reklam
reklam

Ay-yıldızın dünyadaki izleri

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2023, Pazartesi - 14:31   Okunma Sayısı: 64230
Dünya'nın farklı ulusal liginde mücadele eden altı futbol takımı, Türklükle hiç ilgileri olmamasına rağmen Türk ismini ve Türk bayrağını gururla taşıyorlar. Ay-yıldızı logolarında, lakaplarında ve bayraklarında yaşatan bu takımların tarihçeleri Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.

Dünya üzerinde Türklerin yaşamadığı bir şehir neredeyse kalmadı. Türklerin çoğunlukla yaşadığı ülkelerde ise Türkler tarafından kurulan futbol takımları vatan özlemini ve bayrak sevgini bir nebze olsun dindiriyor. Türkiyemspor, Ataspor, Vatanspor, Türkgücü, Ayyıldızspor, Ankaraspor gibi isimler altında değişik ülkelerin alt liglerinde Türklerin kurduğu kulüpler başarıyla mücadele ediyorlar. Ancak öyle futbol takımları var ki, logolarında, lakaplarında, hatta kulüp isimlerinde Türk izlerini taşıyor. Bir çoğunun yönetiminde, ya da oyuncu kadrosunda şaşırtıcı bir şekilde Türk bulunmuyor.  İspanya, İngiltere, İrlanda, İsveç  ve Şili Ulusal Liglerinde mücadele eden Deportivo, Portsmouth, Drogheda, Fordingbridge, KSF Prespa Birlik ve Palestino takımları maçlarında Türk bayrakları açıp, kendilerine ''El Turco ya da Turks'' gibi Türklüğü ifade eden lakaplar kullanıyorlar. Bu kulüplerin her birinin ilginç bir kuruluş hikayesi bulunuyor ve bu kuruluş hikayeleri Osmanlı dönemi ile kesişiyor. Örneğin, KSF Prespa Birlik, İsveç 2. Futbol Ligi'nde oynayan bir İsveç profesyonel futbol kulübü. Logosunda Türk bayrağı bulunan kulüp Malmö ve çevresinde yaşayan Türk kökenli Yugoslavlar tarafından kurulmuş. Bugün kulüpte hiç Türk olmamasına rağmen, KSF Prespa, maçlarında stadı Türk bayraklarıyla donatıyor.

Güney Amerika'daki Los Turcos

Club Deportivo Palestino, 1853-1856 yılları arasında Kırım'da yaşanan Osmanlı-Rus savaşı sonrasında topraklarından çok uzak diyarlara Şili’ye göç etmeye mecbur bırakılan Osmanlı tebaası vatandaşlar tarafından 1920 yılında kuruldu. Göç eden 500 bin vatandaşın içerisinde yer alan Filistinliler miraslarını ve davalarını başkent Santiago’da yaşatmak için takıma destek verdiler. Bugün Filistin'in ikinci milli takımı olarak görülen Club Deportivo Palestino, maçlarını 8 bin kişilik Estadio Municipal de la Cisterna Stadyumu'nda oynuyor. Club Deportivo Palestino maçlarında Filistin bayrağı ile beraber Türk bayrağı da statlarında dalgalanıyor. Osmanlı göçmenlerinden oluşması nedeniyle de takımın lakabı İspanyolca 'Los Turcos' yani 'Türkler'. Tüm Güney Amerika'da bu isimle anılıyorlar. 1955 ve 1958 yıllarında 2 kez Şili Ligi'ni şampiyonlukla tamamlayan Club Deportivo Palestino, geçen yıl Şili Kupası'nı kazanarak Güney Amerika'nın Şampiyonlar Ligi olarak kabul edilen Libertadores Kupası'na katılmaya hak kazandı.

Türk kadar güçlü bir takım

 İspanya Ligi'nde mücadele eden Real Club Deportivo de La Coruna takımının Türklerle olan hikayesi komşu şehrin takımı Celta Vigo ile oynadıkları Galiçya derbi maçlarından sonra ortaya çıktı. Akdeniz'deki Osmanlı-Portekiz deniz savaşlarında Coruna halkının Barbaros Hayrettin Paşa'nın donanmasına yardım etmesi, Portekiz hayranı Celtalıları kızdırır. Bu olayı hiç unutmayan Celtalılar,  Deportivo'nun Celta Vigo'ya 4-1 kaybettiği İspanya Kral kupası yarı final ilk maçında ''Sizler aynen Türklere benziyorsunuz'' pankartları açarlar. El Turco'nun alalayıcı bir lakap değil, tam tersine Akdeniz'i bir Türk gölü haline getiren ve Portekizlileri Cebitarık'tan içeri sokmayan Osmanlı donanmasının zaferlerini okuyan Deportivo de La Coruna taraftarları bu tarihi hikayelerden öylesine etkilenirler ki, "El Turco" ismini kendilerine lakap olarak benimserler. İspanya Kral Kupası rövanş maçına "Evet, Türk gibi güçlüyüz!" pankartı açarak çıkan Deportivo de La Coruna maçı 5-1 kazanarak tarihinde ilk kez finale yükselir. Bu zafer Deportivo de La Coruna taraftarlarını öylesine çılgına çevirir ki, bundan sonraki her maçlarına Türk bayrakları ile gelmeye başlarlar. Bugün dahi Deportivo de La Coruna'nın her maçından önce statta dev bir Türk bayrağı açılması artık gelenek haline geldi.

Trabzonspor'un kardeş kulübü

 1847 yılında Britanya'da büyük bir kıtlık baş gösterir. Kıtlık ve susuzluğun etkisiyle salgın hastalıklar başlar, kısa zamanda kuzeyden güneye tüm Britanya'yı etkiler. Sultan Abdülmecid döneminde Britanya'yadaki insanlara yardım etmek amacıyla içi erzak dolu üç gemi gönderilir. Ancak yardımı kabul etmeyen İngilizler limanlarını Osmanlı gemilerine kapatırlar. Osmanlı gemileri de yüklerini, İrlanda'nın kuzey doğusundaki Drogheda kasabasına indirdiler. 1919 yılında, İrlanda'nın Drogheda kasabasında Drogheda United adıyla bir takım kurulur. Kulübün amblemine ise Osmanlıya duyulan şükran nedeniyle ay ve yıldız konulur. Türk bayrağındaki yıldız ve hilalin futbol takımlarının formalarının üzerinde yaşayacağını söyleyen Drogheda United taraftarları Türkleri çok seviyor. Öyle ki, Drogheda United ile Trabzonspor resmi olarak iki kardeş kulüp olmuşlar. İrlandalı taraftarlar ile Trabzonlu taraftarları birbirlerine yakınlaştıran diğer bir konu ise iki takımın taşıdığı renklerin aynı olması.

Ay-yıldıza minnettarlık

1850 yılında Portsmouth limanına eğitim amaçlı Mirat-ı Zafer ve Serag-Bahri isimli iki Osmanlı gemisi gönderilir. Britanya'da yaşanan kıtlığın etkileri o dönemde de sürmektedir. Gemilerinin mürettabatından salgın hastalıklara yakalanıp şehit düşenler olur. Seyir ve topçuluk eğitimi için gittikleri Portsmouth'ta hayatlarını kaybeden 26 Türk askeri öldükleri topraklara defnedilirler. 1902 yılında kabristan haline getirilerek etrafı çevrilen mezarlık, 1985 yılında şehitlik statüsüne alınır. Portsmouth takımını kuran İrlandalılar, şehitlerimize olan saygıları ve geçmişteki Osmanlı yardımının minnettarlığı ile yeni kurdukları futbol takımının amblemine tıpkı Drogheda United'da olduğu gibi ay-yıldız koyarlar. Her ne kadar Portsmouth kulübü günümüzde amblemlerindeki ay-yıldızın hikayesinin, 3. Haçlı Seferi sırasında, İngiltere kralı Aslan Yürekli Richard ile birlikte savaşan Portsmouth şövalyelerinin kahramanlıklarını ifade ettiğini söylese de  İngiliz tarihçiler bunu kabul etmiyor.

Savulun Türkler Geliyor

Londra’da Fordingbridge Kasabası’nda bulunan futbol takımı yüzyıllardır Türk ismiyle anılıyor ve formasında ise Türk bayrağı taşıyor. Bundan tam 143 yıl önce yani 1877 yılında İngiltere’nin Hampshire bölgesindeki Fordingbridge kasabasının takımı olarak kurulan ekip, adını kasabanın tam ortasından geçen 811 yıllık tarihi köprüden aldı. Futbol takımının kurulduğu tarihlerde Gazi Osman Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Plevne’de tarihe altın harflerle yazılmış önemli bir kahramanlık destanı ortaya koyar. O tarihlerde tüm Avrupa’da ‘Plevne Savunması’ adıyla zafer dilden dile dolaşır. Fordingbridge futbol takımının rakipleri karşısında ortaya çıkardığı savunma ağırlıklı futbol, Osmanlı ordusunun dünya tarihine geçen Plevne savunmasına benzetilmesi üzerine takımın adı ve lakabı da kendiliğinden ortaya çıkar. Kasabada hiç Türk yaşamamasına rağmen, Plevne zaferine duyulan hayranlık üzerine takımın adın Fordingbridge Turks olur. Mavi-siyahlı ekip 1881 yılında Basingstoke Kupası'nı kazanınca tüm Birleşik Krallıkta fark edilirler. Amatör bir takımın Basingstoke Kupası'nı kazanmasıyla başlayan hayranlık, zamanla isminde Türk eki olması nedeniyle nefrete dönüşür. Çanakkale Savaşları döneminde takımdan ismini değiştirmesi istenir. Yapılan bütün baskılara rağmen kulüp yöneticileri “Turks” adını değiştirmemek için sonuna kadar direnirler ve Türk adını günümüze kadar taşırlar. Tam 143 yıl önce Türklerin haberi dahi olmadan kurulan Fordingbridge Turks kulübünün maçlarında taraftarları Türk bayrakları açarken, “Haydi Türkler”, “Savulun Türkler Geliyor” tezahüratları ile takımlarına destek vermeye devam ediyorlar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ÖZEL HABER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam