reklam
reklam

İstanbul'un teknoloji atölyeleri

Eklenme Tarihi: 19 Ağustos 2022, Cuma - 13:05   Okunma Sayısı: 101217
İstanbul’da yaşayan gençleri teknoloji üretimi konusunda teşvik etmeyi amaçlayan Teknoloji atölyeleri, gençlere teknoloji üretiminin temelini oluşturacak alanlarda eğitimler vermeyi ve bu alandaki yeteneklerini keşfederek ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Bilim ve teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması, bu alandaki beyin göçünün durdurulması, şehrin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda teknolojiyi üreten ve geliştiren bireylerin yetiştirmeyi amaçlatan Teknoloji atölyeleri, İstanbul’u teknoloji üssü yapacak proje ve çalışmalara zemin hazırlayarak dünyanın en gelişmiş şehirleri arasında yer almasını sağlamayı hedefliyor. İBB Teknoloji Atölyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile faaliyetlerine başladı. Atölye çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından planlanan içerikler, müfredat ve etkinlikler kapsamında gerçekleştirildi. Yapılacak atölye çalışmalarını yürütecek eğitmenlerin nitelikleri de yine Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyeleri tarafından belirlendi. Gelişen ve değişen dünya ile birlikte ülkemizde ve İstanbul’da sağlıktan savunmaya, kültürden spora, sanattan sanayiye kadar hayatın her alanındaki teknolojik gelişmeler ve ortaya çıkan ani dijital dönüşüm süreçleri teknoloji okuryazarlığı, üretimi ve geliştirilmesi alanlarında yetenekli kişilere duyulan ihtiyacı arttırdı. Bu sebeple İBB Teknoloji Atölyeleri ülkemizde ve İstanbul’da teknoloji atılımı yapacak bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hizmet veren atölyelerde teknoloji tüketicisi değil teknolojide yenilikçi icatlar yapan toplum olma yolunda bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak ve böylece teknolojide dışa bağımlılığın azalmasını sağlamak hedefleniyor.

Bu yıl 3 bin 500 kişi başvuru yaptı

İlkokul düzeyinden 4’üncü ve 5’inci sınıf öğrencilerinin, ortaokul düzeyinden 6’ıncı ve 7’inci sınıf öğrencilerinin, lise düzeyinden ise 9’uncu ve 10’uncu sınıf öğrencileri, İBB Teknoloji Atölyeleri için teklonojiatolyeleri.ibb.istanbul adresi üzerinden sınav başvurusu yaptı. Başvuruda bulunan 3 bin 500 kişi arasından atölye çalışmalarına katılmaya hak kazanan öğrenciler, oluşturulan eğitim takvimi ve düzeye uygun çalışma grupları çerçevesinde 6-7. ve 9-10. sınıflar 8 aylık, 4.ve 5. sınıflar 4 aylık bir çalışma programına dâhil oldu. Atölye çalışmalarında 4-5. sınıf seviyesinde 446 öğrenci, 6-7. sınıf seviyesinde 219 öğrenci, 9-10. sınıf seviyesinde 205 öğrenci, 48 eğitmen yer aldı. Toplam 870 öğrenci ile yaklaşık 8 ay süren eğitimlerini tamamladı. Atölyelerde; teknoloji tüketicisi değil, teknolojide yenilikçi icatlar yapan toplum olma yolunda bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak ve böylece teknolojide dışa bağımlılığın azalmasını sağlamak hedeflendi. Atölye çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından planlanan içerikler, müfredat ve etkinlikler kapsamında gerçekleştirildi.

İstanbul'da altı ilçede faaliyetlere başladı

İBB Teknoloji Atölyeleri İstanbul'un altı ilçesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Bakırköy, Beyoğlu, Esenyurt, Fatih, Ümraniye, Tuzla ilçelerinde bulunan Teknoloji atölyesi şubeleri ile faaliyetlerine başlayan proje, ilerleyen yıllarda şube sayısını arttırmayı hedefliyor. Öğrenciler, İBB Teknoloji Atölyeleri’ne katılmak için iki bölümlü olarak düzenlenen eleme sınavına katılmak zorunda. Sınavda teorik bilgiler, analitik düşünme, problem çözme ve mantık yürütme becerileri değerlendirilen öğrenciler bu iki bölümlü değerlendirme sonucunda atölye çalışmalarına katılmaya hak kazanıyorlar. Atölye çalışmalarına katılmaya hak kazanan öğrenciler oluşturulan eğitim takvimi ve düzeye uygun çalışma grupları çerçevesinde 8 aylık (4.ve 5. sınıflar 4 aylık) bir çalışma programına dâhil oluyorlar.

Etkinliklerle öğrenciler deneyim kazanacak

İBB Teknoloji Atölyeleri kapsamında, İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi önerileri doğrultusunda her eğitim dönemi sonunda çeşitli etkinlikler düzenlenmesi planlanmakta. Bu etkinliklerde öğrenciler edindikleri bilgiler ışığında ürettikleri projeleri sergileme ve paylaşma fırsatı bulacaklar. Yapılacak etkinliklerle öğrencilerin proje hazırlama, sunum yapma, takım halinde ve bireysel çalışma, zaman yönetimi, sorumluluk bilinci, temsil etme gibi becerilerini geliştirmeleri ve deneyim kazanmaları da amaçlanmakta. Kazanılan bu deneyimler, öğrencilerin genel olarak akademik başarılarına olumlu etki ederken, katılacakları ulusal ve uluslararası yarışmalarda kendilerine avantaj sağlayacak.

Teknolojiye erişimi kısıtlı olan gençlere

İBB Teknoloji Atölyelerinde İstanbullu çocuklara programlama/kodlama, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ, robotik uygulama, oyun geliştirme, bilgisayarsız bilgisayar bilimi ve grafik tasarım konularında farklı dersler içeren 8 aylık bir eğitim programı sunuluyor. Teknolojiye erişimi kısıtlı olan çocuklara ve gençlere dijital çağın gerektirdiği 21. yüzyıl bilgi ve becerilerini kazandırmayı amaçlayan Teknoloji Atölyeleri haftada 1 gün, 4 saat (Cumartesi veya Pazar) 2 eğitmen eşliğinde yaklaşık 20 kişilik sınıflarda yürütülecek. Katılımcılar iki bölümlü seçme sınavıyla belirlenecek. Atölyelerde tüm katılımcıların bir sorunun çözümüne yönelik ayrıştırma, örüntü tanıma, soyutlaştırma, algoritma kurgulama, hata ayıklama gibi yöntemlerle bilgi işlemsel düşünme süreçlerini deneyim etmeleri ve temel programlama/kodlama kavramlarını ve yöntemlerini uygulayabilmeleri hedefleniyor. Katılımcıların düzeylerine uygun olarak bilgisayarsız bilgisayar bilimi etkinlikleri yapacak, Scratch gibi blok temelli programlama platformu ya da Python gibi metin tabanlı programlama dilini kullanmayı öğrenecekler.

Öğrenciler temel grafik dersi alacak

Tüm katılımcılar sınıf düzeyine ve programın ihtiyacına göre planlanmış temel grafik tasarım dersleri alacak. Bu derslerde temel tasarım ilkelerini ve öğelerini tanıyacak, düzeylerine uygun farklı grafik tasarım araçlarını kullanarak diğer derslerdeki ihtiyaçlara yönelik tasarımlar ortaya koyacaklar. Bunun yanı sıra 6.-10. sınıf öğrencileri katılacakları mobil uygulama geliştirme eğitim programında yine düzeylerine uygun araçları (örn. App Inventor) kullanmayı öğrenerek mobil ekran tasarımı ve mobil uygulama geliştirecekler. Bu düzeyde ayrıca yapay zeka kavramına odaklanarak yapay zekanın çalışma prensiplerini keşfedecek, Robotis ve Arduino gibi robotik setleriyle çeşitli uygulamalar geliştirecekler.

Bu proje dünyayı değiştirebilir

Tören; Bakırköy atölyesinden Emre Çiçek, Esenyurt atölyesinden Yusuf Taha Elmas ile veliler Elif Akay ve Özcan Poyraz Akarsu’nun konuşmalarıyla başladı. Öğrencilerden Çiçek’in, arkadaşlarına, “Asla pes etmemeleri” yönünde tavsiyede bulunması, salondan büyük alkış aldı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Günizi Kartal da projenin geçirdiği aşamalardan öğrencilerin sınavla seçimine, kullandıkları eğitim yönteminden bundan sonrası için düşündükleri yol haritasına kadar farklı konularda detaylı bilgiler aktardı. Doç. Kartal, “Ayrıca programı tamamlayan öğrenciler arasından belirlenecek bir grupla ileri düzey eğitim ve yarışmalara katılım için çalışmamıza da devam ediyoruz” dedi. “Atölyelerin mezunları, gelecekte teknoloji alanında çok büyük başarılara imza atacaklar” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “Dünyayı değiştirecek projeler olabilir bunlar. Hatta ülkemize çok büyük itibar, çok büyük kazanımlar elde edecek projeleri hayata geçirecekler. Buna inancımız tam. Bu salonda, o inanç ve o enerji var. Az önce çocuklarla konuşurken gözleri, beden dilleri… İnanılmaz hazırlar. Özgür alanlar istiyorlar. Sevgi istiyorlar. Saygı istiyorlar. Çocuklarımızı lütfen hiç kısıtlamayalım. Çocuklarımızın isteklerini dikkate alalım. Onları dinlerken, bir yetişkinden öte dikkatle dinleyelim. Çünkü inanılmaz zekiler, çok kararlılar ve az önce çocuğumuzun söylediği gibi, asla vazgeçmeme disipline sahipler. O açıdan onlara çok inanıyorum” sözleriyle tamamladı.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam