reklam
reklam

İslam dünyasında ilk teravih

Eklenme Tarihi: 5 Mayıs 2019, Pazar - 23:26   Okunma Sayısı: 188794
Avustralya, Endonezya, Malezya, Etiyopya, Özbekistan, Kırgızistan ve Afganistan'da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazı için camilere akın etti.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki camileri dolduran Müslümanlar, mübarek ramazan ayının ilk teravih namazını eda etti.

Teravih öncesi camilere gelen Müslümanlar, Kur’an-ı Kerim okuyarak ve dualar ederek ramazan ayına manevi hazırlık yaptı.

Bu arada Endonezya İdari ve Bürokratik Reform Bakanlığı, bu ay için kamu kurumlarındaki çalışma saatlerine ilişkin yeni düzenlemenin ilgili birimlere bildirildiğini duyurdu.

Cakarta'daki Müslümanlar, 13 saat 23 dakika oruçlu olacak.

Afganistan

Afganistan'da Müslümanlar, ramazanın ilk teravih namazını kılmak için cami ve mescitlere akın etti. 

Başkent Kabil'deki camilerde, teravih namazı öncesi verilen vaazlarda, ramazanın fazileti, farz ibadetlerin önemi, orucun İslam'daki yeri ve faydaları anlatıldı. 

Kabil'in Hacı Yakub Camisi'ndeki ilk teravih namazından sonra da Afganistan'daki savaşın son bulması için dua edildi, ülkeye barış ve huzurun gelmesi temennisinde bulunuldu. 

Avustralya

Avustralya’daki yarım milyondan fazla Müslüman, ramazan ayının ilk teravih namazını eda etmek için ülke genelindeki cami ve mescitlere akın etti.

Yarın başlayacak oruca hazırlanan Avustralyalı Müslümanlar, ülke genelindeki 200’den fazla cami, mescit ve geçici ibadet yerlerinde teravih namazı için bir araya geldi.

Ramazanın ilk teravih namazında Melbourne’deki cemaati en kalabalık camiler arasında yer alan Meadow Heights Camisi de Avustralyalı Türklerin yanı sıra farklı etnik kökenlerden yüzlerce Müslüman'a ev sahipliği yaptı.

Camiyi dolduran Müslümanlar önce yatsı namazı kıldı ardından Avustralya’daki bu yılın ilk teravih namazı için saf tuttu.

Namazın ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan cami imamı Nusrettin Öztürk, "Rahmet ayı ramazanın tüm insanlığa hayır getirmesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının bütün Müslümanlara iyilik, güzellik ve rahmet getirmesini dileyen Öztürk, "Mazlum ve mağdur kardeşlerimizin bir an evvel o mazlum ve mağduriyetlerinden kurtulmasına, yaşadığımız dünyanın daha güzel, daha müreffeh, daha insanca yaşanılabilir bir dünya olması noktasında ramazanı şerifin bir vesile olmasını da yüce Rabb'imden niyaz ediyorum." diye konuştu.

Malezya

Malezya'da Müslümanlar, ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti.

Başkent Kuala Lumpur'un simgelerinden kabul edilen Sultan Abdul Samed Camisi de ilk teravih için doldu. 

Teravih namazına Suudi Arabistan'dan gelen Dr. Turki al-Miman imamlık etti.

Namazın ardından cemaat, ramazanın İslam alemine hayırlar getirmesi için dua etti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Sosyal medya hesabında paylaştığı videoda, Malezya halkının ve tüm İslam aleminin ramazanını tebrik etti. Oruç tutanlara israftan kaçınma ve ramazan vesilesiyle eksiklerini giderme çağrısında bulunan Mahathir, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ayda bizler genellikle ramazan pazarlarına gideriz. İftar için alışveriş yaparken kendimizi kontrol etmeli ve paramızı israf etmemeliyiz. Oruç tutmayı, karakterimizi şekillendirmek için önemli bir ibadet olarak kabul ederiz. Çünkü oruç bize İslam'ın yasakladığı şeylere karşı kendimizi kontrol etmeyi öğretir." 

Özbekistan

Özbekistan'da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. 

Ülkedeki Müslümanlar, ilk teravih namazını kılmak için ülkedeki 2 binden fazla camiye akın etti. 

Başkent Taşkent sakinleri, başta Minar Camisi olmak üzere kent genelindeki 125 camide toplandı.

Özbekistan Müslümanlar Dini İdaresi yetkilileri, daha önce ramazan boyunca ülke genelindeki bin 220 camide hatim indirileceğini duyurmuştu. 

Etiyopya

Etiyopyalı Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için cami ve mescitlerde bir araya geldi.

Başkent Addis Ababa'daki en büyük ve en eski camilerden Büyük Enver Camisi'nde toplanan yüzlerce Müslüman, mübarek ayın ilk teravih namazını kıldı.

Müslümanlar, cami imamı Şeyh Taha Muhammed'in kıldırdığı namazda, ellerini semaya açarak ülke ve dünya Müslümanlarının barış ve esenliği için dualar etti.

Namaz öncesinde AA muhabirine değerlendirmede bulunan imam Muhammed, Etiyopyalı Müslümanların ramazan ayına kavuşmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Muhammed, "Ramazan herkesin hayatını değiştirmesi ve yaptığı hatalar için mağfiret dilemesi için önemli bir fırsat." diye konuştu.

Caminin, şehirde ramazanın hissedildiği mekanlardan biri olduğunu hatırlatan Muhammed, ay boyunca burada mukabele geleneğinin sürdürüleceğini söyledi.

Kırgızistan

Kırgızistan'da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı. 

Ülkedeki Müslümanlar, ilk teravih namazını kılmak için ülkedeki cami ve mescitlere akın etti. 

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 ay önce açtığı, başkent Bişkek'teki Merkez İmam Serahsi Camisi'nde ilk teravih heyecanı yaşandı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Şemsettin Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayın insanlığa ve tüm Müslümanlara hayır ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

Azerbaycan

Azerbaycan'da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı.

Başkent Bakü'nün İlahiyat, Ejder Bey ve Karakuçur'un da aralarında bulunduğu camilere akın eden Azerbaycanlılar, ilk teravih namazı için saf tuttu.

Namazın ardından Müslümanların huzur ve refaha kavuşması için dualar edildi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam