reklam
reklam

Bostanlarda hasat zamanı

Eklenme Tarihi: 13 Ağustos 2023, Pazar - 09:27   Okunma Sayısı: 49551
'Her Mahalleye Bir Bostan' sloganıyla dört faklı mahallede hayata geçirdiği Kadıköy Bostanları’nda yaz sezonunun ilk hasadı gerçekleştirildi.

Kadıköylülerin sağlıklı ve temiz gıdaya doğrudan erişmesini amaçlayan Kadıköy Belediyesi, kentin tarihinde de önemli bir yeri olan bostanları halkın hizmetine sunmaya devam ediyor. Yaz döneminde bostanlardan faydalanmak için 2 bin 757 kişi başvuru yapmış, çekilen kura sonucu 296 kişi ekim yapma hakkını elde etmişti. Kadıköy Belediyesi tarafından kendilerine verilen atalık tohumları ve fideleri toprakla buluşturan Kadıköylüler, yaz döneminin ilk ürünlerini de toplamaya başladı. Bu aylarda marul, maydanoz, kabak, fasulye, domates, biber, salatalık, bezelye, patlıcan, çilek gibi birçok meyve ve sebzenin yetiştirildiği bostanları ziyaret eden vatandaşlar, kendi emekleriyle ürettikleri gıdaları toplamanın mutluluğunu yaşadı. Fenerbahçe Bostanı’na oğluyla birlikte gelen Zeynep Güler, “İlk günden beri oğlumla birlikte geliyoruz. Özellikle onun için başvurmuştuk bostanlara. Tam şehrin merkezinde evimize de çok yakın bir yerde. Kadıköy Belediyesi tarafından bize ata tohumları da verildi, onlarla yola çıktık. Şu an çocuklarımıza organik yiyecekler sunma şansı elde ediyoruz” dedi. Bostanda çilek ve biber hasadı gerçekleştiren Filiz Yalçın ise “Birkaç kuraya katıldıktan sonra ancak bostanımıza kavuşabildik, çok mutluyuz. Kızım çok hevesliydi hep gelip izliyordu şimdi tadını çıkarıyor. Daha önce yemediği birçok sebzeyi yemeye başladı bu sayede. Bu bahçelerden daha önce çok kabak da yedik mesela. Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir çalışma” diye konuştu.

Kadıköylüler üretiyor

Kadıköylülerin kendi ürettikleri ürünleri topladıkları, “Her Mahalleye Bir Bostan” projesi meyvelerini, sebzelerini vermeye başladı. Kadıköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve dört farklı mahallede yer alan Kadıköy Bostanları’nda hasat zamanı başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı’nın da kendi ektiği sebze ve meyveleri topladığı hasat şenliğine katılan Kadıköylüler, sağlıklı, temiz ve ücretsiz gıdaya erişebilmenin mutluluğunu doyasıya yaşadıklarını ifade ettiler. Nisan ayında Anadolu'nun farklı noktalarından getirilen atalık tohumlar, başvuranlar arasından çekilişle belirlenen kullanıcıları tarafından bostanlara ekildi. Ekilen ürünler arasında marul, maydanoz, kabak, fasulye,  domates, biber, salatalık, çilek gibi birçok meyve ve sebze bulunuyordu. Organik üretimde doğal dengeyi bozmadan mücadele ederek, pestisit yerine doğal yöntemler kullanılan Kadıköy Bostanları’nda üvez sineği, mantar ve yaprak biti gibi zararlıları uzaklaştırmak için Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelleri tarafından verilen tarifler sonucunda özel doğal kürler hazırlanıyor

Gönüllüler bostanlara akın etti

Hasat zamanında bütün gönüllüleri bostanlarda görmekten duyduğu memnuniyeti belirten Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Leyla Terzi “Aslında hem mutluluk, hem heyecan, hem hüzün; her şey birbirine karıştı. Bazı gönüllüler ürünlerinden ayrılamadı ve kökünden alıp bahçesine balkonuna ekmeye karar verdi” dedi. Toprakla uğraşmayı çok sevdiğini belirten bostan kullanıcısı Ediz Okumuş ise “Yaz ayları gayet verimli ürün alıyorsun. Bir şeyler yapıp topraktan kazanmak çok zevkli bir şey. Hayallerimize yön verdi. Bize başka şeyler kattı toprakla çalışmak. Güzel bir şey, teşekkür ediyoruz belediyemize” dedi. Bostan kullanıcılarından Gözde Kızılkan ise komşularıyla birlikte gayet iyi ilişkiler tuttuklarını belirterek “Ben bakamıyorsam onlar baktı, onlar yokken ben onlara yardımcı oldum. Burada bir topluluk oluşturabildik, o yüzden çok keyifliydi. Toprakla ilk defa böyle bu kadar uğraştığım bir dönem oldu. Verimini almak, onları ellerinle toplamak, yiyebiliyor olmak çok mutlu ve yaşıyor hissettirdi” dedi. Bostanda öğrendiklerini daha sonra tekrar kullanabileceğini söyleyen bir diğer bostan kullanıcısı Tülin Kara ise şunları söyledi: “Bugün son hasadımı yaptım ve çok keyifliydi. Çok mutlu olduk. Çok şey öğrendik. Domates, biber, patlıcan, nasıl yetiştirilir onları öğrendik. Emeklilikte kendi bahçemizi yaparsak buradaki öğrendiklerimizi kullanabileceğiz.” Şehir hayatında bostanların önemini vurgulayan Çiğdem Yılmaz “Faydalı bir uygulama, çok beğendik. Örneğin domatesin nerede yetiştiğini bilmeyen şehir çocukları için çok güzel oldu. Hiç bırakmak istemiyoruz. Ama şartlar dönemimiz doldu. Teşekkür ediyoruz belediyemize” dedi.

Dört mahallede dört bostan

Her mahalleye bir bostan projesinde Moda, Fenerbahçe, Acıbadem ve Göztepe Bostanları gönüllülerle dolup taşıyor. “Bu işe başladığımızda amacımız çocukların toprakla buluşmasıydı'' diyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ''Elimizden geldiğince bu alanları çoğaltacağız. Bostanlar hepimizin” dedi. Bu da Bostanların sayısının ileride daha da artacağını gösteriyor. Kadıköy Belediyesi, sağlıklı ve temiz gıdaya doğrudan erişimin sağlanması amacıyla hayata geçirdiği “Kadıköy Bostanları” projesi büyüyerek devam ediyor. Geçen Eylül ayında başlayan proje kapsamında ilk tohumlar Moda ve Fenerbahçe Bostanı'nda toprakla buluşmuştu. O bostanlara iki bostan Göztepe ve Acıbadem eklendi. Mart ayında dört bostan için başvurular alındı. Binlerce başvuru arasında yapılan kura çekimi sonucunda Moda Bostanı’nın 120, Fenerbahçe Bostanı’nın 42, Göztepe Bostanı’nın 60 ve Acıbadem Bostanı’nın 45 olmak üzere asil ve yedek toplam 267 bostan gönüllüsü belirlendi. Bostan gönüllüleri, Nisan ayının başlarında bostanlarına kavuştu. Toprak havalandırıldı; atalık tohumdan pembe domates, çeri domates, acı biber, patlıcan, salatalık fidesini toprakla buluşturdu.

Gönüllüler yaz ve kış dönemi olarak değişiyor

“Biz geçen eylül ayında bir hikaye başlattık'' diyen Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Leyla Terzi, ''Kadıköy'de şehrin ortasında tarım yapmak, temiz gıdaya ulaşmak gibi bir amacımız vardı. İki bostan ve 120 gönüllümüz vardı. Şimdi ise 4 bostanımız var. Şu an çok mutluyuz. Beklentilerimizin üzerinde amacımıza ulaştık. Gönüllüler, altı aylık yaz ve kış dönemi olarak değişiyor. Herkes bu heyecanı yaşamalı. Yazlık sebzelerin ekimini yaz gönüllleri yapıyor ” ifadelerini kullandı. Acıbadem Bostanı gönüllüsü Müjde Sungur, “Sosyal medyadan gördüm. Hemen başvurdum. Bana çıktı. Çok mutlu oldum. O günlerde beni mutlu eden tek şey oldu diyebilirim. Doğayı ve toprağı seviyorum” derken Elif Akman Günay ise şunları söyledi: “Çok şanslıyız bize de çıktı. En çok oğlum Uzay adına sevindim. Çünkü oğlum bir şeyler eksin; sulasın ve dalından yesin istiyordum. Onun için çok iyi bir deneyim olacak.” Bostan gönülleri, salı-perşembe 08.30-19.00 ve cumartesi-pazar 10.30-19.00 saatleri arasında bostanlarına giderek belediye görevlileri ile birlikte bostanlarının bakımını yapabilecek. Üç kez üst üste bostana gitmeyen kişinin bostanı elinden alınacak ve sırasına göre yedek listedeki kişiye verilecek. Bostan gönüllüleri 6 aylık süre boyunca bostanlarında ekim yapabilecek. Eylül ayında kış sezonu için bostanların yeni gönüllüleri yine kura çekimi ile belirlenecek.

 

 

Ekolojik yaşam atölyeleri başladı

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, her yaştan ekoloji meraklılarına birbirinden renkli ve eğitici programlar düzenliyor. İleri Dönüşüm Şenliğinin de bulunduğu programda atalık tohumlar, permakültür, atıksız mutfak, kompost, bahçıvanlık gibi ekolojik yaşama dair birçok başlıkta eğitimler ve atölyeler yer alıyor. Kadıköy Belediyesi, çevre dostu şehircilik uygulamalarının yanı sıra Kadıköylülerin sürdürülebilir ekolojik yaşama dair beklenti ve ihtiyaçlarına da yanıt vermek amacıyla projeler üretmeye devam ediyor. Sağlıklı Kentler Birliği’nin Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülü’nün de sahibi olan Ekolojik Yaşam Merkezi’nde yaz sezonu programı birbirinden eğlenceli ve eğitici programlarla devam ediyor. Farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanan programda bitkilerle boyama, atalık tohumlar, el yapımı kağıt, sürdürülebilir tarım, atıksız muftak, doğal temizlik malzemeleri yapımı gibi birçok başlıkta eğitimler ve atölyeler gerçekleştiriliyor. Kadıköy Eğitim Mahallesi’nde bin 520 metrekarelik yeşil alanıyla permakültür ilkelerine uygun hazırlanan Ekolojik Yaşam Merkezi’ndeki programlara katılmak için ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr adresini ziyaret ederek kayıt yaptırmak gerekiyor. Ekolojik Yaşam Merkezi’nde geçtiğimiz hafta sonu da çocuklar için ekolojik yaşamı konu alan tiyatro gösterimi ve yaratıcı drama atölyesi gerçekleştirildi. Çocuğuyla birlikte Ekolojik Yaşam Merkezi’ne gelen Sibel Demir de “Kızım içeride gayet mutlu. Hem drama atölyesine katıldık hem de tiyatro izledik. Doğanın içinde, Kadıköy’ün ortasında böyle bir yer olması gayet güzel. Çocuklar için böyle etkinlikler hem etkili hem eğlenceli” diye konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam