reklam
reklam

Yelken'in yeni sınıfları

Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2022, Salı - 23:21   Okunma Sayısı: 89601
Yelken sporunun iki önemli sınıfı olan RS:X'in yerini IQ FOIL sınıfına, Finn sınıfı ise Formula Kite bıraktı. Bu sınıflar Tokyo Olimpiyatlarında son kez boy gösterirken, sporcular 2024 Paris Olimpiyatlarında sahne alacak olan IQ Foil ve Formula Kite için hazırlıklarını Şampiyonalara katılarak sürdürüyor.

Pekin 2008'den bu yana Rüzgar Sörfünde seçilen  Olimpiyat ekipmanı olarak kullanılan RS:X'in yerini bir başka ekipman aldı. Dolayısıyla da RS:X sınıfı artık tarihe karıştı. Hatırlanacağı gibi geçen sene Tokyo Olimpiyatlarında izlediğimiz Rüzgar sörfü yarışları oldukça renkli ve heyecanlı geçmişti. Ülkemizi erkekler Rüzgar Sörfü RS:X'de Onur Cavit Biriz, kadınlar Rüzgar Sörfü RS:X'de ise Dilara Uralp temsil etmiş, altın madalyayı erkekler Rüzgar Sörfü R:X'de Hollandalı Kiran Badloe, Kadınlar Rüzgar Sörfü RS:X'de ise Çinli Yun Xiulu'ya gitmişti. Aslında bu iki sporcu RS:X sınıfının son Olimpiyat şampiyonları oldular. 2024 Paris Yaz Olimpiyatlarından itibaren RS:X sınıfının yerini IQ FOIL sınıfı alacak. Yelkendeki sınıf değişikliği sadece RS:X ile sınırlı değil. Finn sınıfında Tokyo 2020’de son kez parkura çıktı. Paris 2024’ten itibaren Finn sınıfı Olimpiyat Oyunları dışında kalacak.  Finn sınıfının yerini Formula Kite aldı. Bu sınıfın son Olimpiyat şampiyonluğunu 2016 Rio'da olduğu gibi 2014, 2015 ve 2016 Gold Cup şampiyonu İngiliz Giles Scott'ın oldu.

IQ Foil Rüzgar sörfünün yeni ekipmanı

Bu yeni disiplin Formula Rüzgar Sörfü ile benzerlikler gösterse de sporcuların yalnızca bir yelken kullanması ile birbirinden ayrılıyor. IQ FOIL'de yelken boyutu erkekler için 9 m2, kadınlar için 8 m2. Ön kanat konumu, erken kalkış ve rüzgara karşı performansını iyileştirmek için ileriye doğru hareket ederken, kuyruk kanadı açısı rüzgar aralığını ve üst uç hızı iyileştirmek için ayarlanabilir durumda. Gövde, daha fazla sertlik ve kontrol için daha kalın olarak tasarlandı ve direk de daha sert ve dayanıklı bir yapıya sahip. Tokyo Olimpiyatlarının hemen arkasından bu yeni sınıfın yarışları da başlamış oldu.

Uçurtma sörfü ile heyecan dorukta

Formula Kite, World Sailing tarafından 2024 Yaz Olimpiyatları için seçilen kiteboard sınıfına verilen isim. Uçurtma sörfü de diyebileceğimiz bu sınıfı Paris 2024 Olimpiyatlarında ilk kez olimpik disiplin olarak yer alacak.  Sınıfta bir folyo uçurtma ve hidrofilli bir tahta bulunuyor. Rüzgarın havalandırdığı dev bir uçurtmanın gücünü kullanarak su üzerinde çeşitli akrobasi hareketleri yapmayı sağlayan bu sınıf freestyle tutkunları için ilgi çekici özelliklere sahip. Kiteboard malzemeleri arasında en önemli ve gerekli malzemeyi uçurtma oluşturuyor. Boyutu rüzgar şiddetine göre belirlenen uçurtmalar aynı zamanda kullanıcının benimsediği ya da alışık olduğu stile göre de farklılık gösterebiliyor. Kiteboard ekipmanları arasında bel kemiği olan ve kayma eyleminin temeli olan kayak yani kitesurf board pek çok boy ve genişlikte üretiliyor. Yeni başlayanlar için çift yönlü ve geniş olan kayaklar önerilirken, hız seven profesyoneller için ise ince ve küçük hacimli boardlar tavsiye ediliyor.

 

 

Avrupa Şampiyonası İtalya'da sona erdi

Türkiye Yelken Federasyonu 2022 yılı faaliyet programında yer alan ve yılın ilk önemli IQ FOİL organizasyonu olan 2022 IQ FOIL Avrupa Şampiyonası İtalya'da gerçekleşti. Toplam 37 ülkeden 155 kişinin mücadele ettiği IQ FOIL U21 Erkekler Kategorisinde, Onur Cavit Biriz (Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği Doğuş Yelken) 80. sırada, Luis Ferdinand Göktepe (Çağla Kubat Windsurf ve Yelken Kulübü Derneği) 127. sırada, Dora Derinler (EMR Windsurf ve Yelken Kulübü) 130. sırada, Kerim Giritlioğlu (Galatasaray Spor Kulübü Derneği) 132. sırada, Batuhan Arslan (Göztepe Spor Kulübü Derneği) 133. sırada yarışı bitirirken, Ali Berk Tunçer (Galatasaray Spor Kulübü Derneği) 147. sırada yarışı tamamladı. Toplam 30 ülkeden 95 kişinin yarıştığı IQ FOIL U21 Kadınlar kategorisinde, Merve Vatan (İÇDAŞ Spor Kulübü) 57. sırada, Dilara Uralp (Fenerbahçe Doğuş Yelken) 63. sırada, Elif Ercan (Çağla Kubat Rüzgar Sörfü ve Yelken Kulübü Derneği) 89. sırada yarışı tamamlarken, Buse Tunç (Urla Deniz Spor Kulübü Derneği) 92. sırada yarışı bitirdi.

Formula Kite Dünya Şampiyonası

Türkiye Yelken Federasyonu 2022 yılı faaliyet programında yer alan 2022 U21 Formula Kite Dünya Şampiyonası İtalya'da gerçekleşti. Toplamda 20 ülkeden 21 kişinin mücadele ettiği Formula Kite U21 Erkekler Kategorisinde, Kaan Özsan (Muğla Ferdi) 18. Sırada yarışı tamamlarken, Derin Cem Baba (AKUT Arama Kurtarma Spor Kulübü) 21. Sırada yarışı tamamladı. 9 Ülke’den 22 kişinin yarıştığı Formula Kite U21 Kızlar kategorisinde, Derin Atakan (Urla Deniz Kulübü) 10. Sırada yarışı tamamlarken, Derin Deniz Sorguç (AKUT Arama Kurtarma Spor Kulübü) 13. sırada yarışı tamamladı.

Millilerin seçmesi Urla'da yapıldı

Türkiye Yelken Federasyonu IQ Foil Gençler Milli Takım Seçme Yarışlarına Urla Deniz Kulübü ev sahipliği yaptı. Başkan Özlem Akdurak, As Başkan Hakan Yenigün, Urla İlçe Spor Müdürü Hüseyin Solmaz,  Kulüp Yöneticileri ve sporcu yakınlarının katılımıyla düzenlenen ödül töreninde dereceye giren sörfçülere kupaları verildi. IQ Foil Gençler U19 Erkekler kategorisinde EMR Windsurf Yelken Spor Kulübü’nden Dora Derinler birinci, Galatasaray Spor Kulübü Yelken Şubesi’nden Kerim Sahir Giritlioğlu ikinci olurken, Fenerbahçe Spor Kulübü Yelken Şubesi’nden Ozan Türker üçüncü oldu. IQ Foil Gençler U19 Kızlar kategorisinde İÇDAŞ Spor Kulübü Derneği’nden Merve Vatan birinciliği, aynı Kulüpten Sezer Tuğçe Akyıldız ikinciliği, Urla Deniz Spor Kulübü Derneği’nden Buse Tunç üçüncülüğü elde etti.  IQ Foil U17 Erkekler kategorisinde EMR Windsurf Yelken Kulübü Derneği’nden Alaz İneler birinci, Urla Deniz Kulübü Derneği’nden Artun Şenol ikinci, EMR Windsurf Yelken Kulübü Derneği’nden Devrim Karataş ise üçüncü oldu. IQ Foil U17 Kızlar kategorisinde Çağla Kubat Windsurf Yelken Kulübü Derneği’nden Elif Ercan birinciliği elde ederken, Urla Deniz Spor Kulübü Derneği’nden Ada Tan ikinciliği elde etti.

470 sınıfı karma oldu

Paris 2024 Olimpiyat oyunları Yelken branşında 470 sınıfı varlığını sürdürecek. Ancak erkekler ve kadınlar olarak iki farklı kategori yerine, karışık sınıf yarışı olarak düzenlenecek. Tokyo Oyunlarında yarışları yapılan karma Nacra 17 Foiling, erkekler 49ers ve kadınlar 49ersFX yarışları düzenlenmeye devam edecek. Çeşitli yelken disiplinleri sürekli değişiyor ve rekabet etmesine izin verilen tekneler giderek daha küçük ve hafif olacak şekilde tasarlanıyor.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam

Warning: imagecolorallocatealpha(): Alpha component is out of range in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/yonetim/_efsaneweb/sistem-dosyalari/class.imagecrop.php on line 33