reklam
reklam

Vedat Günyol Deneme Ödülü için yarışmacılar belirlendi

Eklenme Tarihi: 18 Aralık 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 157199

İSTANBUL

Yarışmanın yürütme kurulu toplanarak, bu yıl 1 Temmuz’da başlayıp 30 Kasım’da sona eren başvuruları değerlendirdi ve ‘Vedat Günyol Deneme Ödülü 2017’de”  yarışmak üzere 55 eser belirleyerek seçici kurula gönderdi. Yürütme kurulunda ise Adem Uçar, Aydın Ergil, Celal Ülgen, Muharrem Semir, Mustafa Köz, Nesim Ovadya İzrail ve Rengin Cemiloğlu yer aldılar.

Vedat Günyol’u gelecek kuşaklara tanıtmak ve deneme alanındaki çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlenen "Vedat Günyol Deneme Ödülü", bu yıl da Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı'nın desteğiyle Vedat Günyol’un doğum günü olan 6 Mart veya bu tarihe yakın bir tarihte sahibini bulacak. 

Seçici kurulda ise; Celal Ülgen, Cengiz Bektaş, Gökhan Yüksel, Haluk Hepkon, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan ve Uğur Kökden’in yer aldığı yarışmada ödül alan eser, bir kitap olabilecek hacim ve biçimde olması halinde yayımlanacak ve birinci olan yazar 5 bin TL ile ödüllendirilecek.

Adem Uçar “ Deneme Türü Yoğun İlgi Görüyor”

Konuyla alakalı olarak gazetemize özel bir açıklama yapan Kartal Belediyesi Kültürel İşlerden Sorumlu Müdürü Adem Uçar ise Vedat Günyol Deneme Ödülü’nün bu sene daha da çoğalan bir ilgiyle karşılandığını bunun da Deneme türüne gösterilen ilginin bir sonucu  olduğunu söyledi. Uçar ayrıca;  Vedat Günyol Deneme Ödülü’nün Mart ayı içerisinde sahibini bulacağını söyledi. 

Vedat Günyol Hakkında

16 Mart 1911'de İstanbul'da doğan Günyol;orta öğrenimini 1934'de St. Benoit Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirir. İlk çevirilerini üniversite yıllarında yapar. 

Paris'te başladığı Devletler Hukuku doktorasını 2. Dünya Savaşı yüzünden yarım bırakmak zorunda kaldı ama 10 yıl sonra geri dönerek tamamladı. Paris'te bulunduğu sürede Halide Edip Adıvar ve eşi Adnan Adıvar ile yakın dost oldu.

Halide Edip Adıvar ile ortak çeviriler yapmış; 1941'de Cemal Nadir Güler ve Arkadaş adlı haftalık çocuk dergisini yayınlamıştır. Şirket-i Hayriye ve Yücel dergilerinde çevirmenlik yaptı.İstanbul Hukuk Fakültesi'nde amme hukuku asistanlığı ve Fransızca okutmanlığı (1939-40); Vefa Lisesi (1940) ve Gedikpaşa Ortaokulu'nda Fransızca öğretmenliği; Ankara MEB'de neşriyat müdürlüğü ve tercüme bürosu üyeliği (1942-50); aynı tarihlerde Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi'nde ve İtalyan Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği (1950); Banko Di Roma'da hukuk müşavirliği (1955-60) görevlerinde bulundu. 1950'de İstanbul barosuna 2550 sicil numarası ile kaydoldu, 8 yıl avukatlık yaptı. 1962 yılında Çan Yayınlarını kurdu. 1972 yılında İstanbul Erkek Lisesi Fransızca Öğretmenliğinden emekli oldu. Bir çok ansiklopedide edebi kurul üyeliği yapmıştır.

Günyol son olarak; Özel Marmara Radyo Televizyon ve Gazetecilik Anadolu Teknik Lisesi'nde İnsan Hakları ve Demokrasi dersleri vermiş ve arşivini Maltepe Üniversitesine bağışlayarak; Maltepe Üniversitesinde Vedat Günyol Kitaplığının açılmasını sağlamıştır. 

Vedat Günyol’u gelecek kuşaklara tanıtmak ve deneme alanındaki çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlenen "Vedat Günyol Deneme Ödülü" yaklaşık iki senedir Türkiye Yazarlar Sendikası, Kartal Belediyesi,Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı'nın desteğiyle sürmekte. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZAFER YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam