reklam
reklam

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu Müjdesi

Eklenme Tarihi: 11 Mayıs 2020, Pazartesi - 02:15   Okunma Sayısı: 118456
İlk olarak 11-12 Nisan tarihlerinde 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması dördüncü kez geçtiğimiz hafta 1-2-3 Mayıs tarihlerinde uygulandı. Belediyeler de bir yandan kendi sorumluluk alanlarındaki bölgelerde salgından etkilenen kesimlere yardımcı oluyorlar, bir yandan da bu dönemi alt yapı ve üst yapı çalışmalarına hız vererek değerlendiriyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’daki 39 ilçe belediyelerinin de bu dönemdeki çalışmalarını sizlerle paylaşıyoruz.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sokakların boş olduğu bu zaman dilimlerini ise il genelinde yapımı devam eden alt yapı ve üst yapı çalışmalarına hız vererek değerlendiriyor. İBB ve bağlı kurumlar bugünlerde tatlı bir telaş içindeyken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapılan çalışmaları denetlemeyi sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu 2 Mayıs Cumartesi günü hem “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı”nın yapım çalışmalarını , hem de Ümraniye ve Üsküdar’daki İBB ve İSKİ’ye ait çalışmaları denetledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu “Hızlı hareket edeceğiz. 11 duraklı, yaklaşık 16 kilometre mesafeye ulaşan bir metro hattını devreye alacağız. Niyetimiz, 2022’nin ortalarında bu hattı devreye almak. Umarım 2022 yılında, Göztepe Parkı’ndan başlayarak Ümraniye’de sona eren bu yoğun hat üzerinde hizmet veren, çok değerli bir metromuzu, İstanbullulara hediye etmiş olacağız.”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2017’den itibaren durmuş bir proje olan “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı”nın yapım çalışmalarını, 20 Eylül 2019’da yeniden başlatmıştı.

İmamoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen yapımı devam eden hattaki çalışmaları yerinde inceledi. Yaklaşık 25 metre derinliğindeki Ataşehir İstasyonu şantiyesine inen İmamoğlu, Raylı Sistemler Daire Başkanı Pelin Alpkökin’den çalışmalarla ilgili bilgi aldı. İmamoğlu’na Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de eşlik etti. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, incelemelerin ardından bir iş aracına binerek, metro hattı tüneli boyunca yaklaşık 500 metrelik gezi gerçekleştirdi.

Tüneli kazan TBM (Tunel Boring Machine-Tünel Açma Makinesi) cihazının çalışmasını yerinde izleyen İmamoğlu, hatla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“2017’den itibaren durmuş projeydi. Ataşehir’den başlayan, Göztepe’nin yoğunluğunu aldığı, aynı zamanda Ümraniye ile buluşan bir hat. Günde 400 bin kapasiteli bir hat olması bekleniyor. Dolayısıyla bu hattın yürümesi gerekiyordu. Arkadaşlarımız bu şantiye ile ilgili kredi girişimlerini yaptılar. 2017’den 2019’a kadar durum bu. Şantiyeyi, o dönemde, 175 milyon Euro’luk bir finansman sağlayarak harekete geçirdik. Eylül 2019 dan bu yana yoğun bir çalışma yürütülüyor. 2 tane TBM çalışıyor. Buradaki TBM’nin performansı, 1 kilometre mesafeye ulaştı. 2 TBM daha devreye girecek Mayıs ve Haziran ayında. Hızlı hareket edeceğiz. 11 duraklı, yaklaşık 16 kilometre mesafeye ulaşan bir metro hattını devreye alacağız. Niyetimiz, 2022’nin ortalarında bu hattı devreye almak. Az önce Pelin Hanım da söyledi, o da sevindirici; sanırım 2021’in sonuna doğru TBM’lerin işi bitmiş olacak. Diğer i̇nşaat çalışmaları elbette devam edecek. Umarım 2022 yılında, Göztepe Parkı’ndan başlayarak Ümraniye’de sona eren bu yoğun hat üzerinde hizmet veren, çok değerli bir metromuzu, İstanbullulara hediye etmiş olacağız.”

İmamoğlu, Ümraniye ve Üsküdar’daki İBB yatırımlarını inceledi

Ekrem İmamoğlu, Ataşehir’deki metro incelemesinin ardından Ümraniye’ye geçti. İmamoğlu, burada yapımı süren ve 3 farklı noktada gerçekleştirilen (Libadiye Cad. Yağmursuyu ve Atıksu – Tatlısu Mahallesi. Turgut Özal Bulvarı/Necip Fazıl Caddesi Kesişimi İçme Suyu – İmes Sanayi Sitesi Boru İtme) çalışmalarla ilgili İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’dan bilgi aldı

Üsküdar Hakimiyet-i Milliye Çarşısı ve Zeminaltı Katlı Otoparkı çalışmaları tam gaz!

İmamoğlu’nun Asya yakasındaki son durağı Üsküdar oldu. Mimar Sinan Mahallesi’nde, İBB’ye ait Hakimiyet-i Milliye Çarşısı ve Zeminaltı Katlı Otopark inşaatında incelemelerde bulunan İmamoğlu’na, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de eşlik etti. İnşaatın değişik bir sistemle tasarlanmış bir proje olduğunu belirten İmamoğlu, “Tabiri caizse, yukarıdan aşağı inilerek yapılan bir sistem. Üsküdar için çok kıymetli. Üsküdar halkı da Üsküdar Belediye Başkanı’mız da dört gözle bekliyor. Bizim de önem verdiğimiz bir proje. Ekibimiz, burada sürekli bir denetim içerisinde. Yüklenici firmamız da bu işe dair deneyimi olan bir kurum. Biz, bu günleri maksimum değerlendirmek ve bu yıl sonuna kadar bitirmek arzusundaydık. Tabi bu Covid etkisi, her şantiyeyi etkiliyor. Umuyorum çok geciktirmeden, yine sözümüze yakın bir takvimde burayı Üsküdar halkına el birliğiyle hediye ederiz. Neticede belediye, belediyenin çarşısı, İBB’nin otoparkı, meydan düzenlemesiyle beraber etrafındaki tarihi doku, Mimar Sinan Çarşısı ve camileriyle, aşağıdaki bitmiş olan meydanımızla, sahile uzanan kısmıyla, Allah’ın izniyle burayı bir an önce Üsküdarlılarla buluşturmak niyetindeyiz. Artık meydanlar, Covid sebebiyle başka bir yoruma da tabii. Meydanlar nasıl kullanılacak? Meydanlarda insanlar nasıl sosyalleşecek? Dünyada birçok kurallar yeniden yazılıyor; toplu taşımada, meydanlarda, parklarda, her yerde… Çalışma ortamları da dahil. Meydanlar, yaşam için önemli bir alan haline -zaten öyleydi- geliyor önümüzdeki pandemi sonrası dünya yaşamında” dedi.

İki başkan da saha gezisinin ardından Üsküdar sahiline indi ve tarihi Kuşkonmaz Camii’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını yerinde incelediler.

İstanbul’un trafik sorununu rahatlatacak yollar hızla tamamlanıyor

Öte yandan İBB ekipleri de il genelinde , trafik yoğunluğundan dolayı çalışılmasında güçlük çekilen bir çok yolun çalışmasına sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek hız verdi. Bu yollardan biri olan ve TEM’deki trafik yoğunluğunu rahatlatacak bağlantı yolu ve kavşak çalışmalarına hız verdi. Proje tamamlandığında Esenler Giyimkent Caddesi, TEM Kuzey Yanyola bağlanacak. Ana akstan gelen trafik yoğunluğu giderilerek, TEM Yanyola bağlantı talepleri karşılanacak. Ulaşım rahatlarken, zamandan da tasarruf edilecek.

İBB Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığınca yürütülen projenin gerçekleştirilebilmesi için yolun geçeceği dik ve yamaçlı alanda düzenleme çalışmaları yapıldı. Şu ana kadar yürütülen çalışmalarla, alınması gereken 105 bin metreküp hafriyatın, yüzde 86’sına denk gelen, 90 bin metreküpü kaldırıldı. Yapılan çalışmalara ise 35 kamyon, 5 ekskavatör, 1 greyder, 1 dozer ve 1 silindirden oluşan kalabalık bir ekip katıldı. Sahada görev yapan personel, koronavirüse karşı alınan önlemlere titizlikle uydu. İş güveliği donanımlarının yanı sıra maske ve eldivenler ile çalışan ekipler, sosyal mesafe kuralına da uydu.

Yaya ve araç trafiği nedeniyle asfalt seriminde güçlük çekilen güzergâhlardaki çalışmalar da sürüyor. Sokağa çıkma yasağından yararlanan İBB ekipleri, asfalt serim işleminden önce bozuk yüzeyi kazıyarak, yağmursuyu ızgaraları ve yol eğimini yeniden düzenliyor. Ardından asfalt serimi gerçekleştiriliyor. Bu yerlerden bir diğeri olan Kadıköy Kuşdili Caddesi ve Köftüncü Sokaktaki asfalt serim çalışmaları tamamlandı. Şair Arşi ve Ethem Efendi caddelerindeki çalışmaların da en kısa zamanda bitirilmesi planlanıyor.

Ortaköy’ün koku sorunu tarihe karışacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı bir kurum olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ de bu dönemde çalışmalarına hız verdi. İSKİ bir yandan inşaatlarına hız verirken, öte yandan da koku sorununun yoğun olduğu bölgelerde de çalışmalarını hızlandırdı.

İSKİ’nin çalışma yürüttüğü yerlerden olan bir diğeri olan Ortaköy’de de Ortaköylülerin rahatsız olduğu sahildeki kötü koku sorunu hızlı bir şekilde giderilmeye başlandı. Proje bittiğinde, Ortaköy sahilinde gezenler rahat rahat deniz havasını içlerine çekebilecek. İSKİ’nin Ortaköy’de yürüttüğü çalışmalar ile ilgili bilgi veren Genel Müdür Raif Mermutlu, “Projemiz bittiğinde, Ortaköy sahili artık kokmayacak. Vatandaşlarımız bu bölgede çok rahat bir şekilde kumpirlerini yiyecek, gezip dolaşabilecekler” dedi.

Mermutlu, atık su ile yağmur sularının aynı kanaldan denize ulaşıyor olmasının beraberinde ciddi sorunlar getirdiğini belirterek, projeye hayata geçtiğinde atık su ve yağmur sularının birbirinden ayrıştırılacağını söyleyerek sözlerine, şöyle devam etti:

“Burada yıllarca karışık sistem çalışan bir tonoz (eski atık su kanalı) hattımız vardı ve kesit yetersizdi. Yağmur yağdığı zaman taşkınlara sebep oluyordu ve eski olduğu için de çökme tehlikesi vardı. Biz şu anda burada kesiti 4 metre kareden 12 metre kareye çıkarıyoruz. Böylelikle yağan yağmurun çok rahat bir şekilde denize ulaşımını sağlıyoruz. Bunun yanında kanalizasyon hattını da yağmur suyundan ayrıştırıyoruz. Bütün yağmur denize ulaşırken, atık sularda arıtma tesisine ayrışmış bir şekilde gidecek. Bu bize aynı zamanda elektrik masrafında da önemli bir avantaj sağlayacak.”

Projenin Haziran ayı sonunda tamamlanacağı açıklandı.

Kadıköy- Rıhtım’daki Seyit Ahmet Deresi’nin denizle buluştuğu bölgedeki koku sorununa İSKİ’den köklü çözüm

İSKİ’nin hız verdiği bir diğer çalışma da Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerindeki Seyit Ahmet Deresi’nin denizle buluştuğu noktada meydana gelen kötü kokuyu bitirecek olan özel çalışma. Bölgede yürütülen çalışmalar da hız kazandı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 5 kilometrelik derenin normalde yağmur sularını alarak denize getirmek üzere planlandığını ve öyle inşa edildiğini söyledi. Ancak, zaman içerisinde yukarı noktalardan atık su girişleri olduğunu ve bunun da derenin denizle buluştuğu bölgede kötü kokulara sebep olduğunu vurgulayan Mermutlu, “Bölge halkı bu kokunun sebebinin İSKİ Kadıköy Atık Su Ön Arıtma Tesisi olduğunu sanarak, kaderlerine razı oldular” dedi.

Bölgedeki kötü kokunun sebebini, atık suyun doğrudan denize ulaşıyor olması ile açıklayan Mermutlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Kötü kokuya rağmen Rıhtım Caddesi üzerinde bir çalışma yapılmamış. Çünkü, burası hem araç hem de yay trafiği açısından çok yoğun bir yer. Bu çalışma yıllarca yapılamayınca atık su ve yağmur suyu da denize karışmış. Yaklaşık 1 kilometre ileride ön arıtma tesisi var. Ancak, bu atık sular Rıhtım Caddesi üzerinde çalışmalar yapılamadığı için arıtma tesisine ulaşamamış. Ve burası bir koku kaynağı olmaya devam etmiş.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kısa bir süre önce bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Mermutlu, “Sayın Başkanımız burayı çok önemsedi ve buranın en kısa sürede atık sudan arıtılması talimatını verdi. Buranın atık sudan arındırılması çok önemli çünkü koku da yaparak çevre kirliliğine yol açıyor” dedi.

İSKİ Genel Müdürü Mermutlu, bölgede 3 kilometrelik yağmur suyu ve atıksu hattı döşeyeceklerini ve 1 kilometrelik de dere ıslahı yapacaklarını belirterek şu müjdeyi verdi: “Bu sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek işlerimizi hızlandırdık. En geç Haziran ayının sonunda da bu koku buradan kesilmiş olacak. Yani, Kadıköy’ün kaderi değişecek.”

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam