reklam
reklam

Şehirde doğa ile kucaklaşma

Eklenme Tarihi: 8 Eylül 2022, Perşembe - 12:28   Okunma Sayısı: 154632
Doğal yaşamı korumak, insanların huzur dolu bir gün geçirerek eğlenmesi ve dinlenmesi amacıyla açılan parklar Üsküdar'ın kadim tarihini doğa ile birleştiriyor. Yeşilin her tonunu, rengarenk çiçekler arasındaki bu parklar doğa ile kucaklaşmak isteyenlerin ve huzur arayanların uğrak noktası.

 

Bir zamanlar Üsküdar'ın bahçeli müstakil evleri, yerlerini birer birer apartmanlara bıraktı. Bahçesiz apartmanlara bir de balkonsuzları eklenince Üsküdarlılar doğa, yeşil, çiçek, kuş özlemini park, koru ve millet bahçelerinde almaya başladı. Üsküdar Belediyesi'nin parklara verdiği önem sayesinde ilçenin mahalleri İstanbul'un en güzel yeşil alanları ile dolmaya başladı. Modern şehircilik ve belediyecilik anlayışında parklar ve yeşil alanlar çok büyük önem taşıyor. Halkın gezip, dinlenip hava alması için kurulan, ağaçlar ve çiçeklerle dolu parklar, Üsküdar'ın kadim tarihini doğa ile birleştiriyor. İlçeyi inşaat tahribatından korumak ve doğal dokusuna zarar vermemek için dizayn edilen parklar, korular ve Millet bahçeleri aynı zamanda Üsküdar'ın turistlik alanları olması açısından da değer taşıyor. Parklar huzur arayan vatandaşların yoğun ilgisini çekerken, en çok çocuklar parkların keyfini doyasıya çıkartıyor. Kurulan salıncaklar, kum havuzları ve basit oyun araçları parkların çocukların güvenle vakit geçirip, sosyalleşebileceği alanlar haline gelmesini sağlıyor.

En çok park İcadiye ve Altunizade'de

Üsküdar'ın iki komşu ilçesi icadiye ve Altunizade, Üsküdar'ın en çok parkının bulunduğu yerler. İlçenin doğa ile buluşma noktası olan bu parklar, vatandaşlar tarafından haftanın her günü, her saati dolup taşıyor. İcadiye'de 6, Altunizade'de ise 5 tane park bulunuyor. İcadiye ilçesinde; İcadiye Parkı, İmam Galip Parkı, Kurt Çelebi Parkı, Kuruçeşme Parkı, Orta Parkı ve Şehit Sinan Gümüştaş Parkları bulunuyor. Altunizade ilçesinde ise; 75. Yıl Cumhuriyet Parkı, Atıfbey Parkı, Aydın Demir Parkı, Barış Manço Parkı ve Huzur Parkı bulunuyor.

Mesire alanları halkın buluşma noktaları

Üsküdar'ın Beykoz'a doğru olan kuzey bölümündeki ilçelerinde çok güzel parklar bulunuyor. Kandilli Mahallesi'nde Kaymakdonduran Mesire Alanı, Küçüksu Mahallesi'nde Tufan Parkı, Çengelköy Mahallesi'nde Havuzbaşı Parkı, Bahçelievler Mahallesi'nde Sultan Murat Parkı, Güzeltepe Mahallesi'nde Yıldırım Beyazıd Parkı, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde Hasippaşa Parkı ve Şehit Eren Bülbül Parkı, Kirazlıtepe Mahallesi'nde Şenol Güneş Parkı, Üsküdar'ın Kadıköy'e doğru olan güney mahallelerinde günün her saati rahatça zaman geçirebileceğiniz parklar mevcut. Acıbadem Mahallesi'nde Şehit Mete Sertbaş Parkı, Erdem Parkı, Kısıklı Mahallesi'nde Salih Solman Parkı, Cumhuriyet Mahallesi'nde Şehit Recep Büyük Parkı, Ünalan Mahallesi'nde Fidanlık Parkı, Şehit Timur Aktemur Parkı, Ferah Mahallesi'nde Irmak Parkı, Küplüce Mahallesi'nde Şehit Halil Kantarcı Parkı, Bulgurlu Mahallesi'nde Dostluk Parkı, Tunuslu Mahmut Paşa Parkı yer alıyor.

Tarihi parklar doğa ile iç içe

Üsküdar'ın boğaz tarafında kalan merkez bölümünde ise bir çok tarihi park bulunuyor. Kuzguncuk Mahallesi'nde Dereiçi Parkı, Kuzguncuk Bostanı, Kuzguncuk Parkı, Simitçi Tahir Parkı,

Selimiye Mahallesi'nde Selimiye Parkı, Sultantepe Mahallesi'nde Yavuz Gökmen Parkı, Barbaros Mahallesi'nde Bahar Parkı, Erguvan Parkı, Temel Gündoğdu Parkı, Validei Atik Mahallesi'nde Valide-i Atik Parkı, Zeynep Kamil Mahallesi'nde Zeynep Kamil Parkı, Ahmediye Mahallesi'nde Doğancılar Parkı, Dönme Dolap Parkı, Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi'nde İmrahor Bostanı, Selami Ali Mahallesi'nde Necmettin Öztürk Parkı, Murat Reis Mahallesi'nde Çinili Parkı vatandaşların dinlenmek için tercih ettikleri parklar arasında yer alıyor.

Yeşillikler içerisinde boğaza nazır Çamlıca

Bu parkların yanı sıra Küçük Çamlıca ve Büyük Çamlıca Koruları, Üsküdar'ın en güzel mesire alanlarını oluşturuyor. Zamanında II. Mahmut’un atla gezintiye veya ava çıktığı bir yeşil alanan olan Küçük Çamlıca korusu 1940’da İstanbul valisi Lütfü Kırdar tarafından kamulaştırılarak halka açılmış. 1980’e kadar bakımsız kalan alan, İstanbul Belediyesi tarafından içine çocuk oyun alanları, spor alanları ve süs havuzları ekletilip düzenletilerek yeniden halka açılmış. Fıstıkçamları, karaçam, kızılçam, servi, çınar, gürgen ve ıhlamur ağaçlarından oluşan bir doğası var. Ayrıca Su Köşkü ve Küçük Çamlıca Köşkü olmak üzere iki güzel yapı bulunuyor. İsmini Büyük Çamlıca tepesinden alan Büyük Çamlıca koruluğu ise Osmanlı döneminde edebiyata ve şarkılara konu olmuş gözde gezinti yerlerinden. Küçük Çamlıca Korusu’na göre daha küçük ve daha dar bir alanda bulunuyor. Burası da tıpkı Küçük Çamlıca Korusu gibi Lütfü Kırdar tarafından 1940’da kamulaştırılmış. İstanbul’u panoramik olarak seyredebileceğiniz Çamlıca Tepesi de burada. Alanda bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir restoran da var.

Millet bahçeleri vatandaşları kucaklıyor

Beylerbeyi'nde İstanbul’un en güzel manzarasına sahip ikinci millet bahçesi olan Küplüce Mısırlı Millet Bahçesi’nde: hobi ve koku bahçeleri, oturma ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanı, açık hava sineması, amfi, kuru havuz, kademeli şelale, bisiklet ve koşu parkuru, seyir terasları, telesiyej, piknik alanı, seyir kulesi, fitness alanı, pazar alanı yer alıyor. Toplam 18 bin 627 metrekare alan üzerine yapılan Küplüce Mısırlı Millet Bahçesi’nde ayrıca şifalı bitkiler müzesi ve yedi renk çakra bahçesi de bulunuyor. İstanbul'un ilk Millet bahçesi olan Nakkaştepe parkı Üsküdar'ın ve Üsküdarlıların adeta göz bebeği durumunda. Toplam 90 bin metrekarelik boğaz manzaralı Nakkaştepe mesire alanında, piknik alanları, spor alanları, tenis kortu, biyolojik gölet ve şelale, açık ve kapalı çocuk oyun alanı, doğa kaşif atölyesi, macera parkuru, uçan yol ve manzara seyir terası ile hizmet vermektedir. Alan İçerisinde ayrıca gezi ve dinlenme alanları, yürüyüş parkuru, Fitness Alanları, Zipline, Uçan Yol, Ahşap Köprü, Amfi Alanı, Mucit Evi (Doğa Kâşif Atölyesi), Bitki Gösterim Alanı Etkinlik Çayırı, Kafe ve sosyal alanlar yer alıyor.

Doğa'da pilates keyfi

Bu yaz ilk kez Validebağ Korusu’nda uygulanan açık hava derslerine katılım oldukça fazla oldu. Doğa ile iç içe spor yapma imkânı bulan Üsküdarlı hanımlar sabah saatlerinde spor kıyafetlerini giyip soluğu koruda alıyorlar. Böylece Üsküdar'da spor saraylarında Pazartesi ve Çarşamba günleri kış boyu devam eden kadınlara özel ücretsiz pilates dersleri yaz aylarının gelmesi ile açık havaya taşınmış oldu. Deneyimli spor hocalarının eşliğinde her Pazartesi ve Çarşamba günleri gerçekleşen derslere hanımlar ücretsiz olarak katılım sağlıyor. Validebağ Korusu’nda sağlıklı yaşam için pilates yapmak isteyen 16 yaş üstü Üsküdarlı hanımlar Üsküdar Belediyesi'nin internet adresinden giriş yaparak kayıt yaptırabilirler.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam