reklam
reklam

Tasfiyedeki şirkette hukuki denetim var mı

Köşe Yazarı: MEHMET DURU   Eklenme Tarihi: 3 Haziran 2024, Pazartesi - 17:09   Okunma Sayısı: 29652

Değerli okurlarımız; Tasfiyesi tamamlanan şirketin incelenmesine hukuken imkan bulunamayacağından, hükmü şahsiyeti sona ermiş bir şirketin defterlerinin “ibraz edilme yükümlülüğünün yükletilmesi “de söz konusu olamayacaktır. Şöyleki; a)Kişiler hukuku uyarınca, usulüne uygun olarak tasfiyesi tamamlanmış ve ticaret sicilindeki kaydı silinmiş olan tüzel kişilerin hukuken varlığından söz edilemeyeceğinden adlarına vergi salınması ve ceza kesilmesi de mümkün değildir.

b)Tasfiye edilerek tüzel kişiliği sona eren şirketin kanuni temsilcinin sorumlu tutulabilmesi için borcun tüzel kişiliğin hukuk aleminden kalkmadan önce tarh, tahakkuk, ve tebliği ile kesinleşmesi gerekmektedir. d) 213 sayılı V.U.K da 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda tasfiyesi sonuçlanan şirket vergi borçları için kanuni temsilcisi veya tasfiye memuru adına tarhiyat yapılabileceğine, başka bir ifadeyle ihbarname düzenleneceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

C) Bu aşamalar usulüne uygun olarak tamamlandıktan sonra ise borcun kanuni temsilciden ancak ödeme emri ile takibi mümkün bulunmaktadır. 2024 yılı Bahar Dönemi, Vergi Dairesi Teftiş Programı başladı. Meslek gruplarının temsilcilerinin, Vergi daireleri ile ilgili sorun ve şikayetlerini, Vergi daireleri içinde yer alan teftiş odalarına gidip, Müfettişlere anlatmaları sorunların çözümü noktasında önemlidir. Paylaşmış olduğu bilgilerden dolayı Sn. Erol Altunoğlu hocamıza çok teşekkürlerimizi iletiyoruz.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam