reklam
reklam

Yıldızlardan motokros şovu

Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2022, Pazar - 11:05   Okunma Sayısı: 59255
Ülkemizde düzenlenen en önemli motor sporları etkinliği olan Dünya Motokros Şampiyonası MXGP'de 26 ülkeden 107 sporcu izleyenleri büyüledi. Şampiyonluk için kıyasıya mücadele veren motokrosucların çekişmesi 180 ülken canlı olarak izlendi.

Motosiklet dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan Dünya Motokros Şampiyonası MXGP'e Türkiye ev sahipliği yaptı. Dünyanın en önemli motokrosçularının yarıştığı ülkemizdeki son ayak aynı zamanda dünya şampiyonlarının da belirlendiği mücadele oldu. MXGP, MX2, MXW ve EMXOpen olmak üzere 4 kategoride yapılan yarışlar sonunda hem Türkiye etabı birincileri, hem de diğer ülke etaplarında toplanan puanlarla Dünya şampiyonları kupalarını aldılar. Türkiye’de yapılan final yarışlarıyla son bulan Dünya Motokros Şampiyonası MXGP'de 2022 sezonu şampiyonu Honda’dan Slovak Tim Gajser oldu. Dünya Gençler Motokros Şampiyonası MX2'de 2022 sezonu şampiyonluğunu KTM’den Fransız Tom Vialle elde etti. Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası MXW'de 2022 sezonu şampiyonu Yamaha’dan Hollandalı Nancy Van De Ven olurken, 2022 yılının Avrupa Motokros Şampiyonası EMXOpen, KTM takımından İspanyol Jose Butron'un şampiyonluğu ile noktalandı. 26 ülkeden 107 sporcunun yarıştığı yarışlar 180 ülkede canlı olarak yayınlandı.

Ülke tanıtımına büyük katı sağladı

Dünya Motokros Şampiyonası MXGP'nin son ayak yarışlarının ülkemizde yapılmasının, Türkiye’nin tanıtımına büyük katkıda bulunduğuna dikkat çeken Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Başkanı Bekir Yunus Uçar, ''Dünyanın en önemli spor etkinliklerinden biri olan MXGP’nin finaline ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye markasını 180 ülkede 3.5 milyar kişiye ulaşarak, 300 milyon Euro’luk benzersiz bir tanıtım sağlıyor. Bu rakamın bu yıl 400 milyon Euro’yu aşacaktır. Ayrıca, MXGP Türkiye sadece yarışın yapıldığı hafta ülke ekonomisine 5 milyar TL’nin üzerinde katkısı oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın önceki gün vurguladığı gibi, Türkiye’nin tanıtımına, turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlıyor” diye konuştu.

Ödüllü pistte yarıştılar

Uluslararası otoriteler tarafından ödüllendirilen bir pist olan Afyonkarahisar Motorsporları Merkezi bu yıl da yarışlara en iyi şekilde hizmet vermek için hazırlandı. “En İyi Alt Yapı” ve “En İyi Padok” ödülünü alan 250 bin metrekarelik alan üzerine kurulu pist, dünya genelindeki tüm uluslararası şampiyonalara ev sahipliği yapacak kapasiteye sahip bulunuyor. Afyonkarahisar Belediyesi ve Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından Kocatepe Spor Kompleksi içerisinde yer alan Zafer Stadyumu ile Spor Salonu ve Su Sporları Merkezi’nin hemen yanında Türk sporuna hizmet veren “Afyonkarahisar Motorsporları Merkezi” Türkiye’nin ve bölge ülkelerin uluslararası spor organizasyonlarındaki standartları karşılayacak şekilde hazırlandı.

Honda’dan Slovak Tim Gajser kazandı

Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP) 2022 sezonu şampiyonu Honda’dan Slovak Tim Gajser oldu. Bir önceki yarış Fransa’da şampiyonluğunu ilan eden Honda pilotu Tim Gajser, 2016, 2019 ve 2020'den sonra dördüncü dünya şampiyonluğunu elde etmiş oldu. Slovak pilot, rahat bir yarış geçirdiği Bitci MXGP Türkiye yarışını da ilk sırada tamamladı. Yamaha’dan İsviçreli Jeremy Seewer, Dünya Motokros Şampiyonası podyumunda ikinci sırayı aldı. Bitci MXGP TÜRKİYE yarışı, dünya sıralamasında üçüncü sırası için büyük mücadeleye sahne oldu. GASGAS’tan İspanyol Jorge Prado, Yamaha’dan Fransız Maxime Renaux ve Hollanda’dan Glenn Coldenhoff arasındaki kıyasıya rekabeti Jorge Prado kazanarak üçüncülüğü kazandı. Markalar sıralaması ise, Yamaha, Honda, GASGAS şeklinde gerçekleşti. Bitci MXGP Türkiye etabını aynı puanı alan Tim Gajser birinci, Jeremy Seewer ikinci, Kawasaki’den Fransız Romain Febvre üçüncü oldu.

MX2 gençlerde büyük çekişme yaşandı

Dünya Gençler Motokros Şampiyonası (MX2) 2022 sezonu şampiyonu KTM’den Fransız Tom Vialle oldu. Fransız pilot 2020'den sonra bu kategorideki ikinci şampiyonluğunu kazanmış oldu. Tom Vialle ve Jago Geerts arasında şampiyonluk mücadelesini KTM’den Fransız Tom Vialle kazanarak 2022 MX2 Şampiyonu oldu. Yamaha’dan Belçikalı Jago Geerts’in ikinciliği aldığı MX2 sezonunda, üçüncülük yarışında gülen yarışçı GASGAS’tan Alman Simon Laengenfelder aldı. Markalar sıralaması ise, Yamaha, KTM, GASGAS şeklinde gerçekleşti. Bitci MX2 TÜRKİYE etabını da, her iki yarışı önde bitiren Vialle kazanırken; ikinciliği Jago Geerts üçüncülüğü ise, Husqvana’dan Hollandalı Roan Van De Moosdijk aldı.

Kadınlarda zafer Hollanda'nın

Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonası (MXW) 2022 sezonu şampiyonu Yamaha’dan Hollandalı Nancy Van De Ven oldu. 25 yaşındaki genç pilot kadınlar dünya şampiyonu olan ilk Hollandalı pilot oldu. Dünyanın en iyi motokrosçularının yarıştığı MXGP’nin Afyonkarahisar’daki finalinde sezonun 2022 yılının Dünya Kadınlar Motokros Şampiyonu (MXW) belli oldu. İlk üç sırayı Yamaha pilotları aldı Hollandalı Nancy Van De Ven şampiyon olurken, Hollandalı Lynn Valk ikinci ve Alman Larissa Papenmeier üçüncülüğü aldı. Markalar sıralaması ise Yamaha, KTM ve Kawasaki şeklinde gerçekleşti. MXW TÜRKİYE etabını Kawasaki’den Yeni Zelandalı Courtney Duncan kazanırken, Yamaha’dan Alman Larissa Papenmeier ikinci, KTM’den Danimarkalı Sara Andersen üçüncü oldu. MXWomen’da Türkiye adına yarışan Irmak Yıldırım ise 25’inci olarak yarışı tamamladı.

Avrupa Şampiyonu İspanyol Butron oldu

2022 yılının Avrupa Motokros Şampiyonası EMXOpen'da KTM takımından İspanyol Jose Butron, şampiyon olurken, KTM’den Slovak Tomas Kohut ve Simon Jost ikinciliği ve üçüncülüğü paylaştı. Markalar sıralaması ise, KTM, Husquvana ve Honda şeklinde gerçekleşti. EMXOpen TÜRKİYE etabını Jose Butron kazanırken, Tomas Kohut ve Michael Sandner ikinci ve üçüncülüğü paylaştı. EMXOpen TÜRKİYE'de ilk yarışı Jose Butron kazanarak şampiyonluğunu ilan etmişti. KTM’den Slovak Tomas Kohut ve Simon Jost ise podyumun diğer iki ismi olmuştu. EMXOpen TÜRKİYE'de bugün koşulan ikinci yarışı ise, KTM'den Avusturyalı Michael Sandner kazanırken, ikinciliği KTM'den Slovak Tomas Kohut aldı. Sezonu şampiyon bitiren Jose Butron ise kürsüye üçüncü sıradan çıktı. EMXOpen TÜRKİYE etabına Türkiye'den katılan Mustafa Çetin 8’inci, Batuhan Demiryol 9’uncu, Ömer Uçum 11’nci, Şakir Şenkalaycı 12’nci, Eray Esentürk 15’inci, Mevlüt Kolay 16'ncı, Volkan Özgür 17’nci, Burak Arlı 18’inci, Emircan Şenkalaycı 19’uncu, Yiğit Ali Selek 20’nci, Murat Başterzi 21’inci, Tuğrul Dursunkaya 22’nci olarak tamamladı.

Organizasyon 180 ülkeye canlı olarak ulaştırıldı

Türkiye için hazırlanan 1 dakikalık tanıtım filmi de Cumartesi ve Pazar günü yarış öncesi izleyicilerle buluştu. Aralarında Eurosport, Sport TV, CBS Sports Network, Fox Sports Network, RAI, MotorsportTV gibi yayıncıların yer aldığı network vasıtasıyla 7 kıtada 7.4 milyar kişinin yaşadığı 180 ülkede 3.4 milyar kişiye ulaştı. Geçen yıl Eylül Ayı’nda iki kez Dünya Motokros Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Ayfonkarahisar, organizasyonun hemen ardından ünlü arama motoru Google aramalarında da Eylül-Aralık döneminde aynı dönemde önceki yıllara göre büyük bir artış gösterdi. Organizasyona dair videolar ve içerikler MXGP organizasyonu, Yamaha, Kawasaki, Honda, Monster, FIM gibi kurum ve şirketlerin sosyal medya ağlarıyla yaklaşık 650 milyonluk bir erişime ulaştı. Organizasyon hazırlık günlerini de kapsayan 5 günlük sürede, takımlar, sporcular ve izleyicilerin bölgeye ulaşımı, konaklamaları, günlük tüketim ve hediyelik alışverişleri de bölgeye yaklaşık 5 milyar TL’nin üzerinde bir ekonomi sağladı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam