reklam
reklam

Engelliler için dev işbirliği

Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2017, Salı - 09:00   Okunma Sayısı: 156052


İSTANBUL

Açılış; ANAFOD Başkanı Baytekin Kara ,eğitmenleri ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Dernek Başkanı Bülent İnce, engelli üye ve aileleriyle gerçekleşti. Açılışta; Maltepe Belediye Meclisi Üyesi ve  Engeliler Komisyonu Başkanı Tülay Düztaş, Maltepe Belediye Meclisi Üyeleri Mehmet Ayvataş, Adile Çinar ve Cevizli Mahallesi Muhtarı Fikret Birdal da bulundular.
Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği Bülent İnce; “Sanat ve kültür alanında da engelli arkadaşlarımızın etkin olmasını istiyoruz. ANAFOD ile işbirliği halinde engelli arkadaşlarımızın fotoğraf sanatıyla buluşmasını istedik” 
Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği Bülent İnce gazetemize yaptığı açıklamada engellilerin sosyal sürece katılması için   çabaladıklarını belirterek  şunları  söyledi;
“Engelli arkadaşlarımızın sosyal sürece katılması için üç temel sorun tespit ettik. Birinci sorun istihdam, ikincisi eğitim, üçüncüsü ise sanat ve kültürel çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu üç unsurun hayata geçmesi halinde engelli arkadaşlarımızın sosyal sürece daha iyi katılacağına inanıyoruz. Bizim bu çalışmalarla alakalı istihdam anlamında bir atölyemiz var. Engelli arkadaşlarımız burada çalışarak maaş alıyorlar, sigortaları da yatıyor. Ürettikleri ürünler hakkında kamuoyundan da olumlu tepkiler alıyoruz. Eğitim anlamında ise engelli üniversite öğrencilerimize burs veriyoruz. Bir sonraki aşamada sanat ve kültür alanında da engelli arkadaşlarımızın etkin olmasını istiyoruz. ANAFOD ile işbirliği halinde engelli arkadaşlarımızın fotoğraf sanatıyla buluşmasını istedik. Buradaki çalışmamızın en temel şekli şu ki; engelli arkadaşlarımıza derneğimizde yaklaşık 1 yıl eğitim verilecek. Burada hafif mental zihinsel engelli ve ortopedik engelli arkadaşlarımız ile fotoğraf çekme yeteneğine sahip engelli arkadaşlarımız eğitim alacaklar. Yaklaşık bir yıl eğitim aldıktan sonra arkadaşlarımızın çektikleri resimler arasından seçmeler yapılacak. Seçilen resimler ve fotoğraflar bir sergi düzenlenerek kamuoyuna tanıtılacak. Sosyal medya ve diğer medya mecralarında kullanılacak. Kentin bütün ilçelerinde bu sergiyi yapmak istiyoruz. Ayrıca bu sergiyi katalog haline getireceğiz. Bir de kitap halinde bastırmayı düşünüyoruz. 
Biz engelli arkadaşlarımızın sanatın o geniş vizyonu ve yaratıcı özelliğiyle buluşmasını istiyoruz. Böylece iyi bir engelli profili ortaya çıkacak. ANAFOD bize teknik anlamda hoca ayarlayacak ve engelli arkadaşlarım bu bilgilerden yararlanmış olacak. Bu çalışmamızda bize büyük yardımları dokunan ANAFOD’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bizi adeta bu işin içine ittiler. Sağ olsun Ünal ve Baytekin Bey bizi bu anlamda bolca motive etti. Bir sivil toplum kurumunun nasıl olması gerektiğini de gösteren önemli bir çalışmaydı. Herkese tekrardan çok teşekkür ediyorum” 
İstanbul Anadolu Yakası Fotoğrafçılar Derneği Başkanı Baytekin Kara : 
‘’Fotoğrafı önemsiyorum ve seviyorum hatta iddia ediyorum ki bu çalışmaya gönlünü veren herkes sergi bittikten sonra bile fotoğraf çekme sevdalısı olacak.”
İstanbul Anadolu Yakası Fotoğrafçılar Derneği Başkanı (ANAFOD)  Baytekin Kara gazetemize yaptığı açıklamada ise  engellilerin yararı  için yeni bir faydalı ve güzel bir çalışma daha yürüttüklerini belirterek  “ Daha önce de engelli bireylerin toplumda hak ettikleri yeri elde edebilmesi için bir takım güzel ve faydalı çalışmalar yürütmüştük. Biz engelli arkadaşlarımızın kültür-sanat alanındaki çalışmalarının Maltepe’ye taşınması için daha önce çalışmalar yaptık. Bunlardan bir tanesi İzmir’de Ali Yarar diye bir arkadaşımızın bireysel çalışması oldu. Bu arkadaşımız omurilik felci yüzünden boynundan aşağısı tutmayan bir bireydir.
Buna rağmen fotoğrafla bir bağ kurmuş, bireysel fotoğraf sergileri açıyor. Onun yaptığı çalışmalardan bir tanesini iki yıl önce Maltepe’ye taşıdık. Kendisi de bütün güçlüklere rağmen açılışı bizimle beraber yaptı.
Bu iş bir duyarlılık çalışması fakat bunu tek başına değil partnerlerle birlikte yaptığımızda ortaya daha sağlam bir çalışma çıkıyor. Şimdi yapacağımız şey hakkında genel hatlarıyla ilgili bilgi vereyim. Her hafta Pazar günleri burada saat 16.00’da buluşacağız. Katılmak isteyen bütün arkadaşlarımız davetlidir. ANAFOD’dan teknik olarak size destek olacak arkadaşımız Nilgün Hanımdır. Ben de bu çalışmalara katılacağım. Burada belediyeden ve başka şekilde alacağımız katkılarla birlikte fotoğraf çekme performansını artırmak için çekim yerlerine gideceğiz. Yani hep birlikte alan taraması yapmış olacağız. Sizlerle birlikte bütün ilişkili olduğumuz yerlere birlikte gitmeye çalışacağız. Her pazar günü buluştuğumuzda ilk yarım saati geçen hafta çektiğimiz fotoğrafları değerlendirmekle geçireceğiz. Bu süre zarfından sonra ortaya çıkacak fotoğraf havuzuyla sergi, katalog gibi sunumlar yapacağız. Çalışma takvimini önümüzdeki haftadan itibaren başlatıyoruz. Gidilecek gezi yerlerini önceden planlayıp size bildireceğiz. Bu çalışmada yer alacak bütün arkadaşlarımızdan oluşan bir Facebook grubu oluşturacağız. Bu grupta hem iç haberleşmeyi sağlayacağız hem de ürettiğimiz fotoğrafları belli ölçüde oralarda paylaşacağız. Bu işin ekip yanına çok kafayı takmamanızı öneriyorum. Çoğunlukla herkes akıllı telefon kullanıyor ve bunların da belli bir düzeyde fotoğraf çekme kapasitesi var. Bunlarla çekilen fotoğraflarla da sergi açılır. Destek fotoğraf makinelerini elimizden geldiğince sağlamaya çalışacağız. Diliyorum ki her şey çok güzel olacak. Fotoğrafı önemsiyorum ve seviyorum hatta iddia ediyorum ki bu çalışmaya gönlünü veren herkes sergi bittikten sonra bile fotoğraf çekme sevdalısı olacak. Hepinize teşekkür ederim.” 
Fotoğraf Atölyesine katılmak için  EYDD Dernek Merkezine veya telefon yoluyla başvuru yapılabiliyor 
Engelliler İçin  düzenlenen Fotoğraf Atölyesine katılmak isteyenler ya EYDD  dernek merkezine ya da 0216 352 41 10 numaralı telefondan başvurularını yapabilecekler. Çalışmalar yıl boyunca sürecek. 

Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam