reklam
reklam

Sena Senna'nın izinde

Eklenme Tarihi: 12 Temmuz 2023, Çarşamba - 20:10   Okunma Sayısı: 113905
Hobi olarak başladığı karting'de üst üste başarılı sonuçlar alarak, tüm dikkatleri üzerinde toplayan Sena Savaşer'in en büyük hayali, üç kez dünya şampiyonu olmuş Brezilyalı ünlü F1 pilotu Ayrton Senna gibi bir gün Formula 1'de yarışmak.

Motorsporları son iki yıldır Sena Savaşer'in karting yarışlarındaki performansını konuşuyor. Yerli enerji içeceği markası Black Bruin sporcusu olarak pistlerde mücadele eden Sena, yarışanların en küçüğü olmasına pistin en hızlısı. Hobi olarak başladığı karting'de üst üste başarılı sonuçlar alarak, tüm dikkatleri üzerinde toplayan Sena Savaşer'in en büyük hayali, üç kez dünya şampiyonu olmuş Brezilyalı ünlü F1 pilotu Ayrton Senna gibi bir gün Formula 1'de yarışmak. 2021 sezonunda 139 puanla genel klasman 12.si olan Sena Savaşer, kadınlar klasmanında ise ilk senesinde 4.olmayı başardı. 2022'de daha da tecrübeli olarak pistlere çıkan 18 yaşındaki Sena, genel klasmanda 153 puanla 9.olurken, kadınlar klasmanında ise 2. olmayı başardı. Bu sezon erkeklerin de yarıştığı genel klasmanda daha üst basamaklara çıkmak isteyen Antalyalı genç pilot, kadınlar klasmanında ise Türkiye Şampiyonluğunu hedefliyor. Motul 2023 Türkiye Karting Şampiyonası'nın Körfez Pistindeki ilk ayağına katılan Sena, bu heyecan verici yarışlarda, 23 pilot arasında iki 9.luk elde etmeyi başardı. Kendisinden çok daha tecrübeli pilotlara karşı mücadele veren Sena, Black Bruin Enerji İçeceğinden aldığı güçle başarı basamaklarını birer, birer tırmanıyor.

Sena, Ayrton Senna'nın yolunda

Kendisi her ne kadar  Michael Schumacher hayranı olsa da, biz Sena'yı; yarışma azmi, kazanma hırsı, mücadele kararlılığı, insanlara olan saygısı ve virajlardaki cesareti ile Formula 1 efsanesi Senna'ya benzettik. Karting sporuna Antalya’da hobi amaçlı bir go kart pistinde sürüş yaparak başlayan Sena Savaşer'in en büyük destekçisi eski bir ralli hakemi olan babası Fahrettin Savaşer oluyor. Ayrıca doktor olan abisi ve diş hekimi ablası da onun başarısının ardındaki isimsiz kahramanlar arasında yer alıyor. Motorsporlarının temeli olan kartingi, tutkunu olduğu Formula 1'e benzeten Sena, kısa zamanda go-kartları sevmeye başladı. Go-kartını çok seven Sena'nın en büyük hedefi Formula 1'de yarışmak.

'Hiç bir sporu bu kadar sevmedim'

Black Bruin sporcusu Sena Büşra Savaşer, etkinliğe renk kattı. Yarış hayatına 3 yıl önce başladığını söyleyen Sena, ''15 yaşında yarış hayatıma başladım. Şuan 18 yaşındayım. Antalya'da yaşıyorum. Ralli sporunun içinde olan Babam Fahrettin Savaşer sayesinde yarış dünyasına adım attım. Beni ilk olarak karting aracına bindirdi. Karting aracını kullanınca  çok sevdim. Çok mutlu oldum. Zaten geçmişte de profesyonel sporculuk hayatım vardı. Basketbol olsun, bale olsun, değişik sporlarla uğraştım. Ama hiçbir sporu bu kadar sevmedim. O yüzden yarışlara tutkuluyum'' dedi. Hem yurt içinde, hem de yurt dışında antrenmanlara ve yarışlara devam ettiğini söyleyen Sena, ''Kadınlar klasmanında birinciliklerim var. Genel klasmanda da ilk beşte olduğum bir çok yarış var. Genel olarak antrenmanlara çok katılıyorum. Antalya'dan gelip, gitmek zor oluyor. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum'' diye konuştu.

 

'Fransa'da ülkemi temsil edeceğim'

Fransa’da Le Mans kart yarışlarına katılacağını söyleyen 17 yaşındaki Sena, ''Fransa’da yaklaşık olarak 300 pilotla mücadele edeceğim. Çok rekabetli bir yarışa katılacağım. Çok heyecanlıyım. Bu yarışa en iyi şekilde hazırlanıyorum'' diye konuştu. Sena Savaşer, 28 ülkeden toplam 108 sporcunun yarışacağı Le Mans kart yarışlarında Türkiye'yi temsil edecek. Rotax MAX Challenge Trophy yarışları 26-29 Temmuz tarihleri arasında Avrupa'nın en ünlü karting pistlerinden biri olan Le Mans'da gerçekleşecek. 2022'de Türkiye adına yarışan Ehad Türker, B Finalinde mücadele etmiş ve 25.sırayı almıştı.

Formula kategorisine geçmek istiyor

Şuan ralliye geçmek , ya da başka bir motor sporları dalına yönelmek için daha çok erken. Ama benim şu andaki hayalim, tabii ki ana sponsorum Black Bruin ile beraber devam ederek Formula kategorilerine geçmek. İdollerimin başında Formula 1 şampiyonlarından Michael Schumacher var. Kendisinin kitaplarını okuduğumda hayatında karşılaştığı zorluklara göğüs germesine ve en önemlisi kendine olan güvenine hayran kaldım. Onun kadar profesyonel olmak istiyorum. Hayalim bir gün yurt dışındaki ünlü kadın yarışçılarla birlikte yarışmak. Etkinlikte bana ve babama bir teşekkür plaketi vererek bizi mutlu eden sponsorum Black Bruin'e ve beni hiç yalnız bırakmayan babama teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.

Kadınların sayısı artıyor

Erkek egemen bir spor olan kartingde kadın pilotların sayısının her geçen yarış arttığına dikkat çeken Sena Savaşer, ''Karting sporu ülkemizde uzun yıllardır yapılıyor. Elif Şen, İzel Karasu, Zeynep Şen, Ezel Seçilmiş, Ayşe Çebi, Leyla Sulyak, Zeynep Büyükpınar, Sude Nur Yurdagül, Ayda Biter, Seda Kaçan, Burcu Burkut Erenkul, Türkiye Şampiyonalarında derece yapmış isimler. Karting'de başlayıp, kısa bir süre sonra ralli ya da pist yarışlarına geçmiş daha pek çok kadın pilot var.  Kadın sporcuların sayısının artması, erkek egemenliğindeki motorsporlarında çok önemli. Burcu Burkut ablayı kendime örnek alıyorum . İlk sezonumda tanışmıştık. Yarışıma gelmişti. Son derece mutlu olmuştum. Bana tavsiyeler de vermişti. Genel olarak karting sporu gelişiyor. Kartinge olan rağbet artıyor. Özellikle kız sporcular arasında son derece popüler olmaya başladı. Yurt dışında da öyle. Aynı zamanda destek olduğum kız sporcular da var " ifadelerini kullandı.

Fuarda büyük ilgi gördü

Geçen yıl Eylül ayında TÜYAP’ta gerçekleşen WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarına katıldığını söyleyen Sena Savaşer, ''Sponsorum Black Bruin'in davetiyle fuara katıldım. Fuara gelen ziyaretçilerin büyük ilgisi ile karşılaştım. Black Bruin standı özellikle ziyaretçi akınına uğradı. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, fotoğraf çektirmek ve sohbet etmek için geldiler'' dedi. Fuara özel izinle getirilen ‘Tony Kart 401 R’ yarış aracı stantta özel bir yerde gelen ziyaretçilere teşhir edildiğini söyleyen Sena Savaşer,  ''Gençlere, özellikle de kızlara karting sporunu ve yarış aracımı tanıtırken, onların merakla dinlediklerini görünce çok mutlu oldum. Black Bruin'in bu etkinliği Motorsporlarının ve kartingin bilinirliliği için çok faydalı oldu'' şeklinde konuştu.

2022 sezonunda gelen ikincilik

Karting yarışlarına ilk başladığı 2021 sezonunda genel klasmanda 6.lıktan öteye gidemeyen Sena Savaşer, 2022 sezonun başlamasıyla pistlerde adeta fırtına gibi esti. Antalyalı Karting sporcusu Büşra Sena Savaşer, Black Bruin renkleriyle çıktığı yarışlarda, erkek rakiplerini bir, bir geride bıraktı. Motul Türkiye Karting Şampiyonası Senior Kategori’de mücadele eden genç pilot sezona harika bir başlangıç yaparak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Katıldığı yarışların ilkinde genel klasman dördüncüsü ve kadınlar birincisi olan Sena, Uşak’ta da başarısını devam ettirdi. İki genel klasman dördüncülüğü ve  kadınlar birinciliğin alan Sena, sonraki yarışlarda da başarılarını devam ettirdi. Her yarış pist derecesini daha da geliştiren Sena, sezon sonunda topladığı 153 puanla, genel klasmanda 9.luğu, kadınlar klasmanında ise Türkiye şampiyonu olan Sude Nur Yurdakul'un sadece 7 puan gerisinde kalarak Türkiye ikinciliğini elde etti.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam