reklam
reklam

PES'in yerini e-football aldı

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2022, Perşembe - 22:14   Okunma Sayısı: 166555
Dünyanın en çok oynanan paralı futbol oyunu Pro Evolution Soccer ya da bilinen adıyla PES yerini ücretsiz oynanabilen e-football'a bıraktı.

Japon oyun devi Konami tarafından geliştirilen ve 10 yıldır dünyayı kasıp kavuran futbol oyunu PES artık tarihe karıştı. Dünyanın en çok oynanan paralı futbol oyunu Pro Evolution Soccer ya da bilinen adıyla PES yerini ücretsiz oynanabilen e-football'a bıraktı. 19 dilde 62 ülkede oynanan ve dünya çapında 81 milyon 650 bin kopya satarak en çok satan video oyunu serilerinden biri haline gelen PES ya da Pro Evo, üreticisi Konami tarafından kaldırıldı. Firma 2021 yılı itibarıyla e- football adıyla yeni bir oyun geliştireceklerini ve PES'in yerini alacağını duyurmuştu. Hazırlık ve 2022'deki geçiş döneminin ardından Konami, e-football 2023'ün resmi lansmanını yaptı. Oyun güncellemesi saatler süren bir bekleyişten sonra yenilenmiş takımlar, 2023 kadrolarıyla bazı eksiklere rağmen oyun severlerin huzuruna çıktı. Konami'nin popüler oyun serisi PES’in yeniden markalaşmış hali olarak oyun severlerin beğenisine sunulan e-football, yeni bir futbol oyun motoru olmasının yanı sıra, oyun efektleri, oynayış akıcılığı, ve yeni geliştirmelerle oyun ve futbol tutkunlarından tam not aldı. Oyunun en önemli değişikliği ise artık ücretsiz olarak oynanacak olması. Ağustos sonu itibariyle e-football 2023’ün hem konsol, hem de mobil sürümleri piyasaya çıkmış oldu.

Her platformda oynanabiliyor

Spor oyun tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday e-football 2023, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X / S, Xbox One, Windows 10 destekli masaüstü bilgisayarlar ve Steam üzerinden oynanabiliyor. e-football 2023, bir önceki sürümden farklı değişiklikleri de içeriyor. Ülke ligleri ve kulüplerinin çoğu güncellenmiş olsa da hala Liverpool, Manchester City, Real Madrid gibi popüler takımlar henüz yok. Ancak Ekim ayında geleceği duyurulan yeni bir güncelleme ile bu eksiklerin de giderileceğini düşünüyorum. 2022 sürümünde yer alan Türkiye Süper Ligi e-football 2023’de yer almıyor. Takım isimleri benzer şekilde geçici olarak dizayn edilmiş. Mesela Galatasaray'ın yerine Galatya var. Ayrıca Türkiye Süper Ligi'nden oyuncu alınamıyor. Benim PS4'de iki hesabım olduğu için, 2022 sürümünde bunlardan birisini tamamen Türk oyunculardan kurmuştum. Güncelleme ile birlikte oyuncular aynen kaldı. Ancak yeni güncellemeye kadar yeni takım kuracaklar bu oyuncuları alamayacak. Sadece Avrupa liglerinde oynayan Türk oyuncular alınabiliyor.

2023'de İnter ve Milan geldi

e-football 2023’ün en önemli değişikliklerinden birisi de İtalya'nın en gözde iki kulübü olan İnter ve Milan'ın sisteme eklenmiş olması. Ayrıca bu takımların 11'lerini 900 e-football parası ile satın alabiliyorsunuz. 100 e-football parası 10 TL, 1050 e-football parası 99 TL ve 12 bin e-football parası 955 TL tutyor. Ayrıca Cruyff ve Canavaro'yu menajer olarak 500 ve 300 e-football parasına takımızın başına getirebilirsiniz. Her menajerin farklı özellikleri bulunuyor. Aslında oyun ücretsiz. Ben para harcamadan Rüya takımımı kuracağım diyenler için de alternatifler bulunuyor.

 

Üç çeşit oyun parası var

Oyunda kullanılan üç farklı oyun parası var. Bir tanesi yukarıda örnek verdiğim e-football parası. Bununla belli dönemlerde çıkan özel takım kadrolarının 11'lerini komple alabiliyorsunuz. Mesela 2022 sürümünde Manchester City, Barcelona, Galatasaray gibi takımların 11'leri vardı. e-football parası ile ayrıca oyuncu sözleşmeleri bölümündeki özel oyunculardan 100 e-football parası vererek alabiliyorsunuz. Ancak istediğiniz oyuncuyu değil, oyunun seçtiği oyuncuyu alabiliyorsunuz. Bu oyuncu 3 yıldız bir oyuncu olabileceği gibi, 5 yıldızlı bir oyuncu da olabiliyor. Oyun size e-football parasını çeşitli etkinlik veya günlük giriş ödülleri içinde de veriyor. Bunları biriktirerek özel bir oyuncu alabilirsiniz. Ayrıca özel oyuncu bölümünde sürekli yenilenen özel oyuncular var. Bunları da yine etkinliklerden kazanacağınız 5 yıldızlı sözleşme, 4 yıldızlı sözleşme ya da 3 yıldızlı sözleşme kartlarıyla da alabilirsiniz. Oyunda bir de e-football puanı var. Bu TL ile alınamıyor. Etkinliklerden kazanılıyor. 1000 e-football puanı topladığınızda, o an aktif olarak sunulan oyunculardan bir tanesini alabiliyorsunuz.

GP'ler son derece değerli

e-football parası satın almadan bedava Rüya takım kurmak isteyenler için e-football 2023 size etkinliklerden ya da günlük giriş ödüllerinden GP adında bir para veriyor. Bunları biriktirerek standart oyuncu bölümünden istediğiniz mevkiye göre transfer yapabiliyorsunuz. e-football 2023 sunumunda en değerli oyuncular 1 milyon 100 bin GP olan 88'lik Salah ve 87'lik Lewandowski. Aldığınız oyuncuları Antrenman puanlarıyla geliştirebiliyorsunuz. Antrenman puanları da etkinliklerden ya da günlük giriş ödüllerinden kazanılıyor. Yine oyuncu değerlerinden örnek verecek olursak, 87'lik Mbappe 1 milyon GP, 86'lık Messi, Benzema, De Bruyne 740 bin GP, 85'lik Haaland 640 GP ve 86'lık Ronaldo 490 GP'ye alınabiliyor.

Üç farklı maç modu bulunuyor

e-football 2023'de YZ'ye karşı oynayabileceğiniz Tur etkinliği adı verilen süreli etkinlikler yer alıyor. Seçtiğiniz oyun düzeyinize göre galibiyet ya da beraberliğe bir puan veriliyor. Hedeflenen puana ulaştığınızda etkinlik ödülünü de kazanmış oluyorsunuz. Ayrıca GP veya antrenman puanı veren ara ödüllerde bulunuyor. Maçı başlat dediğinizde sistem size gelişi güzel bir rakip seçiyor. Etkinlikler modunda Starter etkinliği, İngiltere ya da İspanya gibi sadece o ülke takımlarıyla karşılaşabileceğiniz ülke ligi etkinliği ve e-football 2023'de ilave edilen Ulusal takımlara karşı görev etkinlikleri bulunuyor. Bunlar süreli ve bittiğinde yenileniyor. Bu etkinliklerin hepsi YZ'ye karşı oynanıyor. Bir de diğer kullanıcılarla karşılaştığınız Mücadele etkinliği bulunuyor. Bunun haricinde bir de e-football ligi bulunuyor. En alt lig olan 10 ligden başlayarak gerekli puanları toplayarak 1.lige kadar yükselebiliyorsunuz. Gerçekleştirilen çok özel lisans anlaşması sayesinde Meksika Ligi 'Liga BBVA MX', eFootball 2023‘e geldi. 18 Meksika kulübünün tamamı, oyuncuların birebir kopyaları bulunuyor. Ayrıca bu modda oynadığınızda 88 bin kişilik tarihi Estadio Azteca stadyumunda maça çıkma keyfi yaşıyorsunuz.

Efsane oyuncular oyunun yüzü

e-football 2023'ün tanıtım yüzleri Liverpool'un sağ beki İngiliz Trent Alexander-Arnold ve Manchester United'ın orta saha oyuncusu Portekizli Bruno Fernandes oldu. Ayrıca PSG'de oynayan Arjantinli Lionel Messi ve Brezilyalı Neymar Jr. ile Japon üreticisi Konami'nin ev sahibi kontenjanından eklenen Real Sociedadlı Japon Takefusa Kubo, diğer tanıtım yüzleri olarak üst düzey Elçiler listesinde yer alıyor.

Milli takım modu geldi

e-football 2023'ün bir diğer yeniliği de Rüya takımınızın, Ulusal Takım modunda Almanya, İspanya, Danimarka gibi Avrupa'nın gözde Milli takımlarıyla maç yapabiliyor olması. Tamamen Türk oyunculardan kurduğum takıma uzun süre isim aradıktan sonra ''TURKİYE'' adında karar kıldım. İsmini siz belirleseniz de Rüya Takımınıza bir kulüp seçmeniz gerekiyor. Yeni eklenen mod sayesinde Türkiye'yi ve Türk bayrağını seçebiliyorsunuz. e-football 2022 sürümünde Türkiye Süper Ligi'nden ve Avrupa takımlarında oynayan Türk futbolculardan kurduğum bu takım gerçekten de bir kaç eksikle Türk Milli takımından farkı yok. Son olarak bu takıma Türk kökenli olduğu için İlkay Gündoğan'ı da ekleyerek orta sahamı iyice güçlendirdim. Bir çok platformda oynayabileceğiniz e-football 2023'ü tavsiye ediyor, şimdiden keyifli oyunlar temenni ediyorum.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam