reklam
reklam

Alman uzman Rohe: Müslüman düşmanlığı konusunun gündemde kalmasına dikkat etmemiz lazım

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2023, Cuma - 15:22   Okunma Sayısı: 23288
İsrail ordusunun, çatışmalara insani ara verilen Gazze Şeridi'nde bölgenin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açması sonucu 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak insani ara başladı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinden, Gazze kentine ve kuzey bölgelerine dönmeye çalışan yerinden edilmiş Filistinlilere ateş açtı.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 1 kişi öldü, çoğu ayağından olmak üzere çok sayıda kişi de yaralandı.

Yaralıların ambulanslarla Gazze Şeridi'nin güneyi ile kuzeyini ayıran Gazze kenti çevresindeki Şehitler Kavşağı'ndan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldüğünü bildirdi.

 

İnsani aranın başlamasıyla binlerce Filistinli evlerini görmek içi yola çıktı

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bombardımandan kaçmak zorunda kalan yüz binlerce Filistinli, çatışmalara 4 günlük insani aranın başlamasıyla bölgenin güney ve orta kesiminde yer alan evlerini görmek için yola çıktı.

Gazze Şeridi'nde İsrail'in 7 Ekim'den itibaren uyguladığı tam abluka sebebiyle iletişim ve ulaşım oldukça zorlaştı. Bu nedenle Gazze'de yaşayan Filistinliler, İsrail ordusunun ağır bombardımana tuttuğu ve karadan girdiği bölgelerdeki yakınlarını görme veya onlarla iletişim kurma imkanı bulamadı.

İsrail ordusunun saldırılarından kaçarak sığınma merkezlerinde toplanan Gazze sakinleri, güney ve orta kesimlerinde arkada bıraktıkları evleri ve yakınlarıyla buluşmak umuduyla geri dönmeye başladılar.

Gazze'nin kuzeyinde ise İsrail'in yoğun bombardımanı sebebiyle gerçekleşen büyük yıkıma rağmen bölgeden ayrılmayan Filistinliler, 4 günlük insani arada, saldırılardan kurtulabilmiş evlerini görmeyi umuyor.

 

Ancak kuzeyden güneye tehcir edilen yüz binlerce Gazzeli, geri dönmek isteseler de İsrail ordusu buna izin vermiyor.

İsrail ordusundan "kuzeye dönmeyin" bildirisi

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinden ve Gazze kentinden güneye tehcir edilen Filistinlileri geri dönmemeleri konusunda uyardı.

İsrail savaş uçaklarından sabah saatlerinde Gazze'nin güney kesimlerine atılan bildirilerde, "Gazze Şeridi sakinlerine, savaş henüz bitmedi. İnsani ara geçicidir, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ise tehlikeli savaş bölgesidir ve orada dolaşmak yasaktır." ifadeleri yer aldı.

Buradaki Filistinlilerin Gazze'nin güneyinde kalmaya devam etmeleri gerektiği aktarılan bildirilerde, sadece Gazze'nin kuzeyinden güneyine Salahaddin Caddesi'nden geçişin serbest olduğuna işaret edildi.

Bildirilerde, "Kuzeye dönmek yasak ve tehlikeli, sizin ve ailenizin kaderi sizin elinizde." ifadeleri kullanıldı.

İsrail savaş uçakları, söz konusu bildirileri Gazze'deki Filistinlilerin kuzeye geri dönme çağrılarından sonra attı.

Gazze'de İsrail'in öldürdüğü onlarca Filistinlinin çürümüş cesedi bulundu

İsrail ile Hamas arasında insani aranın başlamasıyla evlerine dönmek için yola çıkan Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yollarda onlarca çürümüş cesetle karşılaştı.

AA muhabirine konuşan Filistinli görgü tanıkları, Gazze şehrinin batısındaki evlerine dönerken Er-Reşid Caddesi'nde İsrail ordusu tarafından öldürülen onlarca Filistinlinin cesedini bulduklarını söyledi.

Çürümüş haldeki cesetlerin birkaç hafta önce güneye göç etmeye zorlanan Filistinlilere ait olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, geçen haftalarda Gazze şehrinin batısındaki Er-Reşid ve Salahaddin caddelerinden Gazze Şeridi'nin güneyine göç eden onlarca Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail ordusu, yerinden edilmiş Filistinlileri hedef alırken Gazze Şeridi'nin güneyinde de birçok katliam gerçekleştirdi. İsrail, mümkün olduğunca çok sayıda Filistinliyi kuzeyi terk etmeye teşvik etmek için güneyin “güvenli bölge” olduğunu iddia etmişti.

Gazze'de insanlar içme suyu için saatlerce kuyruklarda bekliyor

İsrail'in yaklaşık 50 gündür tam ablukaya aldığı Gazze Şeridi'nde su bulmakta zorlanan Filistinliler, içme suyuna ulaşmak için saatlerce kuyruklarda bekliyor.

AA ekibi, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda içme suyu için oluşan uzun kuyrukları kayda aldı.

Mülteci kampındaki Filistinliler, içmeye elverişli su temin etmek için 5 saat süren kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor.

Su kuyruğuna tekerlekli sandalyeyle gelen bir Filistinli, evinin olduğu apartmanın İsrail ordusu tarafından vurulmasının ardından açıkta kaldığını söyledi.

Gideceği bir yer olmadığı için dışarıda yatmak zorunda kaldığını ve içme suyu doldurmaya her gün buraya geldiğini dile getiren Filistinli, bunun için her seferinde ortalama 5 saat beklediklerini belirtti.

Adını açıklamak istemeyen Filistinli vatandaş, İsrail'in ağır bombardımanı sebebiyle büyük yıkıma maruz kalan Gazze Şeridi'ne yardım çağrısı yaptı.

Filistin Kızılayına ait ambulanslar hasta ve yaralıları almak için Gazze'nin güneyinden kuzeyine gidiyor

Filistin Kızılayı, X sosyal medya platformundan konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Filistin Kızılayına ait 10 ambulans, bu sabah BM koordinasyonu ve eşliğinde El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki yaralı ve hastaların tahliyesi için Han Yunus'tan Gazze kentine gitmek üzere hareket etti." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılarda çok sayıda hastane, sağlık merkezi ve ambulans hedef alındı ve bu saldırılar çok sayıda kişinin ölümüne yol açtı. İsrail, binlerce Filistinliyi başta Şifa Hastanesi olmak üzere sağlık kuruluşlarında kuşatma altında tuttu.

 

Hamas: İsrail tüm Filistinli esirleri serbest bırakırsa esir askerleri serbest bırakmaya hazırız

Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, İsrail'in hapishanelerdeki tüm Filistinli esirleri serbest bırakması halinde ellerindeki esir İsrailli askerleri bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

Hamad, Al Jazeera televizyonunda katıldığı bir programda, İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı ve insani araya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Varılan mutabakata uymaya özen gösterdiklerini dile getiren Hamad, esir takası ve çatışmalara ara verilmesine ilişkin sürecin şu an için yolunda gittiğini ifade etti.

Hamad, yardım tırlarının Gazze'nin kuzeyine henüz ulaşmadığını ve bu konuda Birleşmiş Milletler ile irtibatta olduklarını kaydetti.

Çatışmalara 4 günlük ara verilmesini kapsayan insani aranın uzatılması için de çalıştıklarını dile getiren Hamad, "Ateşkesi uzatmak ve (İsrail'in) saldırılarını durdurmak için her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Arabulucularla bu konuyu ele almak için görüşmeler yapıyoruz ve ateşkesi uzatmak için çalışıyoruz." dedi.

"Daha fazla sivil esiri serbest bırakabiliriz"

Hamad, Gazze'deki İsrailli esirler konusunu çözmekten yana olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunu sahada (İsrailli esir konusunun çözümü) uygulamak için arabulucularla irtibat halindeyiz. Daha fazla esiri serbest bırakmayla ilgileniyoruz. Tabii bu da sahada neler yaşanacağına bağlı. Daha fazla esiri serbest bırakma konusunda hiçbir sorunumuz yok."

İsrailli esir askerlerin serbest bırakılmasına ilişkin soruya da cevap veren Hamad, "İsrail elindeki bütün Filistinli esirleri serbest bırakırsa biz de elimizdeki İsrailli esir askerleri serbest bırakmaya hazırız." ifadesini kullandı.

İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli esir serbest bırakılmak üzere Batı Şeria’ya nakledildi

Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli esirin serbest bırakılmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’ya nakledildiği bildirildi.

İsrail basınına göre, kadın ve çocuklardan oluşan 39 Filistinli esir, İsrail’deki Damon ve Megiddo hapishanelerinden çıkarılarak geçici olarak Batı Şeria’daki Ofer Cezaevi'ne nakledildi.

Filistinli esirlerin, Gazze’deki İsrailli esirlerin teslim alınmasından yaklaşık 2 saat sonra serbest bırakılacakları aktarıldı.

İsrail, serbest bırakılacak 13 esiri teslim almak için hazırlıklarını tamamladığını açıkladı

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ordu, ilgili bakanlık ve güvenlik birimleriyle Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak kadın ve çocuklardan oluşan 13 esiri karşılamak, ardından sağlık ve diğer gerekli desteği sağlamak için belirli noktaları hazır hale getirdi.

İsrailli esirler ilk sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra hastanelere sevk edilecek ve burada aileleriyle buluşacak.

İsrail ordu sözcülüğü, basın ve kamuoyundan "esirler ve ailelerinin mahremiyetine saygı duymalarını, olaya hassasiyet ve sabırla yaklaşmalarını" talep ederken, sadece resmi açıklamaları takip etmeleri ve diğer "propaganda araçlarına" itibar etmemeleri çağrısında bulundu.

İsrail ordu kaynakları, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak esirlerin Mısır'dan 4 helikopterle taşınacağını, helikopterlerde 3 asker ve 2 doktorun yanı sıra ordu personelinden bir kişinin bulunacağını aktardı.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli bir genci öldürdü

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri sabahın erken saatlerinde Batı Şeria'nın Eriha kentindeki Akabe Cebr Mülteci Kampı'na baskın düzenleyerek bir evi kuşattı.

Baskın yapan İsrail askerleri ile kamp sakinleri arasında kısa süreliğine çatışma çıktı. İsrail ordusu, söz konusu evden biri yaralı olmak üzere 2 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise İsrail makamlarının, Akabe Cebr Mülteci Kampı'ndaki baskınında yaralanan 22 yaşındaki Muhammed el-Hanavi'nin öldüğünü kendilerine ilettiği belirtildi.

Batı Şeria'da İsrail askerlerinin yaraladığı bir Filistinli hayatını kaybetti

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, 17 Kasım'da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan 27 yaşındaki Amir Nizar Hayrallah hayatını kaybetti.

Hayrallah, İsrail güçlerinin Tulkerim Mülteci Kampı'na insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlediği baskın sırasında yaralanmıştı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 230 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam