reklam
reklam

Mermer Konak'ta Yaz Panayırı

Eklenme Tarihi: 30 Temmuz 2020, Perşembe - 11:58   Okunma Sayısı: 172540
Kadıköylülerin “Mermer Konak” olarak da adlandırdığı Mahmut Muhtar Paşa Köşkü’nün bahçesinde bu yıl sekizincisi düzenlenen Moda Yaz Panayırı Ağustos sonuna kadar devam edecek…

Panayır: Belli zamanlarda kurulup içinde belli bir süre için satış yapılan sergilere verilen addır. Panayırlarda, yalnız bir bölgenin hayvanları, malları sergilendiği gibi çevre bölgelerden, hattâ yabancı ülkelerden gelen malların sergilendiği büyük panayırlar da vardır. Bunlar da, genel olarak, panayır adı ile değil, sergi, fuar adlarıyla anılır.

Kısaca panayır ile ilgi bir hatırlatma yaptıktan sonra size Kadıköy'de çok da güzel bir mekanda yapılan bir yaz panayırından bahsetmek istiyorum. Sıcak bir Temmuz akşamında kızkardeşim ile yolumuz Kadıköy Moda'ya uzandı, amacımız biraz yürümek akşam gezisi sonrasında da meşhur Ali Baba dondurmasından yemekti. Moda sokaklarında ilerlerken büyük tarihi bir binanın önünda yaz panayırı yazısını gördüm ve dururmuyum hemen girdim içeri... Bu panayır   Moda’daki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü’nün de içinde bulunduğu İstanbul Kadıköy Lisesi’nin geniş bahçesi'ne kurulmuş  bir çok stand, “Kültürel-Sosyal Yaşam Farklılık Günleri” adı altında Kadıköylüleri ve civar ilçelerinin sakinlerini bekliyordu..

Moda Yaz Panayırı;  Moda’da birkaç yıldır adeta kendiliğinden gelenekselleşen bir etkinlik olmuş ve bu yıl sekizincisi düzenlenmektedir. Her yıl Haziran ve Eylül ayları arasında düzenlenen panayır, bu yıl yaşadığımız Pandemi dolayısı ile gecikmeli olarak Temmuz gibi açılmıştır. Moda Yaz Panayırını izlemek ve haberimi hazırlamak için içeriye girdiğimde, sıralanmış standlarda A'dan Z'ye ne varsa hepsi bu panayırda sergileniyordu. Işıl ışıl standların arasında gezdiklerim ise çeşitli hobi ürünleri,  sanatçıların resim atölyeleri, takı ve el işleri sergileri, yöresel ve organik ürünler gibi değişik konulu sergi ve stantlar yer alıyor. Yaz boyu sürecek panayır, bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak olup bunların bazıları ise çoğunluğu Kadıköy’de oturan yazarlar için imza günleri ve akşamları canlı müzik performansları da düşünülüyor. Ayrıca, çocuklar için de çeşitli sürprizler düzenlenecek.

Geçtiğimiz yıllarda 12 haziran'dan itibaren 12 eylül'e kadar her gün 14:00 - 23:00 saatleri arasında Moda Festivali adı altında düzenlenen ve yaklaşık 40 stantın katıldığı, Kadıköy Kız Lisesi bahçesindeki panayırda, tamamı el emeği ile üretilmiş çeyizlik ürünlerin yanı sıra takı, atkı, kolyeler, bilezikler, tablolar da bulunuyor. Taş boyama, aksesuar, kitap, giyim, astroloji, dekoratif eşyalar, organik ürünler, bez bebek, koleksiyonluk oyuncak gibi ürünlerin satıldığı stantlarda isim olarak aşina olabileceğinizolanların bazıları ise  Lera takı, Çiğdemce Gümüş, Gold bujiteri, Kabukadamm, Karadut Gıda Kollektifi, GGStudio, Hobi oyuncak, Picco Online, Yüksel cam tasarim atolyesi, Şen kardeşler, Tolstoy kitap, Agani Takı, Orkide takı, Rem's Stone Art, Emelce aksesuar, Gülsen otantik, Keçe mutfağı, Özlemin Hatay ürünleri standları sayabileceklerimin sadece bir kaçı. Ev dekorasyonunda kullanılabilecek objelerin de yer aldığı panayıra, az sayıda da olsa turistler de ilgi gösteriyor. Kadıköy dışından gelenler ise, “Kadıköy anısı” olarak satışa sunulan ürünleri almayı tercih ediyor. Bu yıl pandemiden dolayı geç açılan panayır bu yıl biraz sakin geçiyor gibi...

Panayır alanında dolaşıp haberim için resimler çekerken güler yüzlü bir hanım gözüme çarptı ve yanına yaklaşıp panayır hakkında bilgi almak istedim. Kısa bir selamlaşmadan sonra adının Özlem olduğunu öğrendiğim güler yüzlü hanımefendi ''Özlemin Hatay Ürünleri'' standının sahibesi bana şu bilgileri verdi.  Bu panayırı düzenleyen kurumun içinde bulundukları okulun aile birliği komitesi olduğu ve çok cüzi bir bedel ile stand kiraladıklarını ve burada kendi el emeği yada yöresel ürünler ile aklımıza gelebilecek A'dan Z'ye her ürünün satışa sunulduğu ve çoğunluğunun bayan olduğunun eşlerin ise kendilerine destek amaçlı bulunduklarını, geleneksel olarak 8 yıldır bu panayırın yapıldığını fakat reklam  ve duyuru olarak çok fazla kitleye ulaşamadıklarını söyledi. Özlem hanıma teşekkürlerimi ileterek ben de kendi adıma bu panayıra duyuru katkısında bulunmak adına haber hazırlayabileceğimi söylediğimde  ''buna çok memnun oluruz buradaki tüm arkadaşlarım adına'' diyerek teşekkür etti, ben de kendisine ve tüm stand sahibi arkadaşlarına bol ve bereketli satışlar dileyerek oradan ayrıldım.

Bu güzel etkinliğin yapıldığı tarihi binayı da kısaca tanıyalım.

Mahmut Muhtar Paşa Konağı veya Mermer Köşk: İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Kadıköy Moda Caddesi Hacı İzzet Sokak’ta 1870 tarihlerinde bir Levanten aile tarafından yaptırılmıştır. Bugün Kadıköy Kız Lisesi olarak kullanılan binanın yanına daha sonra iki bina daha yaptırılmıştır. Caddeden denize kadar uzanan geniş bir bahçe içindeki 3 binadan oluşur. Birinci derece tarihi eser statüsündeki “Mermer Köşk” bu binalardan biridir. 1870 yılında inşa edilen köşkte, 1897-1929 yılları arasında Mahmut Muhtar Paşa ve ailesi yaşamıştır. Konak, Paşa’nın mirasçıları tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na satıldıktan sonra okul binası olarak hizmet vermeye başlamış; diğer iki bina ise sonraki yıllarda konağın bahçesine ilave olarak inşa edilmiştir. 1957′de kız lisesi olarak eğitime başlayan okul, 2002-2003 öğretim döneminde karma eğitime geçmiş, okulun adı Kadıköy Lisesi olarak değişmiştir. 2008-2009 yılından itibaren ise Anadolu Lisesi statüsüne geçmesine ancak tarihi bir okul olması nedeniyle adının korunmasına karar verilmiştir. Bugün adı İstanbul Kadıköy Lisesi’dir.

Ağustos ayı sonuna kadar sürecek olan Moda Yaz Panayırı’na sizler de bir akşam üstü uğrayın ve şehrin göbeğinde panayır çoşkusunu yaşayın...

Kaynak: ÖZEL
Editör: EMİNE AVCI KALYONCU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam