reklam
reklam

Cep Herkülü “Naim Süleymanoğlu” (1)

Köşe Yazarı: GAMZE YILMAZ   Eklenme Tarihi: 21 Kasım 2018, Çarşamba - 10:22   Okunma Sayısı: 101697

Tarihin bugüne kadar değin en büyük haltercisi olan Naim Süleymanoğlu’nu yitireli bir sene oldu. Cesareti,mütevazı durusu ve alçak gönüllü olmasıyla Naim Süleymanoğlu arkasında kuşaktan kuşağa aktarılacak bir hikaye bıraktı. Nüfus kağıdına Naum Shalamanov ismiyle kaydolan Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967’de Türk kökenli bir maden işçisinin oğlu olarak Bulgaristan’ın Mestanlı kasabasına bağlı Ahatlı Köyü’nde dünyaya geldi. Annesi Hatice Hanım; babası da Süleyman Bey olan Süleymanoğlu 2 yaşında iken ailesi Ahatlı köyünden ayrılarak Mastanlı şehrine yerleşirler. Babası Süleyman Süleymanoğlu ise Mastanlı - Kırcaali otobüs hattında şoförlük yapmaktadır. Yaşadığı Mestanlı şehrinde yüzme sporuyla ilgilenirken o dönemin Sovyetler Birliği’nde görevli spor müfettişleri tarafından keşfedilen Süleymanoğlu, halter sporuna 10 yaşında başladı. Ancak ;ilk okuldaki Beden Eğitimi hocası Hilmi Bey ‘in de Süleymanoğlu’na olan katkılarını yadsıyamayız.

İlk zamanlarda ailesi bu sporu yapmasına karşı çıkar. Ancak, annesi Hatice Hanım’ın tamam demesiyle hocası Hilmi Bey eşliğinde halter antrenmanlarına başlamıştır. Kısa sürede Bulgaristan genç milli takımına giren efsanevi halterci, bir ay sonra kendi deyimiyle ‘Türk asıllı’ olduğu gerekçesiyle takımdan çıkarılır. Ancak başka bir yatılı okula yazılarak Bulgaristan şampiyonasında 20. oldu ve rakiplerine büyük fark atar. Yetkililer de bu başarısından sonra Naim Süleymanoğlu’nu 2 ay sonra tekrar genç milli takımına almak zorunda kalırlar Daha sonra Bulgaristan şampiyonluğunu elde eden Süleymanoğlu, Bulgaristan milli takımıyla antrenmanlara başladı. Süleymanoğlu 1982 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda henüz 16 yaşındayken ilk dünya rekorunu kırdı ve böylece katıldığı ilk uluslararası turnuvada dünya şampiyonluğunu elde etti.

Kendi ağırlığının 3 katından fazlasını kaldırarak hafif siklette adından söz ettiren bir halterci oldu. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada ‘yılın haltercisi’ seçildi.Bu dönem Süleymanoğlu’un peş peşe önemli başarılara imza attığı bir dönemdir. Yıl 1986. Bulgar hükümetinin Arap ve Türk isimlerini değiştirerek Slavlaştırması sonrası büyük baskı altında kalan Naim Süleymanoğlu’nun ismi de kayıtlara Naum Shalamanov olarak geçirilir. O zaman 19 yaşında olan Süleymanoğlu’nun ailesi ve yakınları o dönemde dönemin Devlet Başkanı Todor Jivkov’un ülkedeki Türk azınlığa karşı zorla asimilasyon politikası uygulamasından dolayı epey etkilenmiştir. Bu olaydan çok etkilenen genç halterci önce İsviçre’ye giderek iki kez iltica başvurusunda bulunur;ancak bu başvurular kabul edilmez. Süleymanoğlu,1986’da Melbourne’e giderek katıldığı Dünya Halter Şampiyonası’nda Avustralya’nın Türk Büyükelçiliği’ne sığınır. Elçilik yarına kadar bekleyip Ankara’dan gelecek haberden sonra bilgi verileceğini söyler. (Devamı yarın)

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam