reklam
reklam

Seyri Keyiflim - Vizyonda bu hafta

Eklenme Tarihi: 21 Aralık 2023, Perşembe - 22:09   Okunma Sayısı: 78862
Sinema dünyasının nabzını tutacak olan Seyri Keyiflim'de her hafta vizyona giren seyri keyifli filmlerin tanıtımını bulabileceksiniz. Bu hafta kadrajımıza takılan ilk film, yönetmen Serkan Özasrlan imzası taşıyan ''Güneşi beklerken - Simitçi'' Gerçek bir hikayeden uyarlanan yapımın baş rollerinde Gürbey İleri, Tolga Güleç, Bülent Alkış yer alıyor. Film, hayatını simitçilik yaparak kazanan Zeynel'in 12 Eylül darbesinin yaşandığı gece haksız yere tutuklanıp hapse atılması ve akabinde yaşanan olayları anlatılıyor. Yönetmenliğini Zeki Demirkubuz'un yaptığı ''Hayat'' filmi ise kendisine dayatılan hayatı kabul etmeyip evinden kaçan genç bir kızın hikayesini konu alıyor. Dram filminin baş rollerinde ise Miray Daner, Burak Dakak ve Cem Davran yer alıyor. Haftanın vizyona giren filmleri arasında iki tane Animasyon filmi dikkat çekiyor. Kral olma yolunda bir çok zorlukla mücadele etmek zorunda kalan bir filin hikayesini konu alan İran, Lübnan ve Malezya ortak yapımı ''Kral Fil'', eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için tercih edilebilecek bir seçenek. Hayvanların neşeli dünyasını konu alan bir diğer Animasyon filmi olan ''Kediler Müzede'' yaşadığı şatoyu sel basınca fare Maurice ile antik ve eski bir piyano içine saklanan kedi Vincent'in maceralarını konu alıyor.

Wonka'nın sihirli çikolata dünyası

Konusu Roald Dahl'ın popüler çocuk kitabı "Charlie'nin Çikolata Fabrikası"na dayanan film, dünyaca ünlü bir çikolata fabrikasının sahibi olan Willy Wonka’nın gençlik maceralarına ve fabrikasında çalışan Umpa Lumpa'larla nasıl tanıştığına odaklanıyor. ''Willy Wonka & the Chocolate Factory'' ilk olarak 1971 yılında çekildi. Ardından 2005'de ''Charlie and the Chocolate Factory'' ismiyle yeniden sinemaya uyarlandı. 2023 yapımı Wonka ise en büyük hayali kendi çikolata dükkanını kurmak olan genç Willy Wonka’nın hayallerini gerçeğe dönüştürme hikayesine odaklanılıyor. Bu mücadelede karşısına çıkan çikolata karteli ile mücadelesi ise fantastik müzikal olarak izleyiciye sunuluyor. Kartelin kötü oyunlarının yanı sıra kaldığı otelde tutsak durumuna düşen Willy Wonka'nın en büyük yardımcısı yetim kız Noodle ve onun çikolatalarını çalmaya çalışan ufaklık Umpa Lumpa oluyor. Yönetmen Paul King, kendisiyle özdeşleşen Paddington filmlerindeki o canlı, renkli, enerjik ve bir o kadar da keyifli atmosferi Wonka filmine taşımayı başarmış.

Oyuncuların tamamı komedi dünyasından

Willy Wonka karakteri Birleşik Devletler'in altın çocuğu olarak gösterilen 27 yaşındaki Timothee Chalamet'e verildi. Kendisini 2018'de ülkemizde de gösterime giren romantik drama filmi olan Call Me by Your Name (Beni Adınla Çağır) filmindeki Elio Perlman rolüyle hatırlıyoruz. Genç oyuncuya en iyi erkek oyuncu Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü kazandıran performansı onun adının duyurmasını sağlamıştı. Filmde beni en çok şaşırtan baş rahip rolüyle karşımıza çıkan İngiliz komedi aktörü 68 yaşındaki Rowan Atkinson oldu. Mr. Bean ve Johnny English filmlerinden tanıdığımız ünlü komedyen performansıyla Wonka filmine değer katmış. Ancak rolü biraz daha fazla olabilirdi. İkinci büyük sürpriz Umpa Lumpa rolüyle izleyicinin karşısına çıkan karakter oyuncusu Hugh Grant oldu. Üç kez Altın Küre'ye komedi filmleri ile aday gösterilen Grant, 2001'de kendisine "Peter Sellers Komedi Ödülü"nü kazandıran ''Bridget Jones's Diary''deki performansını aratmayacak bir oyunculuk ortaya koyuyor. 2008 yapımı ''Daima Mutlu'' filminde canlandırdığı Poppy karakteri ile Müzikal dalında Altın Küre En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan İngiliz oyuncu Sally Hawkins'i Willy Wonka'nın annesini rolünde görüyoruz. Ancak bu kadar başarılı bir oyuncu keşke filimde daha fazla görünseydi. Kendisini çok az izleyebildik. Wonka'nın en önemli ikinci karakteri Noodle'ı bir çok dizide yer alan ve aynı zamanda yetenekli bir şarkıcı ve dansçı olan Calah Lane oynadı. Başarılı bir oyunculuk sunmasına rağmen, bu rol için doğru isim miydi? Tartışılır. Bu karakterin, filmin baş kötüsü ki Paterson Joseph'ın hayat verdiği çikolata kartelinin başındaki kötü adam Arthur Slugworth ile akrabalığın olması nedeniyle siyahi olması gerekiyordu. Yani iki karakterden biri siyahi olunca, diğerinin de siyahi olması kaçınılmaz oldu. Slugworth karakteri bence filmin en hayal kırıklığı yaratan kişisiydi. Bu rol için ''Minik Kahramanlar'' filminden tanıdığımız Altın Küre ve Emmy ödüllü Amerikalı oyuncu John Goodman çok yakışırdı. Gerçi 79 yaşındaki Goodman'ı Monte Carlo Televizyon Festivali jüri başkanlığında 180 kilodan 90 kiloya düşmüş olarak görenler gözlerine inanamadılar. Ancak onun havasında sevimli bir kötü karakter iyi giderdi. Bence bu filmin kötü karakteri kesinlikle bir kadın karakter olmalıydı. Ne var ki, Olivia Colman'ın canlandırdığı pansiyon sahibi Mrs. Scrubbit nedeniyle bir filimde iki kadın kötü karakter olmayacağı için ana kötü karakter tercihi erkek oyuncudan yana kullanılmış. Ancak bu kez de neden siyahi oyuncu kontenjanı baş kötü için kullanıldı? sorusu akla geliyor. Mesela siyahi oyuncu kontenjanı Emniyet Amiri için kullanılabilirdi. Genelde de zaten polis, dedektif, FBI ajansı, ordu mensubu gibi karakterleri canlandırması için siyahi oyuncular tercih ediliyor. Bu arada, müzikal komedi dizisi Schmigadoon'dan hatırlayacağımız Keegan-Michael Key, Emniyet Amiri rolünde oldukça başarılı bir performans çizmiş.

İzleyenleri güldüren tatlı bir komedi

Yeniden filmin hikayesine dönecek olursak, her şeyden önce Timothee Chalamet'in hayat verdiği Willy Wonka, geleceğe umutla bakan, annesine verdiği sözü yerine getirmeye ant içmiş, sevimli, iyilik sever, neşeli kendisini izleyiciye sevdiren bir karakter çiziyor. Müzikal sevmememe rağmen, olay fantastik olunca ve bir de işin içine komedi girince sıkılmadan izledim. Oynayan oyuncuların neredeyse tamamının komedi dizileri ya da filmlerinde oynamış tescilli komedyenler olması filmi, dramalıktan çıkartıp, izleyenleri güldüren tatlı bir komediye dönüştürmüş. Filmin bir çok sahnesi güleceğiniz repliklerle dolu.  Her ne kadar sonunda sinema severler duygusallaşıp, ağlayacak kıvama gelse de filmi oldukça başarılı buldum. Bununla birlikte ben senarist olsaydım, Wonka'nın Umpa Lumpa'larla tanışma hikayesini değil de, onları nasıl olup da fabrikasında çalıştırdığını işlerdim. Mesela Wonka'nın peşinden Londra'ya gelen Umpa Lumpa'nın onu kurtarması yerine, yaşadıkları ada meğerse sular altında kaldığı için top yekun Wonka'nın peşine düşen Umpa Lumpalar tarafından kurtarılması ve onun da bu sevimli ufaklıkların hepsini fabrikasında işe almasıyla bağdaşlaştırabilinirdi. Filmin bana göre en tatlı yanı, çikolatanın para verine geçtiği bir dünyada geçmesi. Warner Bros tarafından çok iyi kurgulanan bu filme çocuk filmi demek haksızlık olur. Ama ailecek eğlenceli bir şekilde seyredilebilecek filmlerin başında geliyor. Böylesine güzel bir filmin sonuna sürpriz bir final eklemek iyi olmuş. Ancak bu kesinlikle Noodle ile değil, doğrudan Willy Wonka ile yapılmalıydı. 
Sonuç olarak Wonka, benden geçer not aldı. Seyri keyifli bir film arayanlar için tavsiye edebileceğim bir film. Şimdiden keyifli seyirler.

 

 

Arap Kadri ve Tarzan gün sayıyor

Sinema izleyicisi ile yeni yılda beyazperdede buluşacak olan ‘Arap Kadri ve Tarzan’ filminin galası Paribu Cineverse Kanyon’da yapıldı. Ahmet Mümtaz Taylan, Necip Memili, Zeynep Çamcı, Yalçın Hafızoğlu, Melis İşiten, Birgül Ulusoy, Taner Turan, Cem Zeynel Kılıç, Hira Koyuncuoğlu, Eda Özel, Yaşar Karakulak, Neslihan Yeldan ve Sinan Bengier ‘Arap Kadri ve Tarzan’ın karikatür kahramanlarının sinemaya uyarlanmış filminde muhteşem oyunculuklarıyla göz dolduracak. Yılın son günlerinde gala gecesini ve yeni yıl kutlamasını bir arada yapan film ekibi 2024 yılında daha çok izleyiciye ulaşabilmek için tüm hazırlıklarını tamamladılar. Filmin senaryosunda Volkan Öge ve Ömer Fikret Şen imzası bulunurken, yönetmen koltuğunda ise Emre Kavuk oturdu. 70 ve 80’li yıllarda Fırt Dergisi’nde yayınlanan Tekin Aral’ın yazdığı, Latif Demirci’nin çizgileriyle hayat verdiği ‘Arap Kadri ve Tarzan efsanesi yeniden doğarak, sinemaya uyarlanıyor. Film, şehir hayatından sıkılıp ormanda yaşmaya karar veren kural tanımaz ve özgürlüğüne düşkün Arap Kadri ile ormanlar kralı Tarzan'ın çekişmesine yer veriyor. 30 yılda İstanbul'un ne kadar değiştiğini gözler önüne serecek olan komedi yapımının çekimleri ise Beykoz'da gerçekleştirildi. 

 

Nefes - Yer Eksi İki

Vizyona giren iddialı Türk yapımı ''Nefes - Yer Eksi İki'', ülkemizle birlikte, Avrupa’nın 10 ülkesinde ve 51 şehrinde izleyicisiyle buluştu. 2009 yılında sinemalarda yaklaşık 2,5 milyon seyirci tarafından izlenen "Nefes Vatan Sağ olsun" filminin senaristi Hakan Evrensel'in gerçek hayata dayanan "Yer Eksi İki" kitabından beyaz perdeye aktarılan film, vatanı için kahramanca mücadele verip hayatlarını ortaya koyan askerlerin hikâyesini konu ediyor. Yapımcılığını Mustafa Cihat Durmuş'un üstlendiği filmin yönetmen koltuğunda ise Ozan Uzunoğlu var. TRT ortak yapımı olan filmin başrollerinde Murat Yıldırım, İlker Aksum, Şahin Kendirci ve Arda Anarat yer alıyor. Dram ve aksiyon dolu film, hikayeleri kesişen üç farklı karaktere odaklanıyor. ''Nefes - Yer Eksi İki'' terörün en acımasız gerçekliğini gözler önüne sererken, 1993 yılının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en zorlu ve çetin şartlarında görev yapan Mehmetçiklerin gerçek hayattan esinlenen hikayelerine yer veriyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam