reklam
reklam

İstanbul Maratonu Heyecanı 42.Kez Yaşandı

Köşe Yazarı: CEVDET ÇETİN   Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2020, Cumartesi - 12:09   Okunma Sayısı: 226392

Değerli okurlarımız, ilk defa 1978’de yani bundan 42 yıl önce 11 kişinin girişimiyle başlayan ve Boğaziçi’ni sporla buluşturan anlamlı bir etkinlik olan İstanbul Maratonu’nun 42. Yarışmasına 8 Kasım Pazar Günü tanık olduk. "Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu" unvanını taşıyan Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) tarafından "altın kategori"de gösterilen maraton , tarihinde ilk kez Avrupa yakasından Asya’ya doğru koşuldu. Pandemi kuralları gözetilerek özel bir parkur düzenlemesiyle gerçekleştirilen tarihi maratonun bir diğer “ilk”i de sporcuların 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden 2 kez geçmeleriydi.

Bu yıl halk koşusu ve seyircinin olmadığı maratonda paten, tekerlekli sandalye ve elit atlet kategorileri için 5’er dakika arayla start verildi.

Başlangıç ve bitiş çizgilerinin aynı noktada yer aldığı maratonda yarışmacılar, Yenikapı’dan yola çıkarak Karaköy, Beşiktaş ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçti. Altunizade Kavşağı’ndan u dönüşü yapan yarışmacılar, bitiş çizgisine doğru 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden tekrar geçti. Sırasıyla Beşiktaş, Karaköy, Balat, Eminönü ve Sirkeci’den geçen yarışmacılar, Yenikapı etkinlik alanında yarışı tamamladılar.

2020’deki yarışa Aktif Bank’ın bir markası olan N Kolay markasının sponsor olduğu maratonun başlangıcını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ve oğlu Semih İmamoğlu ile İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Spor A.Ş. Genel Müdürü Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar ve yarış sponsoru Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer ile protokol beraber verdiler. Maratonun startı, önceki yıllardan farklı olarak, pandemi önlemleri kapsamında Yenikapı’dan verildi. İlk olarak sırasıyla paten ve tekerlekli sandalye yarışlarının startı verilirken, 42 kilometrelik Elit Erkek ve Kadın yarışmalarının startı öncesinde İzmir’de yaşanan depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu.

Başlangıç öncesi katılımcılara hitaben konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, yaptığı konuşmasında dünyada iki kıta arasında koşmayı sağlayabilen tek maraton olma özelliğine sahip İstanbul Maratonu’na katılmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Erten sözlerine söyle devam etti, “Maratonda bu sene ilkleri yaşıyoruz. Bir tanesi, ilk defa Avrupa’dan Asya istikametine koşulacak olması. Diğeri de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün üzerinden iki defa koşulacak olması bir ilki yaşamamıza yol açıyor. Yine pandemi tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda sporcuyla bu faaliyeti icra ediyoruz. 45 ülkeden 400’e yakın kadın ve erkek sporcu ve yine Bin 900 civarında da Türk sporcunun katılımıyla bu faaliyeti icra ediyoruz.

Pandemi tedbirleri kapsamında seyircisiz olarak icra edilecek olan bu faaliyet Türkiye’nin en büyük sanal koşusunu da içinde barındırıyor. Önümüzdeki süreçte pandemi koşullarının da aşılmasıyla beraber çok daha geniş katılımlı aktiviteler yapılabilecektir. Maske, mesafe, hijyen, güvenlikli ortam ve HES kodu gibi pandemi tedbirleri açısından da üst düzey bir organizasyon. Tüm sporculara başarılar diliyor, hayırlı uğurlu olsun diyorum.”

Yarış öncesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Maratonu’nun dünya çapında bir organizasyon olduğunu belirtti. Organizasyonda emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Böylesi güzel bir organizasyonda bütün hassasiyet, Kovid’e dönük bütün hassasiyet gözetilmiştir. Tabi gönül isterdi yüz binlerce İstanbulluyla beraber köprüde bu koşunun startını verelim. Ama dünya ve ülkemiz, böylesi önemli bir süreçten geçiyor. Umarım, seneye bütün sorunlarını aşmış İstanbul’umuzda yüz binlerle yine aynı startı veririz. Katılan bütün konuklarımıza, İstanbul milletvekillerimize, CHP İl Başkanı’mıza, bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

İmamoğlu çifti ve beraberlerindeki heyet, daha sonra yarışmacıların bu yıla özel 2 kez geçiş yapacakları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne geçti. Köprü üzerindeki 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nı ziyaret eden İmamoğlu çifti , hain darbe girişiminde şehit düşenlerin isimlerinin yazılı olduğu alanda dua ettiler. Daha sonra muhteşem İstanbul Boğazı manzarası eşliğinde köprüyü adımlayan İmamoğlu çifti, zaman zaman yürüdü, zaman zaman da koştu. Kendisine ‘Geçmiş olsun’ dileklerini ileten yarışmacıları selamlayan İmamoğlu, köprü üzerinde yürüyerek yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

“Burada yine her sene olduğu gibi Asya’dan Avrupa’ya iki kıtanın birleştiği yerde, hem barış adına hem dostluk adına hem sağılık adına, bütün güzel duygular adına, yüz binlerce vatandaşımızla yürüyerek geçelim; ama ne yazık ki Kovid-19 buna mani oldu. Olsun, sağlık koşullarını sağlayarak sporcularımıza geçiş imkânı sağladık. Bu yıla özgü, sporcular, ilk kez hem Avrupa’dan Anadolu’ya geçecekler hem sonra tekrar Anadolu’dan Avrupa’ya geçecekler. Yani iki kez köprüden geçmiş olacaklar. Çok kıymetli ve özel bir an, onlar adına. İstanbullu hemşehrilerimizle inşallah seneye, bu Kovid sürecini de akılla, bilimle aşarak, yine o coşkuyu burada yaşatalım istiyoruz. Bugün bu maratonun, İstanbul’un olimpiyat ruhunun kıvılcımı olduğunu düşünüyorum. İstanbul’a olimpiyatta çok yakışır. Çünkü İstanbul, spor kültürü olan insanlarla dolu bir şehir. Bunun da en güzel simgesi, bu koşu. Umarım, ilerleyen dönemlerde, en yakın, en kısa dönemlerde İstanbul’a olimpiyatları hep beraber kazandırırız.”

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar da Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında maratonu gerçekleştirdiklerini belirterek; “Pandemi ortamında bugüne kadar Türkiye'de yapılan bütün organizasyonların en büyüğü olan N Kolay İstanbul Maratonu'muz tamamlandı. Maraton ciddi bir katılımla, sağlık, maske ve mesafe ile alakalı çok kararlı bir duruşla gerçekleştirildi. Çok güzel derecelerle tamamlandı." Dedi.

Tarihte ilk olarak Avrupa'dan Asya'ya bir yarışın gerçekleştiğini belirten Başkan Çintımar basın mensuplarına şu açıklamada bulundu;

"Bu sene Boğaz Köprüsü'nden değil de fuar merkezinden başlatılması, pandemi ile alakalı. Sporcuların daha geniş alanda giyinmesi, daha geniş alana yayılması için burada yapıldı. Başından sonuna kadar mükemmel ve güzel oldu. Buradan sonra da sporcularımız devam edecek. Salgın ortamında böyle bir organizasyonda baştan sona en iyi şekilde organizasyonunu gerçekleştiren İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Spor İstanbul Genel Müdürlüğüne, N Kolay Genel Müdürlüğüne, Türkiye Atletizm Federasyonuna, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bütün yetkililerine ve İstanbul Valiliğine teşekkür ediyorum. Burada yarışan dünya çapındaki sporcular ile bizim sporcularımıza teşekkür ediyorum. Pandemi dolayısıyla herkesin farklı düşündüğü ortamda böyle bir organizasyonda yarışmak, burayı güzelleştirmek için herkes elinden geleni yaptı. Bu anlamda teşekkür ediyorum. Çok ciddi bir ilgi vardı. 100 binlerin koştuğu ilgi neyse bugün daha fazlaydı. İstanbul Maratonu büyümeye devam edecektir. Pandemi ortamında zannediyorum dünyada yapılan spor organizasyonları içerisinde en büyüklerinden biri oldu."

Tarihi maratonun kazananları ise erkelerde; Kenyalı atlet Benard Cheruiyot Sang, kadınlarda yine Kenyalı sporcu Diana Chemtai Kipyogei oldu. Ödülleri alan isimler protokolden ödülleri aldılar.

  1. İstanbul Maratonu’nun kazananlarının listesi ise şu isimler oldu; :

Genel klasman Erkekler 1. Benard Cheruiyot Sang, 2. Kimutai Felix, 3. Zewudu Hailu Bekele;

Genel klasman Kadınlar 1. Diana Chemtai Kipyogei, 2. Hiwot Gebrekidan Gebremaryam, 3. Tigist Memuye Gebeyahu;

Türk Erkekler 1. Yavuz Ağralı, 2. Üzeyir Söylemez, 3. Halil Yaşin;

Türk Kadınlar 1. Tubay Erdal, 2. Meryem Kılınç Gündoğdu, 3. Lütfiye Akıncı;

Paten genel kategorisinde 1. Heydari Mohammadamin, 2. Abolf Majidi Abojlou, 3. Suat Kumaş;

Tekerlekli sandalye Erkeklerde 1. Ömer Cantay, 2. Birol Kamar, 3. Muhammet Safa Bakan;

Tekerlekli sandalye Kadınlarda 1. Hamide Doğangün, 2. Zübeyde Süpürgeci, 3. Zeynep Acet

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam