretmeli. Türk kahvesi deneyimi, teknolojisi, lezzeti ve keyfiyle bir arada sunulmalı” diye konuştu.

Soğuk kahveye ilgi arttı

Bu yıl ‘Yeni trendler, yeni konseptler’ teması ile düzenlenen Kahve Zirvesi 2023, kahve kültürünün son durumu ve gelecek dönemini konuşmak üzere sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Kahve kültüründeki son trendlerin ele alındığı zirveye konuşmacı olarak katılan Türkiye’nin en büyük içecek üretim kapasitesine sahip yüzde yüz yerli ve milli değeri Oğuz Holding’in CEO’ su Enes Örer, bu yıl başladıkları soğuk kahve üretimlerine 10 milyon doları aşkın bir yatırım gerçekleştirdiklerini vurguladı. Toplam 10 milyon doları aşkın bir yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Oğuz Holding’in CEO’ su Enes Örer, '' Soğuk kahvede artan bir trend olduğu için özellikle gençlerde ve yaz aylarında tüketimi 2-3 katı bulan bir artış gerçekleştirdiği için bizler için fırsat kategorisiydi. Ulusal ve uluslararası zincir mağazalardan da tedarikini gerçekleştirdiğimiz iş ortaklarından da bu ürün de bizden tedarik etme noktasında talepleri vardı. Türkiye’nin 81 ilindeki bayilerimizde bu üründe bizim üretimimizi istediği için bu kategorideki fırsatı en iyi şekilde ve en kaliteli şekilde değerlendirmek adına girişimi yapmış olduk. Bundan sonra da her yıl yüzde 5 ile yüzde 6 arasında toplam tonaj olarak artacağına inandığımız bu kategoride büyüme trendi bizimde işlerimizi olumlu yönde etkileyeceğini planlıyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam