reklam
reklam

Fotoğraflarla sinemanın dünü ve bu günü

Eklenme Tarihi: 14 Mart 2017, Salı - 10:00   Okunma Sayısı: 126317

Her bir albüm içindeki her fotoğraf bir anı demekti benim için. Bizim zamanımızda yani 60’lı ve 70’li yıllarda eş dost ziyaretlerinde yenilip içilir, sohbetler edilir ve sonrasında illa ki aile albümleri ortaya çıkardı. Çocukluk ve askerlik fotoğraflarını düğün fotoğrafları izlerdi. Bunlar tek tek itina ile açılır ve her birine özenle bakılırdı. Her bir fotoğrafın kendine has bir anısı ve ruhu vardı. Yılların izleri onların da üzerine sinerdi ve sararmaya başlarlardı yılların hızlı akışı içinde. Siyah beyaz fotoğraflar, her zaman ilgimi çekmiştir. O yıllara ait yaşam tarzını ve  kültürünü yansıtan bir yapısı vardır bu fotoğrafların.  Siyah beyaz fotoğraflara baktığımda o zamanda yaşamamış olsam da beni çeken bir şey olmuştur hep. Bu sanırım o zamanın fotoğraflara sinen ruhu olmalı nostaljik ve mistik.  Şimdiler de Hasanpaşa’ya taşınan fakat o yıllarda Kadıköy’de kurulan meşhur Salı Pazarımız vardı. Her türlü ihtiyaç ürününün bulunduğu ve de sergilendiği bu pazarda tesadüfen rastladığım ve ilgimi çeken bir yer olmuştur. Pazarın dışında kalan bir kısımda küçük bir yer tezgahında elinde bulunan bir kaç eski eşyayı satışa sunan bir pazarcı vardı. Bu adamcağız bir kaç eski eşyasının satışını yaparak geçimini sağlıyordu. Bu eşyaların yanında da bir kaç eski siyah beyaz fotoğraf sergilerdi. Bunlar satılık değildi ve sanırım eski eşyaların veren kişilerin albümlerinden edinmiş olmalıydı. Zaman zaman o pazara gittiğimde o tezgaha uğrar ve o fotoğrafları seyrederdim. Her biri bir yaşanmışlık ve bir çok anıyı barındırdığı için kendimce hikayelerini anlamaya çalışırdım. 
Şimdilerde İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencileri, Yıldız Albümleri’ndeki yerleri yeniden çekerek, eski ve yeni haliyle birleştirdikleri “Geçmişten Geleceğe İstanbul’a Bakış: Yıldız Albümleri ve Eminönü Hanları” konulu fotoğraf sergileri büyük ilgi gören  çok önemli bir sergiye daha imza atmışlar. Eski filmlerin en önemli sahnelerini aynen canlandırarak fotoğraflayan ve bir fotoğraf karesini birden çok fotoğraf çekerek, kolajla oluşturan ŞEHİR öğrencileri, bu fotoğraf ve kolajlardan oluşan “Fotoğraflarla Sinema ve Kolaj” adlı bir sergi açmışlar. Öğrencilerin, kendi seçtikleri filmlerin sinematografik derinliği olan bir sahnesini yeniden kurgulayarak fotoğrafladıkları ya da en az 20 fotoğraf karesini kolajla tek bir fotoğraf karesine dönüştürdükleri çalışmalarının yer aldığı sergi, İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü Merdivenaltı Sanat Galerisi’nde 8 Nisan tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak ve siz değerli sanatseverleri bekliyor olacak.

 

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam