reklam
reklam

İkinci eller yeniden kullanımda

Eklenme Tarihi: 4 Eylül 2023, Pazartesi - 21:07   Okunma Sayısı: 43739
Yeniden kullanımı özendirmek amacıyla hayata geçirilen Yeniden Kullanım Pazarları'nın sayısı her geçen gün artıyor. Kadıköy’de başlayan ikinci el pazarına, değişik ilçelerde yenileri ekleniyor.

Kadıköy Belediyesi’nin yeniden kullanımı özendirmek amacıyla hayata geçirdiği Yeniden Kullanım Pazarı, Hasanpaşa’da bulunan belediye bahçesinde beşinci kez kuruldu. Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda açılan 80 standda; ikinci el giysi, çanta, ayakkabı, takı, oyuncak ve bebek giysileri gibi ürünler yer aldı. Yeniden Kullanım Pazarı’nı beşinci kez düenlediklerini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı, ''Amacımız komşularımızın hem evlerindeki fazla eşyalarını bir şekilde ekonomiye kazandırmaları hem de kendi bütçelerine ufacık da olsa katkıda bulunmalarını sağlamak. İkincisi de çevreye katkıda bulunmak. Burada satılan ikinci el ürünler tekrar ekonomiye kazandırıldığı için bunlar için ağaç kesilmeyecek, su tüketimi yapılmayacak. Çünkü tekstil ürünlerinin en büyük girdi maliyetlerinden birisi pamuktur. Pamuğu da su ile yetiştirirsiniz. Bu şekilde düşündüğümüz zaman burası çevreci bir pazar. Bütün Kadıköylü komşularımı bu pazara davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Kıyafetler Açık Gardırap'ta

Kadıköy Belediyesi’nin 20 yıldır hizmet veren 2. El Giysi Mağazası Açık Gardırop da pazarda stant açtı. Ziyaretçiler, ihtiyaç sahibi binlerce kişiye kıyafet ulaştıran Açık Gardırop’a kullanmadıkları kıyafetlerini bağışlayarak destekte bulundu. Stantta Kadıköy'de ikametgâh ediyor olma esası aranırken, Kadıköy dışında ikamet edenler başvuru yapamadılar. Aynı haneden tek kişinin başvurusu kabul edilirken, katılımcılar online kura çekilişi ile belirlendi. Çekiliş sonucu 80 asil, 80 yedek listesi olarak belirlendi. Formdaki bilgiler kişi beyanı esas alınarak doğru kabul edildiği için stant hakkı, kazanan kişiye ait olarak belirlendi. Bu nedenle başka bir kişiye devretmesine izin verilmedi. Kazanan kişi tüm gün standının başında durması kuralı getirilirken, başvuru yapan kişinin tekstil sektöründe hiçbir ticari faaliyette bulunmamasına dikkat edildi. Konsept dışında kalan alanlarda başka bir ürünün satışına asla izin verilmezken, her kullanıcı sadece bir kez stant açma hakkına sahip oldu. Daha önce dört dönem gerçekleşen Yeniden Kullanım Pazarına katılmaya hak kazananlar ve aynı ikamet adresindeki diğer kişiler başvuruları kabul edilmedi. Her stantta en az 20 parça ürün bulundurulması zorunlu tutuldu. Satılan ürünler arasında etiketli  ürüne izin verilmezken, stant yeri Kadıköy Belediyesi tarafından belirlendi. Her kişiye bir masa tahsisi yapılırken, ürünlerinin getirilmesi, düzenlenmesi kişinin kendi sorumluluğuna bırakıldı. Kadıköy Belediyesi satıcı ve alıcı arasındaki fiyat belirleme aşamasında taraf olmadı. Satıcı ürünün değerini kendi belirlerken, ticari faaliyete, kredi kartı ve hesap numarası kullanımına izin verilmedi ve alışverişlerde nakit para kullanıldı.

 

 

 

 

Ataşehir 2. el pazarı

Ataşehir Belediyesi "Kiminin eskisi kiminin yenisi" diyor ve sizleri “Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarına” davet ediyor. Atık azaltma, ürünün yeniden kullanımı ve maddesel geri dönüşüm stratejileri hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Ataşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarı'na kullanmadığınız eşyalarınızla katılarak siz de bu döngüye katkı sağlayabilirsiniz. Takas etmek veya satmak istediğiniz en fazla 20 adet 2. el eşyanızı Küçükbakkalköy Kapalı Pazar Alanımıza getirebilir, alanda diğer kişilerin getirdikleri ürünlerle eşyalarınızı takas edebilir ya da pazar alanını ziyaret edenlere satabilirsiniz. Ayrıca Küçükbakkalköy Kapalı Pazar Alanı'nda, masaları gezerek beğendiğiniz veya ihtiyacınız olan ürünler için ürün sahibiyle konuşarak kendi masanıza yönlendirebilirsiniz. Getirebileceğiniz örnek eşyalar; kıyafet, ev aksesuarı, takı, kitap, tablo, bardak, biblo, tohum, bitki, elektronik, kutu oyunları, oyuncak vb. Getiremeyeceğiniz örnek eşyalar; yıpranmış, yırtık, kirli, hijyenik olmayan ürünler, iç giyim, tarak, makyaj malzemesi, kişisel bakım ürünleri vb. Atıl duruma gelmiş ürünlerin yeniden kullanımı sağlayarak atık miktarının azaltılmasına katkı sunan “Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarı” Kayışdağı Mahallesi 80. Yıl Cumhuriyet Parkı’ında kuruldu. Bilinçli tüketim ve geri dönüşüm kültürünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla Ataşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Ataşehir Yeniden Kullanım Pazarı’nda, kıyafetten ev aksesuarına, oyuncaktan kitaba, takıdan  elektronik eşyaya kadar pek çok ürün satışa sunuldu. Yeniden Kullanım Pazarı’nda, etiketli (sıfır) veya yıpranmış, yırtık, kirli, hijyenik olmayan ürünler ile iç giyim, tarak, makyaj malzemesi gibi kişisel bakım ürünlerinin sergilenmesine izin verilmedi. Takas ve satış yöntemlerin uygulandığı pazarda stant kiralamak için başvuru yapılması ve başvuru yapan kişinin takası ya da satışı yapılacak ürünlerin sektöründe hiçbir ticari faaliyette bulunmaması gerekiyor.

Sürdürebilirlik olgusu 2.eli cazip kılıyor

Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de second hand yani ikinci el modası hızla yayılıyor. Bu alanda kurulan firmalar, insanların kullanmadıkları eşyaları değerlendirmesine olanak sağlıyor. Kadıköy ve Ataşehir Belediyeleri de kurdukları yeniden kullanım pazarlarıyla second hand pazarına katkı sağlıyor. Sürdürebilirliğin etkisinin artması, Z kuşağının farklı yaşam tarzının sosyal topluma etkisinin artmasıyla ikinci el ürünlere yönelik pazar talepleri artmaya devam ediyor. Giyim ve moda alanında müthiş bir “ikinci el rüzgarı” esiyor.  2.el sektörüyle ilgili kesin veriler şimdilik yok. Ancak, giyim ve moda alanına yönelik ilgi, bu pazarın gelecek potansiyelinin çok yüksek olduğunu gözler önüne seriyor. Geri dönüşümcü ekonomisi olarak da adlandırılan sektör, büyük markalarında dikkatini çekiyor. Onlarda İkinci el kıyafete artan ilginin nedenlerinden biri, daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı. İkinci el pazarının hızlı büyümesinin, sürdürülebilirlik odağı ve özellikle Z kuşağının ekonomiye katılımıyla ilişkisini sektörün hızla büyümesini sağlıyor. Sürdürülebilir ekonomi eğiliminin ve kaynakların doğru kullanımına verilen önemin artması, çevre duyarlılığının yaygınlaşması ve özellikle son yıllarda Z kuşağının ekonomiye daha fazla dahil olmasıyla 2. el sektörü hız kazandı. Tüketicilere ikinci el alışveriş alışkanlığı kazandırma amacıyla bir çok uygulama cep telefonlarında yerini aldı. Tüm dünyada doğal kaynakların azalması, bilinçli tüketimin bir ihtiyaç haline gelmesine neden oluyor. Bu gelişme sayesinde ikinci el ürünlerin tekrar kullanıma kazandırılması için bir talep oluşuyor. Bu nedenle birçok tüketici için, ikinci el kıyafetler ile yeni kıyafetler eş değerde tutuluyor. İkinci el giyim trendini öne çıkaran, bir bakıma sürdürülebilirlik vurgusu. Bu trendin belirleyicisi olan mevcut internet sitelerine ilgi her geçen gün artıyor.

 

Döngüsel yaşam tarzına doğru

Yeniden kullanım pazarları, 2.el cep telefonu uygulamaları ve internet siteleri kalıplaşmış bir yaşam tarzının zincirlerini kırıyor. Bir dönem eski olduğu için kaldırılıp atılan bir çok şey artık 2.el olarak değerli hale geliyor. Bir kişinin beğenmediği bir giysi, bir başkasının kostümünü tamamlıyor. Aşırı tüketimi azaltmak ve sahip olduklarına daha çok özen göstermek için daha az sayıda, daha iyi kıyafete sahip olmak 2.el sektörünün insanların yaşam tarzına kattığı en önemli ilke olmaya başladı. Ayrıca, ikinci el alıcıların yüzde 85’i, hızlı moda ürünlerinin yerine daha az sayıda, daha kaliteli, daha uzun ömürlü ürünleri tercih ederek aşırı tüketime de 'Dur' diyor. Moda tüketicilerinin yüzde 70’ine göre, ikinci el pazarının varlığı onları, sahip oldukları ürünlere daha iyi bakmaya teşvik ediyor. İnsanlar artık giysilerine, ayakkabılarına, eşyalarına daha fazla özen gösterir hale geldi. Son olarak görüyoruz ki, ikinci el piyasası olmasaydı, hiç kimse kullanılmış eşyalara ikinci bir şans vermezdi. Bir başka değişle, yeniden kullanım pazarları ya da 2.el siteleri, kullanılmış da olsa bazı eşyaların hala değerli olabileceğini insanlara göstermiş oldu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam