reklam
reklam

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR YER:DERVİŞ BABA KAHVEHANESİ

Eklenme Tarihi: 26 Ekim 2019, Cumartesi - 09:49   Okunma Sayısı: 252788
İstanbul Derviş Baba Kahvehanesi’ni normal kahvehanelerden ayıran bir özelliği var. Derviş Baba Kahvehanesi’nin kapısı deliler, abdallar, meczuplar, aşıklara açık ve çalışanlarının tamamı gönüllü. Yüzlerce gönüllü bir araya gelip yolda kalanların, yola devam etmesini sağlıyor.

Herkes kendince emeğini, parasını, eşyasını, zamanını ve hepsinden önemlisi gönlünü koyuyor ortaya.

İki katlı kahvehanenin üst katında müzik, yabancı dil eğitimi, okuma yazma derslerinin tamamı gönüllüler tarafından veriliyor.

Derviş Baba Kahvehanesi kapısının, ceplerine bakılmaksızın gerçekten ihtiyaç sahibi herkese açık. Burada eğitim, barınma, gıda ihtiyacı olan her yaştan insanla destekçilerini buluşturuyor. Derviş Baba’da karnınızı doyurabilir, üstünüze başınıza giyisi alabilirsiniz.

 

BİR OKUL NİTELİĞİNDE EĞİTİM ALINABİLİYOR

 

Kahvehanede İngilizce İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Arapça, Almanca, Fransızca’yı ücretsiz öğrenebilirsiniz, Keman, gitar, ney, piyano, perküsyon, şan, solfej dersleri alabilirsiniz. Tüm dersler gönüllüler tarafından veriliyor.

 

DELİLER KAHVEHANESİ NE ZAMAN VE NE AMAÇLA AÇILDI?

2009 yılında Musa Dede ve Tayyar Usta ile beraber sokakta yaşayan yardıma muhtaç insanlara el uzatmak üzere Derviş Baba Deliler Abdallar ve Meczuplar Kahvehanesi’ni kuran Ali Denizci, yola 2016 yılından bu yana Deliler Kahvehanesi adı altında devam ediyor. Sayısız gönüllüyü peşine takan bu gönül birliği hareketi Balat’ta her geçen gün daha da büyüyor.

DELİLER KAHVEHANESİ’NDE BİNBİR ÇEŞİT MENÜ BULUNUYOR

Deliler Kahvehanesi’nde ne yok ki! Yapılan, sunulan, servise çıkan şeylerin büyük bir bölümü gönüllüler tarafından ev ortamında hazırlanıyor. Örneğin sabah kahvaltısında misafirlee ikram edilen bal, bir gönüllümüzün çiftliğinde üretiliyor ve tamamen doğal. Reçellerimiz mevsiminde toplanan meyvelerle hazırlanıyor ve yine gönüllülerimizin özenle yaptığı ev yapımı reçeller. Cumartesi ve pazar sabahları rezervasyon ile misafirler ağırlanıyor ve serpme kahvaltı hazırlanıyor. Gönüllüler mutfağa giriyor; omleti, menemeni, salatasıyla yani bir kahvaltıda ne olması gerekiyorsa tüm hazırlığı özenle yapıyor. Hafta içi Deliler Kahvehanesi’ne yolu düşen ve kahvaltı etmek isteyenlere ise zengin bir kahvaltı tabağı hazırlıyoruz. Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemekleri için çorba, ana yemek, pilav veya makarna gibi yardımcı yemek hazırlığı oluyor. Ayrıca zeytinyağlı dolabımında çeşit çeşit taptaze zeytinyağlılar yerini alıyor. Her gün birbirinden farklı tatlılar, lezzetli çayların yanında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Yaz aylarında ev yapımı limonata ve buz gibi ikram edilen  şerbet var. Kış aylarında ise menümüzde tamamen doğal salep var.

BAĞIŞLAR GÖNÜLLÜLER TARAFINDAN YAPILIYOR

Bağışlar gönüllüler tarafından yapılıyor. Her türlü bağış kabul ediliyor. Etraftaki kafelerden bizi ayıran en büyük özelliğimiz ise kafemizden elde edilen gelirin tamamının sokakta yaşayanlara, evsizlere, ihtiyacı olanlara kullanılması. Her gün aşevimizde verdiğimiz akşam yemeğinin malzeme alımını da bu gelirle yapıyoruz. Erzak yardımlarının dışında, kıyafet, beyaz eşya, mobilya gibi akla gelebilecek tüm yardımlar alınıyor. Kış aylarında sokakta yatan yardıma muhtaç kişiler için uyku tulumu, yorgan, kalın kıyafetler, kışlık botlar gibi eşyalara, yaz aylarında ise daha rahat bir ayakkabıya, ince bir tişörte ihtiyaç duyuluyor.Çocuklar içinse okul döneminde defter, kitap, kalem gibi kırtasiye malzemelerine ihtiyacı varken yaz aylarında onların gönüllerini alacak minik oyuncaklara ihtiyaç duyuluyor.Bağışların suiistimal edilmemesi adına  ihtiyaç sahiplerinin durumunu sosyal hizmetlerden kontrol ettirilir, araştırmalar yapılır. Amaç en büyük sorumluluğumuz, yaptığımız yardımı gerçekten ihtiyaç sahibi olan kişilere ulaştırmak.

İSTEYEN HERKES GÖNÜLLÜ OLABİLİR

Burada isteyen herkes gönüllü olabiliyor. Kimi gönüllüler her gün yardıma gelir, kimi gönüllümüz ayda bir gün geliyor. Gönüllü olmak için hiçbir kural yok.  Deliler Kahvehanesi’nin eşiğinden giren, gönlünü ortaya koyan herkese burada kapı açık . Kahvehane’nin hemen yanında aşevi bulunuyor. Gün içerisinde gönüllüler  saat 16:00’ya kadar çorba, mutlaka bir etli ana yemek ve pilav, makarna gibi bir yardımcı yemeği hazırlıyor. Belirli günlerde tatlı yapılıyor, bazen meyve dağıtılıyor ya da meşrubat ikram ediliyor. Saat 18:00 – 18:30 gibi gelen gönüllü arkadaşlar  aşevinin akşam yemeğini hazırlıyorlar. Yemek yiyecek misafirler saat 19:00 itibarıyla tamamlanıyor. Kalan yemekler olursa Gün içerisinde gönüllülerimiz gelir ve saat 16:00’ya kadar çorba, mutlaka bir etli ana yemek ve pilav, makarna gibi bir yardımcı yemeği hazırlar. Belirli günlerde tatlı yapar, bazen meyve dağıtırız ya da meşrubat ikram ederiz. Saat 18:00 – 18:30 gibi gelen gönüllü arkadaşlarımız ise aşevini akşam yemeği için hazırlarlar. Ekmek sepetlerinin hazırlanması, sürahilerin doldurulması, yemeklerin ısıtılması, meşrubatların masalara servis edilmesi gibi rutin hazırlıklar yapılır. Yemek yiyecek misafirlerimiz için hazırlıklar saat 19:00 itibarıyla tamamlanır. Kalan yemekler olursa çevredeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Tüm dağıtım işlemlerinin ardından aşevi temizliği yapılır ve ardından da bir sonraki günün hazırlığına başlanır.

ALİ DENİZCİ KİMDİR?

Ali Denizci, 1964 yılında, eğitimli bir ailenin çocuğu olarak, Boğaz’a nazır bir yalıda dünyaya geldi. Lise eğitimini Etiler Lisesi’nde tamamlarken yasadışı sol-anarşist bir örgütte militan oldu. 1986’da eğitim hayatına son verip bir süre bir şirkette çalıştıktan sonra müteahhitlik yapmaya başladı. Daha sonra iş dünyasının, yaşamın, ülkenin ve dünyanın çelişkilerini kabul etmediğinden evsiz bir alkolik olarak sokaklarda yaşamaya başladı. 3,5 yıl sokaklarda yattı. Bunun son 8,5 ayını, Aşiyân Mezarlığı’nda, satın aldığı boş bir mezarda geçirdi. Sonra bir gün, yeni bir yaşam mümkün olabilir diyerek alkol ve uyuşturucuyu bırakarak yeniden hayata sarıldı.  İstanbul’un en yoksul, en varoş semti olan Balat’a gelerek ‘Derviş Baba Deliler, Abdallar, Meczuplar ve Aşıklar Kahvehanesi’ni kurdu. Başlangıçta yalnızca mahallenin yardıma ihtiyacı olan delileri ve parkta yaşayan evsizlere yardım ediliyordu. Fakat bu yardımlar kısa bir sürede çok daha kapsamlı bir hale geldi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam