reklam
reklam

VASİYETNAMENİN İPTALİ VE YASAL MIRASÇILARIN DURUMU 

Köşe Yazarı: AV. FATMA TUĞÇE BİLGİN   Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2019, Perşembe - 09:47   Okunma Sayısı: 289721


Medeni kanunumuz yasal mirasçıları ve miras paylarını belirlemiştir. Vefat eden kişi sağlığında herhangi bir malvarlığı paylaşımı veya vasiyetname yapmamışsa, miras Medeni Kanun’un belirlediği oranlara göre yapılır. Kimi zaman miras bırakacak kişi, mirasını kanunun belirttiğinden farklı şekilde paylaştırmak istemekte ve sağlığında vasiyetname ile malvarlığını paylaştırmaktadır.

Miras bırakanın hayattayken yaptığı vasiyetname, mirasçıların miras haklarını ihlal edebilmektedir. Bu durumda mirasçıların vasiyetnamenin iptali veya tenkisi davası açarak, ihlal edilen miras paylarını talep etmeleri mümkündür.

Vasiyetnamenin iptali kanunda sayılan sebeplerle sınırlı olarak mümkündür. Vasiyet edenin ehliyetsiz olması, kanunda sayılan sebeplerle iradesinin sakatlanmış olması, vasiyetname içeriğinin kanuna veya ahlaka aykırı olması, kanunda öngörülen şekilde yapılmamış olması hallerinde vasiyetnamenin iptaline karar verilebilir. 

Vasiyetnamenin iptaline karar verilmesi mirasçıların kanunda öngörülen şekilde miras paylaşımını mümkün kılacaktır. 

Miras bırakan her ne kadar sağlığında malvalığını vasiyetname ile paylaştırma özgürlüğüne sahipse de, bu özgürlüğü yasal mirasçıların saklı payı ile sınırlıdır. Bilindiği üzere  yasal mirasçıların kanunda öngörülen miras paylarının bir kısmı saklı paydır. Vasiyetname ile mirasçıların saklı payları ihlal edilmiş ve vasiyetnamenin iptali sebeplerinden biri de mevcut değilse bu durumda yasal mirasçıların tenkis davası ile saklı payları için miras haklarını talep etmeleri mümkün olacaktır. Vasiyetname ile haklarının ihlal edilmiş olduğunu düşünen mirasçılara, bir avukat aracılığıyla bu davaları açmalarının daha sağlıklı sonuçlanacağını hatırlatmak isterim.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam