reklam
reklam

Zihnipaşa’nın ruhu huzur buluyor!

Eklenme Tarihi: 1 Mayıs 2022, Pazar - 11:17   Okunma Sayısı: 84196
Tarihi Erenköy Zihnipaşa Camii yanında bölgeye eğitim hizmeti sunan Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi, bölgedeki yetişkinlerin yanısıra Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi görenlere de sanat eğitimleri alma imkanı sağlıyor

Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi, Kadıköy Erenköy’de Marmaray İstasyonu’nun hemen yanındaki tarihi bir binada hizmet veriyor. İstanbul’da çok az sayıda kalan tarihi dokuya sahip muhitlerden olan Erenköy Meydanı’nda bulunan Zihnipaşa Camii’nin yanındaki eski sübyan mektebi ve pratik kız sanat okulu binasında faaliyet gösteren Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi’ne konuk olduk.

Kadıköy Erenköy’de, Hatboyu Sokak ile Telli Kavak Sokağı’nın kesişiminde bulunan Zihni Paşa Cami, 1900-1904 yıllarında Sultan II. Abdülhamid’in Ticaret ve Ziraat Nazırı Mustafa Zihni Paşa tarafından yaptırılmış. Mimarı Vedat Tek. İç yazıları hattat Sami Efendi tarafından yazılmış.

Kesme taştan yapılan caminin; minberi ve vaiz kürsüsü ahşap, mihrabı mermer. Avlusunda çeşme ve Mustafa Zihni Paşa ile ailesine ait mezarlar bulunmakta. Tek minareli ve tek şerefeli olan bu cami, “Erenköy İstasyon Cami” olarak da bilinmekte. İşte bu caminin hemen yanında bulunan bir başka tarihi yapı bölgedeki yetişkinlere eğitim hizmeti veriyor.

220 kursta 3 bin 250 kursiyerin eğitim aldığı Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi’nin faaliyetlerini Kurum Müdürü Turgay Ünlüeser’le konuştuk. İşte o konuşmanın satırbaşları;

Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitim Merkezi’nin öne çıkan kurslarından birisi Butik Çikolata Kursu. Kurum Müdürü Turgay Ünlüeser bu özel kursla ilgili şunları söyledi;

“Butik çikolata eğitiminde temel çikolata eğitimleri verilmektedir. Çikolata çeşitleri, temperleme teknikleri, çikolata kalıplama ile evlerinizde de kolaylıkla yapabileceğiniz el yapımı çikolatalar üretebileceksiniz. Aldığınız belge ile çikolata üretimi yapabilir, çikolata üretiminde çalışabilir, isterseniz kendi çikolata dükkanınızı açabilecek seviyede eğitim almış olacaksınız.

Butik Çikolata yapımında mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanan, hijyen ve sanitasyon kurallarına uyarak çikolata yapıp süsleyebilen bireyler hedefleniyor. Butik Çikolata Hazırlama kursu sayesinde Butik Çikolata hazırlama mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireyler, 120 saatlik Butik Çikolata Hazırlama Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifika, Kurs bitirme Belgesi alıyor.

Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezinde titiz ve düzenli bir çalışma sonrasında ‘’My First English Book’’ isimli bir kitap hazırlanmış ve ilköğretim öğrencilerinin beğenisine sunulmuş. Okulda yapılan etkinliklerde ve İngilizce dersinde yetişkin öğrencilerin de kitabı beğendiği gözlemlenmiş.

Turgay Ünlüeser bu kitapla ilgili de şunları söyledi; “Kitap ingilizce başlangıç konularını içermektedir. Konu anlatımlarının yanı sıra bir çok alıştırma ve ders etkinliği içermektedir. Pdf olarak da internet ortamında okunabilir ve ücretsiz olması dezevantajlı gruplar için eğitim eşitliği sunmaktadır.”

Erenköy Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi’nin çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüğünü de bu sohbet sırasında öğrendik. Kurum Öğretmenleri aynı bölgede bulunan Erenköy Ruh ve Sinir Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören vatandaşlara eğitim hizmeti sunuyor.

Turgay Ünlüeser, “Kurumumuz ile Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi arasında imzalanan protokol kapsamında kurslar planlanmaktadır. Hastane bünyesinde resim, müzik, el sanatları ve spor alanları başta olmak üzere farklı alanlarda kurs açılmaktadır. Açılan bu kurslarda temel amaç yatan ve ayakta tedavi gören hastaların rehabilitasyon süreçlerine ve  topluma tekrar uyum sağlamalarına yardımcı olmaktır. Her yıl sonu hastalar tarafından üretilen ürünler sergilenmektedir. Kadıköy Kaymakamımız Sayın Dr. Mustafa Özarslan’ın himayelerinde her geçen gün büyümektedir” dedi.

Zihnipaşa Halk Eğitimi Merkezi, nakış ve seramik kurslarında da iddialı

Kurum Müdürü Ünlüeser bu konuda da şunları söyledi;

İnsanoğlu tarih boyunca yaşadığı ortamı; duygu, düşünce ve beğenilerini ifade etmenin bir yolu olarak düzenleme uğraşı içinde olmuştur.

Bu çalışmaların, içinde bulunulan toplumun gelenek ve göreneklerinden etkilenmemesi düşünülemez. Bu kapsamda Türk işi, Hesap işi, Antep işi, Tel kırma, Balıkesir pullusu gibi geleneksel Türk nakışları da; ülkemizin en zengin el sanatlarından olup, Türk dünyasının beşeri ve kültürel özelliklerini taşıyan eşsiz örnekleriyle bizlere adeta sanat cümbüşü sunar.

Türk el nakışları toplumumuzun ince sanat anlayışını en güzel motiflerle yansıtan bir halk sanatıdır. Öyle ki dünyadaki sayısız müze bu eşsiz işçilik eserleriyle Türkiye’yi tanıtan sessiz bir dil gibidir. Kurumumuzda her yıl düzenli olarak açılan kurslarla, el nakışı ürünlerinin yarınlara aktarılmasına gayret edilmektedir.

Seramik tarihi ve seramik ürünleri çok eski tarihlere kadar gider. İnsan yediğini bir kaba koyma gereksinimi duymuş ve seramik kapları oluşturmuştur. Günümüzde masamızda banyomuzda mutfağımızda inşaat yapı sektöründe ve birçok alanda seramik karşımıza çıkar. Kurslarımızda seramik şekillendirme-dekor teknikleri uygulamalı olarak kursiyerlerimize öğretilir.”

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam