reklam
reklam

İSAROD’un Savaşçı Başkan Adayı Hasan Hüseyin Arslan

Eklenme Tarihi: 4 Şubat 2018, Pazar - 13:00   Okunma Sayısı: 214584

 

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenci servis taşıtları ile personel (kamu–özel) servis taşıtlarının; mevcut ve planlanan toplu taşıma sistemiyle bütünleşmiş, sürdürülebilir, denetlenebilir, standart ve kriterleri belli olan taşımacılık sistemi dâhilinde çalıştırılması amacını taşıyan işlere servisçilik denir. 

Bundan 25- 30 yıl kadar önce çocuklar yada işe gidenler toplu taşıma ya da kendi araçları ile okullarına yada işlerine giderken,  80 milyona ulaşan halkımızın öğrencileri de artmakta ve artık servisler zorunlu hale gelmiş durumdadır. 

Basında, televizyonda yada yakın çevremizde servisler ilgili bir çok sıkıntı yaşayan kişilere şahit olmuş durumdayız. Bu gün bu konuya değinmek ve de İSAROD’un ilk Başkan adaylığını açıklayan Hasan Hüseyin Arslan’ın sizlere tanıtmak istiyorum. Kendisini tanımadan önce  servis camiası içerisindeki sorunlara kısaca değinmek isterim. Bu sorunlar  Tur şirketleri, Okullar – veliler ve Belediye olmak üzere   3 ayrı koldan incelenebilirler.

Tur şirketleri 

En önemli sorunlarında başında gelmektedir. Servis işi alınacak şirkeler servisçi ile anlaşma yaparken sözleşmesini tamamen kendisine uygun şekilde yaptırımlar ile doldurmakta ve servis  işi fiyatlarını minimum düzeyde tutmaktadır. Ve herhangi bir zam veya mazot fiyatlarında ki artışta bunu servisçiye yansıtmamaktadır. Ayrıca bence yasal olmayan ve belgelenmemiş kesintiler yapmakta  servisçiyi hem zor durumda bırakmakta hem de disipline etmektedir. Şöyle ki daha faturayı kesmeden KDV’ sini bile hesaplamadan %3 veya kendisinin belirlediği oranda kesintiyi yapmakta ve daha sonrasında da 30 TL ile 250 TL arasında hakkedişlerden kesmektedir kendilerine göre iş güvenlik eğitim parası veya cezai uygulama olarak adlandırmaktadırlar. Mazot kartı vererek mazotu kendilerinin anlaşma yaptıkları yerlerden almamız içinde büyük bir baskı ile karşılaşmaktayız. Eğer ki almaz isek yine cezai işlem hazır.

Okullar ve  veliler

Okullar başlı başına ayrı bir sorun kendi bünyeleri içinde oluşturdukları servis şeflikleri ile hem kar etmekte hem de eziyet etmektedirler. Yine sözleşmeleri kendilerince hazırlanmakta yine keser gibi tek taraflı maddelerden oluşmakta ve yaptırımlarla dolu olmaktadır. Kendilerinin belirlediği cezalar kesintiler yaptırımlar bulunmaktadır. Fiyatları kendileri belirlemekte belediyenin fiyat politikası ile bir alakaları bulunmamaktadır. Güzergahları velilere göre düzenlemekte servisçinin kazancına olacak herhangi bir uygulama bulunmamaktadır.

Veliler saatler konusunda ısrarcı olmakta İstanbul trafiğini dikkate almamaktadırlar. Eğer kendileri çözemezlerse okul şeflerine veya müdürlere şikayette bulunurlar ve yine yaptırımlar devreye girer.

Belediye 

UKOME’nin belirlemiş olduğu hemen hemen hiçbir şey tur şirketlerinde ve okullarda geçerli değildir. Servisçi için yararlı olan şeylere şirketler uygulamamaktadırlar. Birçok yeni düzenleme hazırlanmaktadır 3 nokta emniyet kemerleri kamera sistemi koltuk sensorları gibi bunlar çok güzel hazırlıklar ama bize bunun karşılığında fiyatlarımızda bir artış yapılmamakta sadece istenmektedir.

 

Bence bu yeni uygulamalardan önce servis aracı kullanan arkadaşları iyi bir analiz ile elemek bu iş için uygun olmayan herkesin işine son vermek gerekmektedir. Bu işe önem vermeyen dikkatli olmayan ve daha birçok haberlerde izlediğimiz nahoş davranıştaki kişilerin elenmesi ile daha iyi ve verimli bir sektör olacağına inanmaktayım. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın İstanbul’da ki servis araçlarına plaka sözü vermesiyle başlayan ama bir türlü plaka alamayan servisçiler haklarını alabilmek için odada yönetim değişikliğine gidilmesi konusunda hazırlıklar başlatıldı. Binlerce serviscinin desteğini arkasında alan Çekmeköy’den servisçi Hasan Hüseyin Arslan başkanlık için  adaylığını açıkladı. Servisçilerin haklarının taşeronlar tarafından yenildiğini dile getiren Hasan Hüseyin Arslan,  bu sorunların aza indirilmesi yada tamamen ortadan kaldırılması adına İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanlığı seçimi için  çalışmalarına hız verdi. (İSAROD)  başkanlığı seçimi için  adaylığını açıklayan Hasan Hüseyin Arslan ile yaptığım söyleşide şunları dile getirdi. 


Servisçilerin hakları gasp ediliyor...

İSAROD Başkanlığı binlerce üyesi olmasına rağmen asli görevinden uzaklaşmış durumda olduğunu tüm servisçiler bilmektedir. Bugün, İstanbul trafiğinin yükünü ve güvenliğini servisçiler çekmektedir. Binlerce servis araçlarımız işçi, memur ve öğrenci taşımaktadır. Bugün, taksiciler, dolmuşcular, otobüscüler hatta kamyoncular vs. tüm sosyal hakları bulunurken servisçilerin hakları taşeronlar tarafından adeta gasp edilmiş durumda olduğu görülmesine rağmen İSAROD olarak çözümsüzlüğe göz yumulmaktadır.

Bu yük vatandaşlarla bizim yani servişçilerin üzerindedir...Servisçilerin sorunlarına çözüm bulunamadığı takdirde bu yük sadece bizim sırtımızda kalmayacaktır, dün vatandaşların ve şirket sahiplerinin üzerlerine nasıl yansıdıysa bugün de katlanarak aynısı olduğu gibi yarın daha da çekilmez bir hal alacağı net görülmektedir. Vatandaşlarımızın, şirket sahiplerinin, öğrenci velilerin, işçi ve memurlarımız ile servisçilerimizin bu yükü daha fazla ağırlaşmadan çözüm üretilmelidir. Bu söylemde kaldığı sürece ülke ekonomisindeki kayıp vatandaşın cebindeki kayıp büyüyeceği net bilinmelidir.


Sorunlara köklü çözüm bulabileceğimi taahhüt ediyorum...

Bir servisçi olarak vatandaşların, öğrenci velilerinin, şirket sahiplerinin ve servisçi arkadaşlarımın sorunlarını yakından bilip gördüğüm için başkan adayı olarak kendim ve yönetime getireceğim kişilerle birlikte bu sorunlara köklü çözüm bulanabileceğini söylediğim gibi aşağıda belirttiğim konuları da çözeceğime taahhüt ediyorum.


Ulaştırma Bakanlığı ve İBB gerekirse mahkemeye verilecek...

Servisçilerimizin büyük sorunu olan plaka tahdidinin gerçekleşmesi için gerekli çalışmalara hız verileceği gibi İSAROD olarak, Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi mahkemeye verilerek hukuksal mücadele başlatılacaktır. Bu sivil toplum olarak yani İSAROD olarak üyelerin hakları hukuksal alanda istenilecektir.


Özel okullar ile devlet okulları ile dershanelerin servislerinin durumu...

İSAROD olarak çalışmalara ağırlık verilerek, servisçilerimizin haklarının taşeron firmalar tarafından gasp edilip servisçilerin yüklerini azaltacak çalışmalara gidilecektir. Servisçilerin üzerinde ki yük görünenden çok fazla olduğu için bir çok servis çalışanlar çıkılmaz sorunlar altında ezildiği için psikolojik dengelerinin bozulma noktasına gelmiştir. Bu yüzden İSAROD olarak devlet ve özel okul ile dershanelerin hizmetlerinin direkt servisçilere verilmesi konusunda çalışmalar başlatılacaktır. Böylelikle fiyatların yüzde 30-40 indiği gibi vatandaş rahatlayacak servisçilerinde aynı oranda kar oranları yükselecektir.

Aidat ücretlerinin yüksekliği kamburunu sırtımızdan atacağız...

İSAROD’un yıllık aidat ücretinin yüksekliği nedeniyle servisçilerimizin üzerinde büyük kambur oluşturacağı için bu ücretin makul seviyeleri indirilmesinin sağlatılmasını isteyeceğiz. Yine aynı şekilde oda faaliyet belgesinin ücretsiz olması sağlatılacağı gibi İstanbul’da her ilçede bir servis odası ofisi bulunması sağlatılacaktır. Böylelikle servisçilerimizin sorunlarına anında ulaşılacağı gibi alan çalışmaları aktif hale getirtilecektir.


Amacım servisçilik mesleğini özenilen bir meslek haline dönüştürmek...

Servislerin tek tip sözleşmelerine fiyat listesi eklenmesi sağlatılacaktır. Bu yasal hak olduğu için UKAME bunu yapmazsa hukuksal yollardan mücadele devam edilecek ve mahkemeye verilecektir. Yine aynı şekilde servislere belli disiplinize kurallar getirtilecek mesleki kariyerin yükseltilmesi konusunda eğitim çalışmalarına da ağırlık verilecektir. Servisçilik özenilen bir meslek haline getirtilecektir.


Başkan seçilirsem maaşımı bağışlayacağım...

Hasan Hüseyin Arslan olarak İSAROD Başkanı seçildiğimde maaşımın tamamının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Çocuk Esirgeme Kurumları’na bağışlayacağımı taahhüt ediyorum. Bunu da tüm üyelerin net görmesi için makbuzlarıyla paylaşım sitelerinde yayınlanmasını sağlatacağım.

Kendisi de servisçilerin içerisinden gelmiş ve halen görevini yapmakta olan ve bu sıkıntıları yakından yaşayan biri olarak büyük çabalar ile sorunların aza indirilmesi ve de tamamen ortadan kaldırılması adına çalışmalarını sürdüren Hasan Hüseyin Arslan beye ben de çalışmalarında başarılar diler bu seçimin hem kendileri hem de tüm servis kullananlara hayırlı olmasını dilerim. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam