reklam
reklam

Maltepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tamer Kamber: Mesleki Eğitimin Kalkınmaya direk etkisi

Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2018, Salı - 11:00   Okunma Sayısı: 251212

İSTANBUL

Maltepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü, Mesleki Yeterlilik Kurumu Teknik Uzmanı ve İş Güvenliği Uzmanı Tamer Kamber, mesleki eğitimin kalkınmaya olan direk etkisiyle ilgili  önemli bir makale yayımladı. 

Maltepe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Tamer Kamber “Eğitimin ve eğitim sisteminin görevi sadece bilissel aydınlanmayı sağlamak değildir. Toplumun ihtiyacı olan işgücünün eğitim yoluyla hazırlanması da eğitim sisteminin olmazsa olmaz görevlerindendir.”

Asırlardır dünya insanlığına sistem ihraç eden devlet geleneğine sahip ülkemizin son 25-30 yılı, mesleki eğitimde model arayışlara geçtiğini belirten Kamber’in makalesinde dikkat çeken bölümleri şu şekilde derledik.  

“Ahilik gibi bir sistemin doğduğu Anadolu’da; bugün meslek erbabı yetiştirmek, kalifiye is gücü sağlamak, sektörün ihtiyacı olan personel istihdamına katkı sağlamak yolunda bocalar olduk. Gelişen teknoloji, ebeveynlerin evlatlarının eğitimine bakısındaki anlayışın değişimi, tüketen insan modelinin hızla toplumca benimsenmesi, “kolay kazanç, lüks hayat” metaforunun medya -özellikle gençlik dizileri aracılığıyla gençlerimizin zihnine ilmik ilmik işlenmesi bu bocalamanın sebepleri arasında ilk akla gelenler.

‘Bu gidiş nereye?’ Bir toplumun kendisini geliştirebilmesinin, çağdaşlık yolunda ilerleyebilmesinin, anahtarı eğitimdir. Cumhuriyetimizin banisi Mustafa Kemal’de eğitimin bu boyutunu “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, sanlı, yüksek bir topluluk halinde yasatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözleri ile vurgular. Muasır medeniyet seviyesine ulaşabilmek için 3 kuşağın bu bilinçle yetişmesi, bu ülküyü kendine hedef alması, gerek bilgi, gerekse de ahlak olarak kendilerini geliştirmesi gerekir.

Eğitim, salt akademik ve bilimsel eğitim seklinde planlanamaz. Toplumların, hekim, hukuk adamı, akademisyen, bilim insanı ihtiyacı kadar, hatta onlardan çok daha fazla mekaniker, zanaatkâr, berber, teknik eleman, ara eleman, hizmet elemanı vb. is gücüne de ihtiyaç vardır. Eğitimin ve eğitim sisteminin görevi sadece bilissel aydınlanmayı sağlamak değildir. Toplumun ihtiyacı olan işgücünün eğitim yoluyla hazırlanması da eğitim sisteminin olmazsa olmaz görevlerindendir.

Eğitim modelini planlama ve sürdürülebilir, işlevsel bir sistem haline getirme görevi Devlet Yapılandırmamız içerisinde; Milli Eğitim Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Milli Eğitim Bakanlığının, ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitim sistemini kurması ve bunun sürdürülebilir bir hal almasındaki en önemli paydası ise; velilerimizdir. Velinin desteğini almayan, eğitim modelleri sürdürülebilir olmamıştır.

Ülkemizde uygulanan 4+4+4 kesintili, zorunlu 12 yıllık eğitimin ikinci dörtlük dilimin akabinde yani ortaokul kademesinin sona ermesiyle yönlendirme baslar. İste bu an velilerimizin de sistemle savaşının(!) başladığı andır. Hemen hemen her velinin birleştiği ortak tavır sudur: Adı ya da sekli ne olursa olsun; sınavlı ya da doğrudan, merkezi ya da yerel, adrese ya da kuraya dayalı sistemin neticesinde “benim çocuğum, benim istediğim en iyi okula yerleşsin.”

Akademik eğitim almış gençlerimiz işsizlik problemiyle boğuşurken, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerimizin alanında yetişmiş kalifiye işgücü ihtiyacı karşılanamamaktadır. Zanaatkârlarımız, esnafımız; gelecekte topluma hizmet etmeleri için meslek erbabı yetiştirmek üzere genç bulamamaktadırlar.

Hükümetimiz, 6764 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile reform niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Bu düzenlemeler;

1- Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

2- 3308 sayılı Kanunla öğrencilerin işletmede çalıştıkları süre boyunca ücret almaları sağlanmıştır.

3- Yirmiden az personelin çalıştığı küçük ölçekli işletmelerde pratik eğitimlerine devam eden öğrencilere işveren tarafından ödenecek ücretlerin 3’te 2’si Devlet tarafından karşılanacaktır.

4- Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin alan eğitimleri süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karsı sigortalanması zorunluluğu hale getirilmiştir.

5- Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlanmıştır.

6. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara, meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecektir.

7. Çıraklık eğitim programı ile meslek liseleri alan/dal programları birbirleriyle eşleştirilmiş ve farkındalıklar giderilmiştir.

8- Çıraklık eğitimlerine devam eden gençlerimiz, haftada 1-2 günlük okullardaki teorik eğitimin yanında, gerçek istihdam ortamlarında yaparak-yasayarak beceri eğitimine devam edeceklerdir.

9- 18 yasını doldurmuş bireylere, yıl boyunca mesleki eğitime kayıt hakkı sağlanmıştır. temeli üzerine inşa etmek kaçınılmazdır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: CEVDET ÇETİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam