reklam
reklam

Kültür ve spor şenliği

Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2022, Cuma - 11:09   Okunma Sayısı: 55219
Koronavirüs pandemisi ile geçen sene yaşanan orman yangını ve sel olayları nedeniyle 2 yıl ara verilen Etnospor Kültür Festivali'nin 5.si İstanbul'da düzenlendi.

Geleneksel spor dallarında dünyanın en geniş kapsamlı, en büyük katılımlı festivali haline gelen organizasyon bu yıl da çok coşkulu bir şekilde düzenlendi. 2016'dan bu yana Dünya Etnospor Konfederasyonunun ev sahipliğinde onlarca ülkeden yüz binlerce ziyaretçi ile gerçekleşen festivalde geleneksel, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda pek çok faaliyete imza atıldı. Festival adeta bir kültür ve spor şenliğine dönüştü. Tüm etkinliklere ziyaretçilerin ücretsiz olarak katılabildiği Festivale 30 ülkeden katılım sağlandı. Etkinlikte, geleneksel sporlar ve oyunlar, geleneksel sanatlar, gastronomi, sahne sanatları gibi birçok başlıkta etkinlikler gerçekleştirildi. Her yaştan gruba hitap eden etkinliklerin yer aldığı festivalde gerçekleşen birçok müsabakayı izleme imkanı bulan ziyaretçiler, profesyonellerin gözetiminde ok atma ve at binme gibi geleneksel sporları ve geleneksel oyunları ücretsiz olarak deneyimleyebildi. Festival alanında kurulan atölyelerde ise, geleneksel sanatların birçok dalına dair ziyaretçilere tecrübe imkanı sağlandı. Ziyaretçiler, festival boyunca geleneksel sporlar ve oyunlar başta olmak üzere doğa ve hayvan iletişimi gibi konularda bilgi edinme imkanı da buldular. 5. Etnospor Kültür Festivali'nde çocuklar ve dezavantajlı gruplar unutulmadı. Hipoterapi, görme engelliler mangala turnuvası, atölyeler ve engelli sanatçıların sahneleyeceği etkinliklerle festival, dezavantajlı gruplar için erişilebilir imkanlar sundu.

Yöresel tatlar ilgi gördü

Festival, dünya mutfağından tatları katılımcıların beğenisine sunuldu. Başta Türki cumhuriyetler olmak üzere çeşitli ülkeler geleneksel ürünlerini tanıttı. Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan gibi Türki cumhuriyetlerin yanı sıra, Tanzanya, Sudan, Tunus, Cezayir, Irak, Filistin, Lübnan, Kosova, Bosna Hersek, Kamerun ve Gürcistan'ın geleneksel el yapımı ürünlerinin tanıtımı yapıldı. 20 ülkenin yöresel lezzetleri, hediyelik eşyaları, kıyafetlerinin sergilendiği "Evrensel Lezzetler" standına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ülkelerin farklı yemekleri, ekmekleri, tatlıları, içecekleri ve meyvelerinden tadan misafirler, bu ürünler hakkında bilgi alıyor. Özbekistan standında ki; Basmati pirinci ve sarı havuçtan yapılan Özbek pilavı ile et, patates, havuç, pancar ve lahanandan yapılan Dimlyama yemeği büyük ilgi gördü. Yöresel yiyeceklerin tadımının da yapıldığı alanda kurulan Bilge Tonyukuk Yazıtları, Sultan Sencer Türbesi ve Ahmet Yesevi Türbesi maketleri büyük ilgi gördü.

Tumar ve Kabaddi gösterileri yapıldı

Festival alanında gösteri yapan Karabağ Atları da ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşattı. Kırgız folklor ekibi “Tumar” bir gösteri düzenledi. Bu seneki misafir ülkelerden Kazakistan atlı güreş, Pakistan'dan ise kabaddi branşlarını getirdi ve Kabaddi gösterisi yapdı. Kabaddi, Asya'da çok izlenen, maçları televizyonda yayımlanan, 30'un üzerinde ülkede federasyonu olan bir spor dalı. Festival kapsamında kökbörü takımı gösterisi yapıldı. Ayrıca sanal gerçeklik gözlüğü ile ok atışı yaptırıldı. Kazakistanlı sanatçı Arslanbek Sultanbekov, festivalin yapıldığı alanda konser verdi.

 

Atlı sporlar ve Ebru sanatından örnekler

Festivalde atlı spor ve güreş gösterileri, sahne etkinlikleri, konserler, toylar, binicilik ile okçuluk aktiviteleri gerçekleştirildi. Cirit gösterisi yapıldı. Katılımcılar, festivaldeki binicilik aktivitelerine büyük ilgi gösterdi.Bölgesel kültür tanıtımları, evrensel lezzetler, sergi, geleneksel el sanatları ve uygulama atölyelerinde katılımcılar, farklı deneyimler yaşattı. Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen festivalde Ziraat Bankası'nın kurduğu stant, çocuklar tarafından ilgiyle karşılandı. Ebru sanatının öğretildiği Ziraat Bankası standında vakit geçiren çocuklar, hazırlanan masalarda önce ebru sanatı ile ilgili kısa süreli eğitim aldı. Daha sonra ebru teknesinin başına geçerek kendi eserlerini oluşturan minikler, eğitmenlerin yönlendirmesi ve yardımlarıyla kendi desenlerini hayata geçirdi.

İzcilik hakkında bilgiler verildi

Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF), festival alanında izciliğe meraklı çocuklara eğitim verdi. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen festivalde kendilerine ayrılan alanda izcilik tanıtımı yapan TİF, çocuklar tarafından en fazla ilgi gören stantlardan biri oldu. İzciliğe yönelik çeşitli kamp oyunlarının da oynandığı alanda kendi yaşıtlarıyla bir arada vakit geçiren çocuklara, eğitici bilgilendirmeler yapıldı. İzcilik tanıtımında çocuklara; halat çekme, ip atlama, çelik çomak gibi geleneksel oyunlar oynatıldı. Bunların yanı sıra izcilik tanıtımları yapılarak çocukların ilgisi bu yöne çekilmeye çalışıldı. Ayrıca eğitimlerde izcilik düğümlerini öğretildi. Çocuklar son olarak izci çadırlarını ziyaret ederek izcilerin tulumlarını, matlarını, sırt çantalarını ve diğer kamp malzemelerini yakından görme imkanı buldu.

Yağlı güreşlerde Balaban farkı

Etkinlik kapsamında düzenlenen Yağlı güreş turnuvasında başpehlivan İsmail Balaban oldu. Finalde Mustafa Taş'ı yenen İsmail Balaban, başpehlivanlığı kazandı. İsmail Balaban, 2019'da düzenlenen bir önceki festivaldeki turnuvada da başpehlivan olmuştu. Mustafa Taş'ın ikinci olduğu güreşlerde, Ali Gürbüz ve Ali Yanatma da üçüncülüğü paylaştı. Kırkpınar'da 2013 ve 2017 yıllarında şampiyonluk yaşayan Balaban, hedefinin yine Kırkpınar yağlı güreşleri olduğunu söyledi. Kazanan güreşçilere madalyaları ve kupalarını, turnuvayı izleyen Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Gambiya Spor Bakanı Bakary Y. Badjie ve güreş ağası Mehmet Torun sundu.

Anadolu stantlarında tanıtımlar yapıldı

Anadolu'dan Bir çok il Festival alanında stant kurarak tanıtımlar yaptılar. Festivalin uluslararası statüde olması bu organizasyonu Anadolu illeri için tanıtımlarını yapmaları konusunda cazip hale getirdi. Malatya standında Malatya'nın meşhur kayısısı, dalbastı kirazı ile tarihi ve turistik alanlarının tanıtımı yapıldı. Ayrıca Malatya oba çadırı da büyük ilgi görürken, Malatya'da 5 bin yıllık tarihi olan ve Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Aslantepe ile ildeki diğer gezilecek yerler olan Darende'deki Somuncubaba, Gürpınar Şelalesi, Battalgazi ilçesinin tarihi bir mekanlarının tanıtımı da yapıldı.

Ata binmeyi öğrendiler

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) binicilik alanına gelen yüzlerce çocuğa at binme deneyimi yaşattı. Güvenlik önlemlerinin alındığı ve uzman eğitmenlerin eşliğinde atlara binen çocuklar, hem hayvan sevgisini tattı hem de hayatlarında ilk defa ata bindi. TJK yaklaşık 7 yıldır ücretsiz olarak engelli çocuklara atlı terapi eğitimi veriyor. Festivale kapsamında ise ilgilenen bütün çocuklar atlarla buluşturuldu. Ata binen ve at üstünde parkuru dolaşan çocuklar hem heyecanlandılar, hem de hayatlarında ilk defa ata bindikleri için mutlu oldular.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam