reklam
reklam

İstanbul'un mini bahçeleri

Eklenme Tarihi: 8 Temmuz 2022, Cuma - 23:48   Okunma Sayısı: 155624
İstanbul'un değişik noktalarında 'Bahçeye dair her şey' sloganıyla hizmet veren Bahçe Marketler, dış mekan süs bitkilerinden meyve ağaçlarına, rengarenk çiçeklerden yüzlerce bitkiye, peyzaj malzemelerinden bahçe ekipmanlarına kadar üç bin farklı ürünü İstanbulluların beğenisine sunuyor.

Bitkiyi insanla buluşturma hedefiyle 2011 yılında kurulan Bahçe Market, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Ağaç ve Peyzaj'ın bir markası. “Bahçeye dair her şey” sloganıyla hizmet veren Bahçe Market, dış mekan süs bitkilerinden meyve ağaçlarına kadar 2 bin çeşit bitki; peyzaj malzemelerinden bahçe ekipmanlarına kadar 3 bin farklı ürün sunmakta. Türkiye’nin peyzaj sektöründeki en büyük mağazası olan Alibeyköy Bahçe Market, bin 200 m2 kapalı ve 4 bin metre kare açık alanda hizmet veriyor. Alibeyköy Bahçe Market, Türkiye’nin en büyük saksılı fidanlığı olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Alibeyköy Fidanlığı’nda yer almakta. 2018 yılında açılan Sarıyer Bahçe Market ve farklı bölgelerdeki Mini Bahçe Marketler ile İstanbul’da 10 Bahçe Market bulunuyor. Bahçe Market, “Mini” konsepti ile İstanbul’un dört bir yanında hizmet veriyor. İstanbullular ve sektör profesyonelleri “Bahçeye Dair Her Şeye” Mini Bahçe Marketler ile daha kolay ulaşabiliyor.Mini Bahçe Marketler Başakşehir, Florya, Emirgan, Hıdiv, Göztepe, Karacaahmet, Pendik ve Zincirlikuyu’da faaliyet gösteriyor. Biz de bu yazımızı hazırlamadan önce Karacaahmet mezarlığının içinde Şakirin Camiisi'nin hemen yanındaki Bahçe Marketi ziyaret ederek bilgi aldık. Bahçe Markette sardunyadan begonyaya, orkideden abelyaya kadar pek çok çeşit bulunuyor. Konserve kutusu içindeki çilek, domates, acı ve tatlı biber, fesleğen, roka dikim kitleri ise oldukça sempatik. Ayrıca bizim de bir tane aldığımız saksıdaki rengarenk Petunyalar da oldukça hoş.

Bahçeşehir Bahçe Market

Başakşehir’in en işlek bölgesi Sular Vadisi’nde 300 m2 açık, 140 m2 kapalı alan olmak üzere toplamda 440 m2 alana kurulan Başakşehir Mini Bahçe Market yüzlerce ürün çeşidiyle hizmet vermeye başladı. Başakşehir’de açılan Mini Bahçe Market ile İstanbul’daki Bahçe Marketlerin sayısı 10’a yükseldi. “Bahçeye dair her şey” sloganıyla hizmet veren Bahçe Market’te, dış mekan süs bitkilerinden meyve ağaçlarına kadar yüzlerce çeşit bitki; peyzaj malzemelerinden bahçe ekipmanlarına kadar pek çok ürün bulunuyor. İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ tarafından ilk olarak 2011 yılında Alibeyköy’de açılan Bahçe Market, peyzaj sektörüne yeni bir satış anlayışı getirdi. Başakşehir ile birlikte, Florya, Emirgan, Hıdiv, Göztepe, Karacaahmet, Pendik, Zincirlikuyu ve Sarıyer’de bulunan 10 farklı noktada kurulan Bahçe Marketler ile İstanbullular ve sektör profesyonelleri çeşit çeşit bitkilere ve bahçe araç gereçlerine kolayca erişebiliyor.

Ataşehir Bahçe Market

İstanbulluların bahçeye dair tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri 11’inci Bahçe Market Ataşehir’de açıldı. Başkan İmamoğlu açılış konuşmasında, “Bahçe Market’imiz, Ağaç ve Peyzaj A.Ş. şirketimizin güzel bir hizmeti. Bu tarz yerlerimiz, sadece bir market değil, aynı zamanda bir yeşil alan gibi tanzim ediliyor ve güzelliğiyle, çevreye verdiği moralle de etkili olması değerli” ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Ağaç ve Peyzaj A.Ş. “Bahçeye Dair Her Şey” sloganıyla hizmet verdiği Bahçe Market şubelerine bir yenisini daha ekledi. Anadolu Yakası’nın en büyük Bahçe Market’i olarak Ataşehir Bulvarı’nda hizmete giren Bahçe Markette pek çok çeşit yer alıyor. Şehirdeki yeşil alanları korumanın ve güçlendirmenin altını çizen Başkan İmamoğlu, “Sadece alışveriş yapmak değil, böyle gezinmek bile güzel, oradaki çiçekleri ya da ağaç türlerini tanımanın bile faydası olduğunu düşünüyorum. Baktığınızda; böyle güzel duygularla, böyle içten insanların var olduğu bir ortamda doğayı korumak, bahçeleri güzelleştirmek, memleketi güzelleştirmek elbette bizim gibi yöneticilerin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, İlçe Belediye Başkanı olarak sorumluluklarımız. Biz, bu şehirde yeşil alanları korumak, yeşil alanları arttırmak arzusundayız. Bu şehrin her anını güzelleştirirken, sizlerle beraber doğru adımları atmak istiyoruz” diye konuştu. Ataşehir’de 7 bin metrekare alan üzerine kurulan Bahçe Market, 600 metrekare kapalı ve bin 200 metrekare açık satış alanı bulunuyor. Tesis, 60 araçlık otopark alanıyla da ziyaretçilerin ihtiyaçlarına karşılık veriliyor. 500 çeşit iç mekân ve 750 çeşit dış mekân bitkisinin yanı sıra; saksı çeşitleri, bahçe aletleri, gübre ve toprak çeşitleri de uygun fiyatlarla İstanbullulara sunuluyor.

Bahçıvanlık Eğitimi veriliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ olarak, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı iş birliğiyle yeşil alan algısını geliştirmek ve mesleki eğitim vermek amacıyla başlattığımız ‘Bahçıvanlık Eğitim Programı’ devam ediyor. Üç dönemi İBB bünyesindeki personellerimizle tamamlanan eğitimler, bu yıl Mayıs ayında İstanbullular ile de buluştu. Bahar dönemini kaçıran doğa dostları ise Ekim ayındaki güz dönemimize davet edilebilecek. Program ilerleyen süreçte de kurum içine ve kurum dışına yönelik olarak düzenli bir şekilde devam edecek. İklim değişikliğinin kentlerimizdeki olumsuz yansımaları ve mevcut kentleşmenin iklim değişikliğine etkileri düşünüldüğünde açık yeşil alanların varlığına olan ihtiyaç ve bu alanların korunması, sürdürülmesi ve iklim değişikliğine karşı dirençliliğini destekleyecek bir biçimde yönetilmesinin hayati önem taşıyor. Özellikle pandemi süreci ve beraberinde gelen yeni hayat düzenlerimiz ile birlikte yeşil alanlarımızla olan ilişkimizin daha sağlıklı kurgulanması gerekliliği dikkat çekerken, kentlilerimizin de bu doğrultuda üretim pratiklerini öğrenmeye yönelik talepleri ön plana çıkmakta. İstanbul Ağaç ve Peyzaj, İBB ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın iş birliğinde ve ekolojik bakış açısı doğrultusunda, Bahçıvanlık Eğitimi Programı’nı 2021 yılının Kasım ayında tekrar hayata geçirmişti.

Amaç kentsel yeşil alan algısını geliştirmek

Öncelikli olarak İBB bünyesinde çalışan personellere yönelik İdealtepe 50.Yıl Korusu Eğitim Merkezi ve Haliç Eğitim Merkezi’nde başlatılan kurum içi eğitimler sonucunda, süreci başarı ile tamamlayan 240 saha çalışanı, ‘Bahçıvanlık Eğitim Programı Katılım Belgesi’ almaya hak kazandı. Kurum içi hizmet kalitesini arttırmaya yönelik olarak personellerin eğitim süreci devam ediyor. İstanbulluların mevcut kentsel yeşil alan algısını geliştirerek, ekolojik tabanlı üretim ve bakım uygulamalarına dair bilgilendirme sağlanması ve mesleki eğitim verilmesi amacıyla hayata geçirilen Bahçıvanlık Eğitim Programı, bu yıl Mayıs ayında İdealtepe 50.Yıl Korusu Eğitim Merkezi ve Haliç Eğitim Merkezi’nde İstanbullular ile yeniden buluştu. Program, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri arasında yürütüldü. Yedi hafta olarak planlanan süreç teorik ders, uygulamalı eğitim ve sınav süresi dahil olmak üzere toplam 152 saati buldu. Programda; Dış ve İç Mekân Bitkileri, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme, Budama Teknikleri, Çim Alan Tesisi ve Bakımı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği, Zirai Mücadele, Proje okuma, Kültürel Bakım ve Sulama Tekniği, Üretim Teknikleri, Çevre Bilinci dersleri işlendi.

Bahçe işlerini öğrenenlerin sayısı artıyor

İster amatör, ister profesyonel olsun, bahçe işleriyle uğraşan ve bu alanda eğitim alanların sayısı giderek artıyor. Bahçıvanlık eğitimlerine katılan bahçe meraklılarının derslerden verim alabilmeleri ve eğitim sonucundaki sınavda başarı sağlayarak “Katılım Belgesi” alabilmeleri için derslere devam zorunluluğu bulunuyor. Eğitimlerin temel kaynağını; çevre bilincinin güçlendirilmesi, ekolojik bakış açısı kazandırılması, güncel iklim ve kent koşullarına uygun üretim ve bakım yöntemlerinin benimsetilmesi prensipleri oluşturmakta. Bu programı ile dış ve iç mekân bitkileri, çim türleri, meyve ve sebze türleri hakkında tüm detayların, ekim-dikim bilgilerinin, üretim, budama ve sulama tekniklerinin kapsamlı olarak öğrenilmesi; toprak bilgisi, zirai mücadele teknikleri ve peyzaj projelerini pratik bir biçimde okuma becerisi kazanılması; iş sağlığı ve güvenliği kavramının öneminin kavranması amaçlanmakta. Eğitimlerdeki dersler iki aşamalı olarak uygulanıyor. Dönem süresince sınıf ortamında teorik bilgilerin tamamlanmasının ardından, saha gezileri ve uygulama dersleriyle öğrenilen bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi hedefleniyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam