reklam
reklam

İstanbul'un huzur köşeleri

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2022, Cuma - 18:57   Okunma Sayısı: 88056
İster hafta sonu, ister hafta içi, ailecek ya da tek başınıza İstanbul'da gidip gezebileceğiniz, doğanın içerisinde, çiçek kokuları ve kuş sesleri eşliğinde, serin yaz esintisinin ferahlığında stres atabileceğiniz bir çok huzur köşesi bulunuyor.

Yazın gelmesiyle hava sıcaklığı da artmaya, nem kendisini göstermeye başladı. İş yoğunluğundan, trafik stresinden, şehrin karmaşasından bir an bile olsa uzaklaşıp doğanın kollarına atılmak çok da zor değil. Yemyeşil ağaçların arasında, serin bir yaz esintisinin ferahlığında ailecek zaman geçirmek için İstanbul sınırlarından çıkmadan gidebileceğiniz bir çok yer bulunuyor. İster hafta sonu, ister hafta içi, ailecek ya da tek başınıza İstanbul'da gidip gezebileceğiniz, doğanın içerisinde, çiçek kokuları ve kuş sesleri eşliğinde, serin yaz esintisinin ferahlığında stres atabileceğiniz bir çok huzur köşesi bulunuyor. Halka açık, doğa ile iç içe olan bu yerlerde piknik haricinde, doğa yürüyüşleri yapabilir, gönül rahatlığı içinde bisiklet kullanabilir, tüm aile fertlerinin katılabileceği oyunlar oynayabilirsiniz.

Kadıköy Özgürlük Parkı

Anadolu Yakası’nın doğayla baş başa kalabileceğiniz parklarından merkeze en yakın olanlarının başında Kadıköy Selamiçeşme’deki Özgürlük Parkı geliyor. Çok geniş bir alanda bulunan Özgürlük Parkı’nda tenis kortu, basketbol sahası, yürüyüş parkuru ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Gerek hafta sonu, gerekse hafta içi tüm gün sıkılmadan vakit geçirebileceğiniz bir yer olan bu parka ulaşmakta oldukça kolay. Özgürlük Parkı, Marmaray Göztepe İstasyonu ile Feneryolu İstasyonları arasında kalıyor. Ayrıca Kadıköy'den kalkan FB1 İETT otobüsü ile de Özgürlük Parkı durağında inerek bu güzel parka gidebilirsiniz. Ancak hafta sonları için biraz erken kalkıp, yola revan olmakta fayda var. Parkın Marmaray Göztepe İstasyonu tarafındaki kısmında piknik alanı bulunuyor. Burada pikniğinizi yapıp, çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Aydos Ormanları

Pendik, Kartal ve Sultanbeyli ilçelerinin ortasında yer alan Aydos mesire yeri arayanların ilk tercihleri arasında yer alıyor. İstanbul'un en yüksek tepesi olarak bilinen Aydos Tepesi'nden adalar manzarasını seyretmek, mesire alanında piknik yapmak ve ormanın içindeki yürüyüş parkurunu adımlamak mümkün. Aydos Ormanları, yemyeşil ağaçların gölgesindeki tahta masalarda piknik yapabileceğiniz ve ailecek keyifle vakit geçirerek bolca temiz havayı ciğerlerinize çekebileceğiniz bir yer. Kartal’ın kuzeyinde bulunan Aydos Ormanı’nın içerisinde, meşhur Aydos Gölü’nün yanı başında piknik yerleri mevcut. Kendi mangalınızı ve yiyeceklerinizi getirerek göl kenarında tüm gün keyifle piknik yapabilirsiniz. Ayrıca göl kenarında bulunan işletmelerden de mangal ve et temin edebilirsin. Bu alan  piknik masaları, mangal yakma imkanı ve kendin pişir kendin ye işletmeleri gibi birden fazla seçenek sunuyor. Ayrıca gölde deniz bisikleti ile tur atılabiliyor. Aydos Ormanlarına Kartal’dan kalkan minibüslerle ve İETT'nin 11SA, 132N,132S, 132ÇK hat nolu otobüsleriyle Aydos Mesire Yeri durağında inerek ulaşabilirsiniz.

 

Polonezköy Tabiat Parkı

İstanbul Anadolu Yakası'nın en çok bilinen ve en çok rağbet edilen yerlerinin başında gelen Polonezköy, güzel bir hafta sonu tatili geçirebileceğiniz bir yer. Muhteşem bir doğa güzelliğine sahip

Beykoz sınırları içerisinde yer alan tabiat parkında yer alan işletmelerden dilerseniz, kilo ile et alarak mangal yapabilirsiniz. Piknik alanlarında ayrıca serpme kahvaltı, hamak ve semaver gibi olanaklar da bulunuyor. Piknik alanlarında yer alan çardaklarda pikniklerinizi ailecek huzurlu bir şekilde yapabilirsiniz. Polonezköy'e toplu taşıma ile ulaşmak için Polonezköy merkeze 4 km mesafedeki Cumhuriyet Köyüne giden 137 hat nolu Kavacık -Beykoz-Riva-Cumhuriyet Köyü belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Ümraniye´den ise 138 hat numaralı Cumhuriyet Köyü-Ömerli İETT otobüsü ile Polonezköy Tabiat parkı yakınındaki Cumhuriyet köyüne ulaşılabilirsiniz.

Fethipaşa Korusu

Adını Sultan Abdülmecit döneminde vezirlik yapmış Fethi Ahmet Paşa'dan alan tarihi Fethi Paşa Korusu; Anadolu yakasının Boğaz kıyısında yer alan ve Sultantepe semtinin Boğaz’ı gören sırtlarından, Kuzguncuk Tepesi ve Paşalimanı’na kadar uzanıyor. İstanbul Boğazı’na hakim bir tepede oldukça etkileyici ve güzel bir alanda yer alan Fethi Paşa Korusu, aynı zamanda İstanbul’un en güzel koru ve parklarından birisi. Fethi Paşa Korusu, yaklaşık 16 hektar yeşil alan üzerine kurulu. Korunun içerisinde Boğaz manzarası eşliğinde yeme içme keyfi sürülebileceğiniz Sosyal Tesisler bulunuyor. İçerisinde 6 adet çocuk oyun alanı, 3 adet aletli spor alanı, 2 basket-voleybol sahası ve 2 adet süs havuzu bulunan koru Sarayburnu'ndan başlayarak Ortaköy'e kadar uzanan muhteşem bir İstanbul manzarasına sahip. Koru içerisinde 2 tarihi yapı bulunmaktadır. Fethi Paşa Korusu yemyeşil ağaçlar ve kuş sesleri arasında huzur bulabileceğiniz bir mekan. Harika bir tabiat ve erguvan ağaçlarının mistik kokusu eşliğinde unutulmaz bir Boğaz keyfi yaşatan Fethi Paşa Korusu'nda mangal yakmamak koşulu ile koru içerisinde kamp sandalyeleriniz ya da kilimlerinizi sererek piknik yapabilirsiniz. Fethipaşa Korusuna Üsküdar - Beylerbeyi sahil hattından geçen İETT otobüslerine binerek Paşalimanı durağında inip, yürüyerek ulaşabilirsiniz.

 

Atatürk Arboretumu

Sarıyer'in çok eski bir yerleşim bölgesi olması nedeniyle, tarihi yapıları, çeşmeleri, camileri, hamamları ve doğal zenginlikleriyle turizmi çeken bir yapıdadır. İstanbul'un bir nevi akciğerleri olan doğası, ormanları, denizi ile Sarıyer'de, çevre ilçelerden mesire ve piknik yerlerine gelen insanlarla iç turizm hareketliliği yaşanmaktadır. Özellikle kıyı kesiminde otel, motel, lokanta ve barlar yıl boyunca İstanbulluların ilgisini çeker. Belgrad Ormanında yer alan orman içi dinlenme yerlerindeki gezi yolları, piknik alanları, kır gazinoları, özellikle hafta sonlarında halkın ilgisini çeker. Sarıyer tarihi eser bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Bizanstan önceki döneme ait tarihi kalıntılardan Osmanlıya ve bu güne kadar pek çok çeşitli tarihi miras kalmıştır. Bizanstan kalma, Yeni Mahallede bir mezar, Baltalimanında bir su sarnıcı, Bahçeköy'de su kemerleri Büyükderede kiliseler, Rumeli Fenerinde manastır ve Ayazma harabeleri bulunmaktadır. Osmanlılar ise bölgeye kendi kültür ve geleneklerinin damgasını vurmuş, dini ve siyasi eserler bırakmışlardır. Bunlar Boğazın karakterini etkileyen temel yapılardır. Cami, çeşme, hamam vs. Başlıcaları; Ali Kethüda Camisi, Ali Paşa Camisi, Cerrah Mahmut Efendi Camisi, Emirgan Cami, Ali Pertev Cami, İskele Cami, Büyükdere Kethüda Cami, Baltalimanı Camisi, Kireçburnu Camisi, Osman Reis Camisi, Reşitpaşa Camisi, Sarıyer Hamamı, Büyükdere Hamamı, Emirgan Hamamı, İstinye Hamamı, Rumelihisarı Hamamı, Rumeli Kavağı Hamamı, Tarabya Hamamı ve Yeniköy Hamamı, Eski Zaptiye Karakolu, Mihrişah Valide Sultan Çeşmesi, İstinye Çeşmesi, Sultan I. Abdülhamid Çeşmesi, Rizeli Hacı Bayram Kaptan Çeşmesi, II. Mahmut Çeşmesi, Reşitpaşa Çeşmesi, Ermeni Çeşmesi ve İshak Ağa Çeşmesi'dir. Ayrıca, Pania Ayazması Ayia Kiriaki Ayazması, Ayia Paraskevi Ayazması, Ayia Trias Rum Ortodoks Kilisesi Durmuş Dede Tekkesi, Nafi Baba Tekkesi, Santukhd Kilisesi bulunmaktadır. Atatürk Arboretumu'na İETT'nin 42, 42HM, 42M, 42T, 153 ve 48D hat nolu otobüsleriyle Kemerburgaz Yolu durağında inerek gidebilirsiniz.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam