reklam
reklam

EVLİLİKTE EDİNİLEN MALLAR VE DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR NASIL PAYLAŞTIRILIR?

Köşe Yazarı: AV. FATMA TUĞÇE BİLGİN   Eklenme Tarihi: 16 Mayıs 2019, Perşembe - 10:44   Okunma Sayısı: 462629

Ömür boyu sürmek üzere yapılan evlilikler malesef kimi zaman üzücü şekilde son bulmaktadır. Evliliğin son bulması halinde evlilik içinde edinilen malların, paraların kimin olacağı, nasıl paylaşılacağı gündeme gelir? Bilhassa da düğünde takılan altınların nasıl paylaşılacağı, veya takıların parası ile bir eşya (ev, araba vs.) alınmışsa bu eşyanın kime ait olacağı sorunu ortaya çıkmaktadır.

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren Medeni Kanunumuz evlilikte herhangi bir mal rejiminin seçilmemiş olması halinde, edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğunu kabul etmektedir. Yani evlilik birliği içinde tarafların edinmiş oldukları tüm mallar ortaktır, paylaşıma dahildir.

Evlilik öncesinde edinilmiş olan mallar, miras kalmış olan mallar kişisel eşya sayılır. Bu sebeple edinilmiş mal rejimine dahil değildir. Yani bu tür mallar boşanma halinde eş ile paylaşılmayacaktır. Bu kişisel eşya, evlilik içindeyken satılmış ve bedeli ile başka bir eşya alınmış ise yine bu eşya da kişisel eşya sayılacaktır. Satılan kişisel eşyanın bedeli ile müşeterek olarak alınan edinilen bir eşyaya katkıda bulunulmuş ise, boşanma halinde mal rejiminin tasfiyesinde bu bedel talep edebilecektir.

ğünde takılan altınlar kime aittir, nasıl paylaşım yapılır? Yargıtay uygulaması düğünde kadının veya erkeğin üstüne takılmış olması farketmeksizin,erkeğe özgü olanlar dışındaki tüm ziynet eşyalarının kadına ait olduğunu kabul etmektedir.

Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır. (Y.3.H.D.  2014/21125 E.- 2015/17417 K.)

Yargıtay kararlarına göre düğünde takılan tüm altınlar kadının kişisel eşyasıdır. Bu sebeple boşanma halinde kadın, eğer altınlar aynen duruyorsa aynen iadesini, bozdurulup da bedeli ile bir eşya alınmış ise veya koca tarafından başka bir iş için kullanılmış ise bedelinin iadesini talep edebilmektedir.

İletişim : [email protected]

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam