reklam
reklam

Tophane

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2022, Çarşamba - 10:10   Okunma Sayısı: 50512

Daha önce gümrük sahası içinde kalan ve gezilip görülemeyen Tophane Saat Kulesi, meydana alınarak herkesin görebileceği bir konuma getirilmiş. Ben resimlerini çekerken çok sayıda yabancının da bu saat kulesinin resimlerini çektiğini gördüm.

 

 

Saat Kulesi, Tophane Kışlası önünde ve II. Mahmud’un yaptırdığı Nusretiye Camii’nin (1822-1826) güneyinde bulunmaktadır. Eskiden deniz kenarında olduğu bilinmektedir. Yapının kaidesindeki güney pencere üzerindeki tuğradan kulenin Hicri 1264/Miladi 1848-1849’da Sultan Abdülmecid tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Goodwin yapının mimarının Bali Balyan olduğunu öne sürer.

 

Aşağıdan yukarıya doğru incelen yaklaşık olarak 15 metre yüksekliğindeki kule, saçak şeklindeki üç sıra enine silmeyle dört kata bölünmüştür. En alt katın köşelerinde ikişerli sütunlar kırık saçağı taşır.

 

Sütunlar arasında yuvarlak kemerli kapıdan kuleye çıkılır. İkinci katın köşelerine birinci katta olduğu gibi ikişerli sütun yerine üzeri yivli silmeler getirilmiştir. Silmeler İyon başlıklarla taçlandırılmıştır.

 

Silmelerin ve ortasındaki dikdörtgen pencerelerin üst köşeleri küçük konsollarla üzeri Segment kemerli saçaklarla taçlandırılmıştır. Üçüncü katın da planlanış bakımından diğer iki kata benzerliği görülür. Köşelerinde kabartma şeklinde bitkisel süslemeler ile ortasında yuvarlak kemerli pencereler yer alır. Pencere kemerleri silmelidir.

 

Üzeri kubbeyle örtülü dördüncü kat ise ortasında yuvarlak saat kadranları ve kenarlarında volütlü konsollar bulunur. Konsolların üzerinde birer yuvarlak top vardır. Saat kadranlarının altında kornet motiflerine rastlanır.

Tüm süslemeler ampirik özelliklidir. Eskiden dört cephesinde saat varken bunlardan ikisi sökülmüştür. Kalan saat kadranının üzerinde eski Türkçe Zenith yazısı okunur.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam