reklam
reklam

Sokak lezzetleri - Tokyo

Eklenme Tarihi: 25 Temmuz 2022, Pazartesi - 14:22   Okunma Sayısı: 101202
Sokak lezzetlerini tanıttığımız yazı dizisinin bu altıncı ve son bölümünde durağımız ilginç ama bir o kadar da lezzetli tatlarıyla onlarca farklı sokak lezzetini bir araya getiren Japon mutfağı olacak.

Japonya; kültürel etkinlikleri, sıra dışı gelenekleri ve ilginç damak lezzetleriyle turistlerin gözdesi. Türk mutfağına uzak damak lezzetine sahip Japon yemekleri, birbirinden farklı tatlarıyla sokakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Japonya'ya gittiğinizde denemeniz gereken sokak lezzetlerini sizler için derledik. Hepsi yerinde bizzat tadılmış ve Türk damak zevkine uygun bulunarak tavsiye edilmiş yiyeceklerdir. Uzak doğuda sokak lezzetleri denildiğinde Japon mutfağı açık ara önde gidiyor. Tokyo’nun hemen her ilçesinde değişik sokak lezzetleri bulmanız mümkün. Shinjuku ara sokaklarında hem ucuz hem de çok lezzetleri suşilerin keyfine varabilirsiniz. Tokyo sokaklarını gezerken Üsküdar'daki Cuma pazarı benzeri, karşılıklı, yan yana dizilmiş yemek yapan tezgahlarla karşılaştık. Muzu çikolataya batırıp, şeker parçacıklarıyla süsleyenler, bildiğimiz buzu değişik meyve aromalarıyla karıştıranlar, çubuklara takılı balıkları kızartanlar, değişik hamur işleriyle et ve deniz ürünlerini birleştirenler, çubuk şeklinde cips yapanlar, değişik meyvelerden bizdeki elma şekeri benzeri tatlılar üretenler, kısaca her damağa hitap edenler sanki bir gastronomi sokağında buluşmuş gibiydiler. Tokyo Japon sokak lezzetlerinin hepsine birden ulaşabileceğiniz bir gastronomi bahçesi görünümünde.    

Okonomiyaki

Japon gözlemesi olarak da bilinen Okonomiyaki, Türk damak lezzetine uygun yemekler arasında yer alıyor. Sadece Tokyo'da değil, Japonya’nın her yerinde bulabileceğiniz bir yiyecek. Büyüklüğü ve hazırlanma şekli bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Genellikle un, yumurta, lahana ve farklı sebzelerin yer aldığı iç malzemesinde, et ve et ürünleri de kullanılarak yapılıyor. Karıştırılan malzemeler sıcak bir ızgaraya dökülerek yakisoba eriştesiyle servis ediliyor. Kansai ve Hiroşima olmak üzere iki farklı sitilde servis edilen bu yemek, kurutulmuş yosun, mayonez, kırmızı zencefil turşusu ve Okonomiyahki sosuyla da tüketiliyor. Okonomiyaki kelime anlamı olarak ‘istediğini katarak pişir’ anlamına geliyor.

Taiyaki

Kelime anlamıyla 'pişmiş çipura' anlamına gelen Taiyaki aslında bir balık yemeği değil. Aksine balık şeklinde pişirilmiş kek şeklinde bir hamur işi. Japonya'nın en sevilen sokak yemekleri arasında yer alan Taiyaki, özellikle kışın, bizdeki kestane gibi kış aylarında sıcak bir atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Birçok Japon tatlısı için ortak bir dolgu olan kırmızı fasulye ezmesi Azuki fasulyesi kullanılarak yapılan Taiyakiler; tatlı patates, peynir, çikolata ve muhallebi konarak da yapılıyor. Elde edilen hamur, balık şeklindeki kalıplara dökülüyor. Her iki tarafı da altın kahverengisi rengini alıncaya kadar pişiriliyor. Oldukça lezzetli bir tatlı.

Miso çorbası

Aslında tam olarak bir sokak lezzeti sayılmasa da Miso çorbasından bahsetmeden geçemeyeceğim. İlk kez Shinjuku'nun ara sokaklarında rastladığım bu lezzetli çorba daha çok soğuk kış günlerinde tercih ediliyor. Miso, pirinç arpası ve soya fasulyesinin fermante edilmesiyle hazırlanıyor. Miso çorbası Japon mutfağını en iyi temsil eden çorbalardan biri. Daşi ve yumuşatılmış miso sosunun kaynatılması ile hazırlanıyor. İçinde tofu, yosun, taze soğan, havuç, mantar gibi sebzeler yer alıyor. Miso çorbası içmenin Japonlara has bir de yöntemi var. Kesinlikle kaşık kullanmadan direk kaseden içiliyor. İçerisindeki sebzeler ise haşi çubuklarıyla yeniyor. Ayrıca yemekten önce değil yemeğin yanında içiliyor.

Sushi

Japonya'ya gidilince sushi yemeden dönmek olmaz. Sushi’nin 4 temel sunum şekli var. Nigiri, el ile sıkıştırılıp şekil verilmiş haşlanmış pirincin üzerine açık bir şekilde konulan deniz ürünü ile hazırlanıyor. Maki, en çok bilinen, siyah deniz yosununa sarılmış haşlanmış pirinç ve malzemeden oluşuyor. Uramaki, deniz yosununun iç malzeme olarak kullanıldığı, deniz ürünlerinin de pirincin üzerine konulduğu sushi çeşidi. Sashimi ise dilimler halinde, pirinç olmadan servis edilen deniz ürünlerinden oluşuyor. Restoranlarda sushi biraz pahallı. Ama doya, doya hesaplı sushi yemek istiyorsanız Tokyo'da Shinjuku Tren İstasyonun arkasında kalan ve hemen hemen tüm sokak lezzetlerini bulabileceğiniz mekanlara gitmenizi tavsiye ederim.

Takoyaki

Buğday unundan yapılan hamurların özel kalıplı tavada top şeklinde pişirilmesiyle yapılan Takoyaki bir Japon ara öğün yiyeceği. Genellikle içine tako denilen doğranmış ahtapot ya da tavuk parçaları konuluyor. Zaten Takoyaki'nin anlamı da ahtapot kızartması demek. Takoyaki'nin içine derin kızarmış un meyilli gevrek parçaları olan tenkasu, zencefil turşusu ve taze soğan da konuluyor. Üzerine okonomiyaki sosu, mayonez ve kurutulmuş palamut rendesi katsuobushi ekleniyor. Bizdeki kestaneci benzeri, hemen her köşe başında, bir Takoyakici görmek mümkün. Yoyogi'deki Masa Tenisi Milli takımı maçından sonra otele dönerken, istasyonun köşesindeki Takoyakici'de tattığım bu lezzet benim Tokyo'daki favorim. Japonya'ya yolunuz düşerse bu enfes çıtır ahtapot toplarını denemeyi unutmayınız. Bu arada aşırı sıcak oldukları için hemen ağzınıza atmayın.

Onigiri

Japonlar pirinç pilavını çok seviyorlar. Onigiri de beyaz pirinçten yapılan bir yiyecek. Bir avuç yağsız ve tuzsuz pilavın içerisine turşu, somon, gibi şeyler konulduktan sonra pilav üçgen veya silindir haline getiriliyor ve genellikle nori denilen kağıda benzer bir halde satılan deniz yosuna sarılarak yeniliyor. Pirinç köftesi olarak da bilinen Onigiri'yi sushi ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü sushi sirke, şeker ve tuzlu pirinçten yapılırken onigiri ise yağsız ve tuzsuz pirinç ile yapılıyor. Onigiri yenmesi kolay olsun diye, nori'ye sarılırken, sushi ise pilavın balık ve deniz mahsullerine sarılarak yeniyor. Onigiri 'nin bir çok çeşidi bulunuyor. En çok tercih edilenlere örnek olarak; mayonezle karıştırılmış ton balıklı, mayonezle karıştırılmış somonlu, ekşi erikli, tuzlanmış somon yumurtalı, bizdeki iç pilava benzeyen kırmızı pirinçli ve ızgara onigiri sayılabilir. Tokyo'da Sendegaya ya da Shibuya'da rastlayacağınız sokak esnaflarından onigiriyi deneyebilirsiniz.

Tempura

Tokyo’da ne yiyelim diye sorduğumuz hemen herkes bize, hafif bir tebessümle ’’Tempura’’ diye cevap verdi. İlk başta Tempura’nın bir yemek olduğunu sandık ve köşe bucak Tempuracı aradık. Meğer Tempura, Japonlara ait harika ve çok hafif bir kızartma tekniğiymiş. Un, nişasta, tuz ve yumurta ve Japon mayonezinin karıştırılmasıyla yapılan Tempura sosuna sonunda soğuk soda ilave ediliyor. Neyi kızartmak istiyorsanız, onu bu sosa batırıp kızgın yağda kızartıyorsunuz. Fındık yağı ya da susam yağı ile daha nefis oluyor. Eğer kızartma seviyorsanız, mutlaka denemelisiniz. İnanılmaz hafif, hiç de yağlı olmayan, kızartma gibi kokmayan, çok güzel görünüşlü, harika yiyecekler. En çok tercih edilenleri ise karidesli, sebzeli ve tavuklu tempura.

Japon yemek kültürü

Japonların yemek kültürü oldukça farklı. Her yemekten önce ''İtadaki-masu'' demeden yemeğe başlamıyorlar. Bu bir saygı ifadesi. Yemekten sonra da yemeğin güzel olduğunu ve yapana teşekkür anlamında “go-chisou-sama” diyorlar. Japonya'da kaldığımız otelin sabah kahvaltısında yoğurdun hiç eksik olmadığını fark ettik. Ama bizim gibi sade değil, içine reçel, meyve parçaları, marmelat koyarak yiyorlar. Pilav, Japonların olmazsa, olmazı. İlk gün sabah kahvaltısında benim pilavı alıp sade yediğimi gören Japonlar gülmekten yerlere yattı. İkinci gün işin sırrını çözdük. Pilavın yanında et yada tavuk parçaları, kavrulmuş soğan, deniz ürünleri ve değişik soslar alıp onları karıştırmak gerekiyormuş. Japonya'da sakın bahşiş bırakmayın, 'Paranızı unuttunuz' deyip peşinizden getiriyorlar. Bir de mekanların çoğunda su ücretsiz. Yolunuz Japonya'ya düşerse, sokak sokak gezip yerel lezzetleri keşfetmeyi unutmayın.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam