reklam
reklam

Boğazın incisi Valide Sultan gemisi

Eklenme Tarihi: 3 Ağustos 2017, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 343767

İSTANBUL

Sosyal belediyecilikte öncü belediyemiz  Üsküdar Belediyesi, bir ilke daha imza atarak ‘kaliteli Üsküdar mutlu halkı’ anlayışı ile tüm İstanbullulara kültür gemisini hediye ettiler. 
Sabah 10 civarı Üsküdar iskelede toplandık ve bir sür sonra gemiye davet edildik. Yerelden ulusala, yazılı ve görsel basın ve TV’ler hazır bulunmuşlardı. Üsküdar Belediye Başkanımız sayın Hilmi Türkmen,  geminin yapımında başından sonuna kadar tüm emeği geçenlere plaketlerini takdim ederek teşekkürlerini iletti. Ben de bir Üsküdarlı olarak kendilerine teşekkürlerimi borç bilirim. 
Üsküdar Valide Sultan gemimiz; 2015 yılı sonlarında gezi teknesi olarak dizayn edilmesi planlanmış olup geminin inşasına Mart 2016’da  Tuzla Sedef  Tersaneleri’nde başlanmış. 1.5 yıl aradan sonra yapımı tamamlanıp 1 Ağustos 2017 tarihinde Tuzla Tersanesi’nden teslim alınmıştır. 
Sosyal bir proje olan ve kültür turları yapacak olan gemimizde her gün iki tur yapılacak ve 1- 1.5 yıl içinde denizi görmeyen ve ziyaret etmeyen kimse kalmayacaktır. Geminin yapacağı turlar esnasında bizim olmazsa olmazımız çay ve simit ikram edilecektir. Ayrıca akşamları nikah, mezuniyet törenleri, partiler gibi özel organizasyonlar yapılabilecek. Bu organizasyonlar esnasında keyifli bir gün geçirirken boğazın seyrine doyamayacaksınız.
Biraz da gemimizin teknik özelliklerinden bahsetmek isterim. 
Gemimiz; Sedef gemi inşaat tarafından Tuzla Tersanesi’nde yapılmış olup, Türk bayraklı ve T.C. otoritesinde çalışan milli bir gemidir. Hızı 12, 4 deniz mili olup karadaki 25 kilometre hıza denk gelmektedir. 2 adet ana makine, 2 adet jeneratör, 1 acil durum jeneratörü, manevra gücünü artırmak için 1 adet elektrikli baş pervane, iki katlı gemi için yemek servisinde kullanılmak üzere 320 kg kapasiteli 1 adet yük asansörü bulunmaktadır.
Gemimizin boyu 54 metre olup genişliği 12.80 metredir. Gemide 37 ton temiz su, 30 ton kirli su kapasitesi vardır. Yakıt kapasitesi ise 40 tondur.
Gemi iki katlı olup ana güverte kısmında yan kısımlar boydan boya cam olarak dizayn edilmiş.  Cam ile dizayn edilen yan kısımlardan  gezi senasında boğazı ve kıyıdaki tarihi yerleri seyir etmek çok keyif verecektir. Ana güverte kısmında 350m2 yolcu salonu bulunmakta olup yolcu kapasitesi ise 260 kişidir. Bu kısımda bir büfe bulunmakta ve yapılacak organizasyonlarda kullanılmak için profesyonel ses sistemi mevcuttur. Üst kattaki açık yolcu güvertesi ise 410 m2 alana sahip olup yolcu kapasitesi 580 kişidir.
İstanbul’un tüm ilçelerindeki halkına  hizmet verecek olan Valide Sultan gemimiz, düzenledikleri geziler esnasında iki rehber kıyı boyunca gezilen tarihi yerleri bizlere tanıtacaklar. 
 Belediye başkanımız sayın Hilmi Türkmen olmazsa olmazımız güvenlik ve konfordur ve bu gemi kültürel gzilerin yapılacaüı bir gemi olduğu için bu şekilde tasarlandı. Ayrıca,  Hedefin 2018 yılında Boğazla buluşmayan Üsküdarlı kalmaması olduğunu söyleyen Türkmen, ‘’Boğaz turları rehber arkadaşlarımız eşliğinde olacak. Bizim hedefimiz 2018 yılında Boğazla buluşmayan Üsküdarlı kalmamış olması. Bu gemide verilecek bütün hizmetler ücretsiz. Biliyorsunuz bizim geleneğimizde Boğazda martılara simit atmak var. Bu gemide simit ve çay bedava. Gelen misafirlerimize taze çay ve simit ikramlarımız olacak. Bunların yanında bu gemi yüzen bir sosyal tesis niteliğinde. Gemimiz de nikah, düğün, nişan törenleri de yapılabilecek. Aynı zamanda gemimiz ilk Boğaz turuna şehit yakınlarımız ve gazilerimizle çıkacak.’’
Önce Üsküdarımıza sonra tüm İstanbullulara bu özel gemiyi hediye eden önce Üsküdar belediyemize ve başkanımız sayın Hilmi Türkmen’e, geminin yapımında emeği geçen Sedef Gemi İnşaat adına Nevzat ve Metin Kalkavan ve gemi yapımında emeği geçen tüm çalışanlara, bize bu güzel eseri kazandırdıkları için herkes adına teşekkür ederim. 

 

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam