reklam
reklam

Aracısız köy pazarı

Eklenme Tarihi: 6 Aralık 2022, Salı - 13:51   Okunma Sayısı: 84812
Çiftçilerin ürettiği ürünleri aracısız olarak vatandaşla buluşturan Üsküdar Köy Pazarlarının sayısı her geçen gün artarken, ucuz ve taze ürünler yoğun ilgi görüyor.

 

Özellikle sebze ve meyvelerin üretildikten sonra şehirlere gelene kadar yüksek fiyatlara ulaşıyor olması bazı projeleri beraberinde getirdi. Kış soğuk yüzünü tam olarak göstermeye başlamadan sebze-meyve fiyatları adeta buz tuttu. Kış kapıdan bile girmeden sebze ve meyve fiyatları katlanarak artmaya başladı. Marketlerde yer alan sebze-meyvelerin bir çoğu zamlardan nasibi aldı. En çok fiyat artışı sivri biber, domates, salatalık, patlıcan, marul ve kabakta görüldü. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıda sektöründe yaşanan son gelişmeleri görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi. Tarımsal ürün arzının azaldığı bir döneme girildiğini belirten Bayraktar, örtü altı tarımı için tarımsal ürün maliyetlerine gübre, ilaç ve işçilik gibi masrafların yanı sıra bir de ısıtma ve elektrik gibi masrafların eklendiği bir sezonun başladığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar ürün maliyetlerini yukarı doğru çekiyor. Bu maliyetlerden dolayı artan ürün fiyatları tüketiciyi mağdur ederken, üretici ise eline geçen gelirin çoğunu masraflarına veriyor. Bu sebeple üreticilerimizin gelirleri düşüyor. Geliri düşen üreticimiz mağdur oluyor ve üretimden uzaklaşıyor. Bu durum tarımsal üretimin artmasını olumsuz yönde etkilerken, tarımsal ürün arzının azalmasına sebep oluyor. Yerli nüfus ve sığınmacı sayısının artışından dolayı tarımsal ürünler için artan iç talep ve dış talep karşısında, arzdaki daralma tüketici fiyatlarını daha fazla artırıyor. Şurası iyi bilinmelidir ki, tüketici fiyatlarındaki artış sadece tarımsal ürün maliyetlerinden ve arz azalmasından kaynaklanmıyor. Ürün üreticiden çıkıp markete ulaşıncaya kadar fiyatı ciddi oranda artıyor''

Çözüm aracısız köy pazarı

Bazı marketlerde peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiği bir ortamda hem üretici hem de tüketici için acilen tedbirler bir biri ardına gelmeye başladı. Bu projeler sayesinde üretici daha fazla üretirken, tüketici ise daha ucuza gıdaya ulaşabiliyor. Bu projelerin başında ise Aracısız Köy Pazarı projesi geliyor. Bu projede önemli olan üretimin doğrudan alıcıya, aracısız bir şekilde ulaşması. Bunu sağlayabilecek pazarlarda üreticiler yani kadınlar için de önemli. Bölgelerde uygun mekân bulmak hiçte zor değil. Özellikle yöresel, doğal ürünler gıda tüketiminde önemli bir yere sahip. Bu projenin hayata geçebilmesi için mekânın önce satışa uygun bir şekilde dizayn edilmesi, satış tezgâhlarının planlanması ve sonrasında da orada böyle bir yerin yani pazarın olduğuna dair insanların bilgilendirilmesi gerekiyor. Pazarın isminin biliniyor olması ise projenin amacına ulaşması açısından büyük önem arz ediyor. Sincan'dan Silivri'ye, Afyonkarahisar'dan Puraklara, Pendik'ten Üsküdar'a Aracısız Köy Pazarları projesi çoğalarak ucuz, doğal ve taze ürünleri vatandaşlarla buluşturuyor.

Üsküdar köy pazarı bir yılını doldurdu

Üsküdar Belediyesi'nin Eskişehir'den aracısız olarak getirilen ürünlerin satıldığı köy pazarı bir yılını doldurdu. Kuzguncuk Bostanı'ndaki köy pazarı vatandaşları ucuz, kaliteli, taze ve organik sebze ve meyve ile buluşturuyor. Eskişehir Sarıcakaya Belediyesi ile ortak yürütülen proje sayesinde Üsküdarlı vatandaşlar ve İstanbullular, Eskişehirli kadın, genç ve çiftçilerin yetiştirdiği ürünlere yoğun talep 

gösteriyor.Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen “Biz 1 yıldır Kuzguncuk Bostanı'nda bu defa organik köy ürünlerinin satıldığı bir köy pazarı kurmaya başladık. Eskişehir Sarıcakaya'dan gelen üniversiteli gençler evlenin önünden, bahçelerinden topladıkları köy ürünleri olan domates, salatalık, biber, patlıcan, elma, kavun, karpuz, patlıcan, biber ve roka ürünlerini topluyorlar, Sarıcakaya'da bahçelerinde hemen kamyonlarla getirip burada her hafta Cumartesi günleri kurduğumuz köy pazarında satıyorlar. Buraya herkes geliyor. Buranın cazibesi hem çok güzel bir muhit olması hem burada satılan ürünlerin doğal köy ürünleri ve diğer pazarlara göre daha uygun fiyatlarda olması. Pazara gelen vatandaşlar aracısız bir şekilde satışı yapılan katkısız ve doğal ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Köy pazarı Cumartesi günleri vatandaşlara hizmet vermeye devam edecek.

Tarla'dan mutfağa

Türkiye’nin sayılı bostanları arasında yer alan Kuzguncuk Bostanı, köy toprağının bereketi buluşuyor. Eskişehir Sarıcakaya ilçesinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan köylü kadınlar ve çiftçiler tarafından yetiştirilen ve tarladan koparılıp getirilen katkısız ve organik ürünler Kuzguncuk bostanında belediye tarafından kurulan Köy Pazarı ile tüm İstanbullulara satışa sunuluyor. Köy Pazarı Projesi Sarıcakaya-Üsküdar iş birliğiyle hayata geçirilirken, vatandaşların özellikle sağlığına, huzuruna, mutluluğuna vesile olacak bir projeye imza atılmış oldu. Özellikle son yıllarda pandeminin getirmiş olduğu sonuçları dikkate alarak sağlıklı beslenmenin de ancak doğal ürünlerle mümkün olabileceğini gören Üsküdar Belediyesi'nin Sarıcakaya Belediyesi ile olan tanışıklığı muhteşem bir projeye dönüştü. Sarıcakaya aslında Üsküdar’a çok uzakta değil. Mütevazi bir Anadolu ilçesi ama günde 100 bin kasa sebzenin üretilerek ülkemizin çeşitli noktalarına gönderildiği toprakları muazzam verimli bir ilçe. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bunun bir başlangıç olacağının altını çizerken, Üsküdar’da başka semtlerin, Anadolu’da da başka köylerin olduğunu buralarla yapılacak yeni anlaşmalardan gelecek ürünlerin yeni pazarlarla vatandaşa ulaşabileceğini söyledi.

Her Cumartesi tezgahlar doluyor

Köylü kadınlar ve çiftçilerin emeğiyle yetiştirilen ürünler, Kuzguncuk Bostanı’nda 10 ayrı tezgâhta yine köylü kadınlar tarafından satışa sunuluyor. Her hafta Cumartesi günü kurulacak Üsküdar Köy Pazarı, ucuz, kaliteli, taze ve organik ürünleri vatandaşlarla buluşturuyor. Öte yandan salgın şartlarında ara verilen ancak bakımsız bırakılmayan bostanlar yenidenÜsküdarlıların elleri ile yeşillenecek. Aynı zaman da bir hobi bahçesi olan küçük küçük parseller haline getirerek yıl boyunca sebze, meyve ekip biçmesi için hem de sosyal bir faaliyet olması sağlanacak. Bu sayede aynı zamanda Üsküdarlılar komşularıyla birlikte güzel bir aktivite yapmış olacak. Parsellere ayrılan bostanda kura çekimi yapıldı. Mahalle sakinlerinin katılımı ile gerçekleşen kura çekilişinde bostan parsellerini teslim edildi. Bir yıl boyunca vatandaşlar kendilerine ait parselde istedikleri bitkiyi yetiştirebilecekler. Hobi bahçesi amacını taşıyan uygulama vatandaşlara organik meyve, sebze ve bin bir çeşit bitkiyi ekip biçme imkânı sunuyor. Yaklaşık 17 dönümlük alan temizlenip, tamamen doğal malzemelerin kullanıldığı bir proje ile peyzaj düzenlemesi yapıldı. Alanda; Hobi Bahçeleri, Meyve Bahçeleri, Bostan/Tarım Alanları, Mesire Alanı, Amfi Alanı, Yürüyüş Yolları, Çocuk Oyun Alanı, Tıbbi, Aromatik Bitki Alanları, Basketbol Sahası, Serbest Etkinlik Alanı yer alıyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam