reklam
reklam

Manzaranın eşsiz büyüsü

Eklenme Tarihi: 5 Aralık 2022, Pazartesi - 13:46   Okunma Sayısı: 196243
Ülkemizin eşsiz doğal güzellikleri olan vadiler, kanyonlar, ormanlar, göller, Cam teraslar sayesinde kuş bakışı olarak seyredilebiliyor. Ülkemizin değişik köşelerinde sayısı hızla artan Cam teraslar doğaya tepeden bakmanın yanı sıra tabiatın her halini canlı yaşamayı sağlıyor.

Ülkemizin değişik il ve ilçelerinde yer alan doğa turizmi merkezlerine yapılan Cam teraslar, en gözde turizm noktalarından biri olmaya başladı. Cam teraslar, özellikle sonbahar aylarında doğanın sunduğu muhteşem renk cümbüşünü izlemeye gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ülkemizin eşsiz doğal güzellikleri olan vadiler, kanyonlar, ormanlar, göller Cam teraslar sayesinde kuş bakışı olarak seyredilebiliyor. Ülkemizin değişik köşelerinde sayısı hızla artan Cam teraslar doğaya tepeden bakmanın yanı sıra tabiatın her halini canlı yaşamayı sağlıyor. Yağmur, kar, dolu, sis, rüzgar,çiğ, kırağı gibi doğa olayları da Cam teraslardan farklı bir bakış açısı ile izlenebiliyor. Doğaya tepeden bakmak, vadilerin ve derin kanyonların muhteşem manzarasını kuş bakışı izlemek için kurulan cam teraslar en iyi yerden en iyi manzarayı ayaklarınızın altına seriyor. Yerli ve yabancı turistler ile fotoğraf meraklıların akınına uğrayan cam teraslar hayranlık, heyecan, merak ve korkuyu beraber yaşatıyor. Yüzlerce metre yükseklikte cam tabanlı olarak yapılan seyir terasları, çevresindeki muhteşem manzara ile adeta bütünleşiyor. Çoğu zaman çok ürkütücü olan cam teraslar, manzaranın büyüsüne rağmen yükseklik korkusunun tavan yaptığı yerler olarak karşımıza çıkıyor.

Safranbolu Kristal Terası

2013 yılında Karabük-Galatasaray Süper Lig maçı için gittiğimiz Karabük'te gitme imkanı bulduğumuz Kristal Teras, Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde yer alıyor. Tokatlı kanyonunu izlemek için yapılan Kristal Cam Teras, Türkiye’nin ilk cam terası. Yerden 80 metre yükseklikte, 11 m genişliğindeki cam teras, 75 ton ağırlığı kaldırabilecek güce sahip ve 30 kişilik gruplar halinde hizmet veriyor. Kristal Cam Teras Safranbolu'nun terasında kullanılan camlar ise 3 cm kalınlığında 3 adet camdan oluşuyor. Muhteşem bir manzara sunan terasa çıktığınızda kendinizi bu eşsiz doğanın güzelliğinde kaybediyorsunuz. Alanda kahvaltı edilebilecek ve çay-kahve içilebilecek bir kafe de bulunuyor.

Malatya’da Levent Vadisi Seyir Terası

Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Cam terası, 2019 yılında takip ettiğimiz Malatya Film Festivali esnasında görme imkanı bulduk. Levent Vadisi’ndeki cam terasın özelliği ise üstünün kapalı olması. Bin 400 rakımda ve vadi tabanından 240 metre yükseklikte bulunan seyir terasından, 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya oluşumlarının bulunduğu vadi kuş bakışı izlenebiliyor. Vadi son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırıyor. Düz bir kaya bloğunun üzerine inşa edilen seyir terası 104 metre yüksekliğinde olup gözlem terasının 8,5 metre mesafesi boşluğa uzanan, çelik konstrüksiyon ve cam ile inşa edilmiş olan cam teras, eşsiz bir manzarada dinlenme imkânı sunuyor.

Artvin Hatila Vadisi Cam Terası

Artvin'de, Hatila Vadisi Milli Parkı'ndaki Türkiye'nin en yüksek cam seyir terasını, Artvin Hopa da 2017 yılında düzenlenen uluslararası masa tenisi müsabakasının son gününde ziyaret etme şansı bulmuştuk. Hatila Vadisi Milli Parklar Cam Seyir Terası, 220 metre yükseklikte, 15 metre uzunluğunda ve 50 metre kare genişlikte. Artvin merkeze yaklaşık 12 kilometre olan cam terasta verilen fotoğraf molalarında çekilen kareler sosyal medyada büyük beğeni topluyor. Manzarası ile büyüleyen, yüksekliği ile de bir o kadar ürküten cam teras, yılda yaklaşık 25 bin ziyaretçi çekmeyi ve Artvin için önemli bir turistik yer olmayı başarmış. 2016 yılında hizmete açılan cam teras Sıkıldım Kayası mevkiinde 490 metre rakımda, Hatila Deresi’nden ise 220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edildi.

 

Uşak Ulubey Cam Teras

Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015’te hizmete açılan Kanyon Cam Teras Park’ta 300 metrekarelik bir kafeterya ve 135 metrekarelik camdan oluşan seyir terası bulunuyor. Kurşun geçirmez camdan yapılmış gemi güvertesi şeklinde bir görünüme sahip olan teras 45 kilometrelik Ulubey Kanyonunun üzerinde yer alıyor. Kanyonların oluşması belli aralıklarla meydana gelen erozyonların toprağı aşındırması sonucunda oluşmuş. Kanyonlardaki toprak yapısı granit ve kum taşı gibi sert kayalardan meydana geliyor. Kanyonların oluşumunda hava akımlarının etkisi çoktur. Bu muhteşem manzarayı kuş bakışı seyretmenize imkan tanıyan cam terasın içinde yemek yiyebilir, kahve ve çayınızı eşsiz manzarayı izlerken içebilirsiniz.

 


Kastamonu Çatak Kanyonu Cam Teras

Kastamonu’nun Azdavay ilçesindeki Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alan Çatak Kanyonu’na inşa edilen cam teras, 450 metre yüksekliğinde. 15 metresi kanyon boşluğunda olmak üzere toplam 33 metre boyunda ve 10 metre genişliğinde çelik konstrüksiyon üzerine yapıldı. Çatak Kanyonu Azdavay ilçe merkezine yakın konumda ve ulaşımı rahat, seyir terasına doğru gelirken yol ikiye ayrılıyor ve iki yoldan da seyir terasına kadar yürüyüş yolu mevcut. Cam terastan yedi kilometre uzunluğundaki kanyon boşluğu, el değmemiş doğayı kuş bakışı izlemek imkanı sunar. Nehir ya da akarsular tarafından oyularak meydana gelen vadilere kanyon ismi verilmektedir. Ülkemizdeki Çatak Kanyonu da akarsu aşındırmalarıyla meydana gelmiş bir kanyon.

Siirt Tillo Kalesi Cam Teras

Siirt’te Tillo Kaymakamlığı ile Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA)’nın ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonucunda hizmete açıldı. Son dönemde kültür turlarının popüler rotası olan Botan Vadisi’nin güzelliklerini ayaklar altına seren Tillo Vadisi Cam Terası‘nın vadiden yüksekliği bin 100 metre. Çelik konstrüksiyondan yapılan Terasın 7 metre uzunluğu ve 5 metre genişliği bulunmakta. Teras üzerinde bulunan korkulukların boyu ise 1.30 metre. Ziyaret esnasında Teras üzerine en fazla 30 kişinin çıkmasına izin verilmektedir.

Gümüşhane Torul Kalesi Cam Terası

Gümüşhane kent merkezindeki Torul Kalesi üzerinde bulunan cam teras 240 metre yükseklikte bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Torul Kalesi’ne yakın mesafedeki zirveye kurulu 90 metrekarelik bir genişliğe sahip olan cam terasa aynı anda 50 kişi çıkabiliyor. Trabzon-Gümüşhane karayoluna 2 kilometre mesafede olan Torul Kalesi’nden Zigana ve Sarıç dağlarının manzarası izlenebiliyor.

Erzurum Fyord Park Cam Teras

Erzurum’daki Pirin Kayalar mevkinde Tortum Gölü’nün üzerine yer alan 143 metre yüksekliğindeki cam teras, Uzundere Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın ortak projesi olarak yapıldı. Cam terasın 12,3 metre uzunluğunda, 545 metre kare kaplı alanı, 565 metrekare açık alanı bulunuyor. Toplamda bin 110 metrekare alana 143 metre yüksekliğindeki cam teras,Tortum gölü ve kanyonu izleme imkanı sunuyor.

Kartepe Ayrı Gezegen

Ayrı Gezegen cam terası Kocaeli ilinin Kartepe ilçesinde yer almakta. 460 m2'lik bir alan içerisinde yer alan cam terasını kapladığı alan 100m2 büyüklüğü ile ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük cam terası unvanını elinde bulunmaktadır. 2019 yılında hizmete açılan cam terasın yerden yüksekliği 185 metredir. Cam Terastan, Maşukiye'nin ve Sapanca Gölü'nün bir kısmının muhteşem manzarası izlenebilmektedir. Cam Teras’ta biri açık, biri kapalı olmak üzere iki adet kafe, gişe, sahra tuvaletleri, fotoğraf dükkanı, yöresel ürün ve hediyelik eşya dükkanları ve bir kayma aktivitesi olan zipline bulunuyor.

Yeni terasların yapımı devam ediyor

Kahramanmaraş'ta halk arasında efsane ve hikayelere konu olan Ali Kayası'nda Menzelet Barajı manzarasına hakim alana yapılacak cam terasın inşasına başlandı. Proje kapsamında kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki cam teras, Güredil Kalesi ve Menzelet Barajı'na hakim, baraj gölünden 160 metre yükseklikte ve 900 rakımda bulunan sarp kayalıklar üzerine inşa ediliyor. Sinop'un Türkeli ilçesinde, doğa turizmine çok büyük katkı sağlayacak olan Çatak Kanyonu Yürüyüş Platformu ve Cam Seyir Terası Projesi 2023 yılı programına alınacağı bildirildi. Trabzon Ortahisar'da yapımı devam eden Boztepe Yürüyüş Platformu ve Seyir Terası Projesi’nde sona gelindi. Toplam uzunluğu yaklaşık 1 km olacak proje, 5 bin m²’lik bir yüzey alanında hayata geçiriliyor. Kızlar Manastırı’ndan başlayan ve doğu yönüne doğru uzanan yaklaşık olarak 1 km uzunluğundaki seyir terası ve gezinti yolu; yürüyüş, seyir, oturma ve dinlenme üniteleri bünyesinde yer alan çok fonksiyonlu bir proje olarak hayata geçiyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam