reklam
reklam

Testler pozitif çıksa da yaşadığınız boş gebelik olabilir

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2020, Çarşamba - 14:33   Okunma Sayısı: 112842
Hamilelik belirtileriyle karşılaşan ve test yaptığında hamile olduğunu gören birçok kadın hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü hormonlar ve vücut hamilelik tepkisi verse de ve hatta yumurta ve sperm döllense dahi embriyo oluşmayabilir. Boş gebelik olarak adlandırılan bu durum birçok anne adayının başına gelebilir. Normal hamilelik belirtileri gösteren boş gebelik hakkında bilinmesi gerekenleri Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nurcan Dalan anlatıyor.

Boş gebelik nedir?

Gebelik kesesini oluşturan zar ve plasentanın olmasına rağmen içinde embriyonun mevcut olmaması durumuna boş gebelik denir. Genellikle kromozom bozukluğu sebebiyle görülen bu durum, gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelir.

Halk arasında su gebeliği olarak da bilinen bu durum, gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesidir. Boş gebelikte sperm ve yumurta döllenerek kese oluşturur ancak bebek gelişmez. Kromozom bozukluğu sebebiyle oluşabileceği gibi düşük kaliteli sperm, yumurta veya anormal hücre bölünmesinden kaynaklanır.

Boş gebelik belirtileri nelerdir?

Bir kadın gebe kaldığında döllenmiş yumurta uterus duvarına yapışır ve yerleşir. Yaklaşık 5-6 haftalık gebeliğin sonunda, bir embriyo bulunmalıdır. Bebeğin bulunduğu kesenin genişliği yaklaşık olarak 18 milimetre genişliğinde olur. Boş gebelikte ise embriyo bulunmaz.

Bu noktada boş gebeliğin yol açtığı bazı semptomlar vardır. Genellikle normal gebelikte görülen belirtiler gözlemlenir. Hamileliğin en önemli belirtilerinden biri olan adet kesilmesi boş gebelikte de olur. Boş gebeliklerde östrojen ve progesteron hormonu yükselebileceğinden, tıpkı diğer gebeliklerde olduğu gibi göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik ve halsizlik gibi şikayetler gözlemlenebilir. Üstelik evlerde yapılan testlerde hamilelik pozitif çıkabilir. Ancak bunun sebebi hormonlarda yaşanan artıştır. Yine aynı şekilde normal gebelikte görülen kasıklarda kramp ve hatta hafif kanamalar yaşanabilir.

Boş gebelik nasıl anlaşılır?

Birçok kadın normal bir hamilelik süreci geçirdiğini düşünür. Çoğu kadın boş gebelik yaşadığını anlayamaz ki zaten kesin tanı için ultrason ile görüntüleme gerekir. Sağlıklı ve normal bir hamilelikte gebelik kesesi, vajinal ultrason ile 4 - 4,5 hafta, karından ultrason ile

en geç 5. veya 6. haftada görülmeye başlanır. Hamileliğin 7. haftasına gelindiğinde ise artık embriyo ve kalp atışının görülebilmesi gerekmektedir. Eğer 7. hafta olmasına rağmen kese içinde bebek görülmüyorsa, boş gebelik teşhisi konulabilir.

Boş gebelik ile dış gebelik arasındaki fark nedir?

Boş gebelik ve dış gebelik birbiriyle tamamen farklı iki durumdur. Bu farkları şu şekilde özetlemek mümkündür;

Ø Boş gebelik rahim içinde gerçekleşir, dış gebelik ise rahim dışında gelişir.

Ø Boş gebelikte normal gebelikteki gibi Beta-HCG hormonları yükselir, dış gebelikte ise hormonlarda bir değişiklik olmaz.

Ø Boş gebelikte çoğu zaman herhangi bir kanama olmaz, dış gebelikte ise çok yoğun kanamalar meydana gelebilir.

Ø Boş gebelik kürtaj ile sonlandırılır, dış gebelik ise açık ameliyat ya da laparoskopi ile sonlandırılır.

Boş gebelik için ne yapılır?

Boş gebelikle ilgili birçok soru işareti vardır. Bunlardan biri de boş gebeliğin kendiliğinden düşmesiyle ilgilidir. İşin doğrusu boş gebelik kendiliğinden düşmez. Boş gebelikte oluşan kesenin kendi başına vücuttan ayrılması mümkün değildir. Dolayısıyla doktor müdahalesi şarttır.

Bu noktada kişiye iki seçenek sunulur. Birincisinde ilaç verilerek kişinin düşük yapması sağlanır. Ancak rahimde bulunan tüm dokuların vücuttan atılması birkaç günü bulabilir ve yoğun kanama yaşanabilir. Diğer bir yöntem ise kürtajdır. Bu yöntem tüm dokunun tek seferde vücuttan çıkarılmasını amaçlar. Hangi yöntem seçilirse seçilsin boş gebeliğin mutlaka sonlandırılması gerekir. Çünkü boş gebeliğin normal gebeliğe dönmesi mümkün değildir. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam